Zadarsko gospodarstvo iskazalo 364 milijuna kuna bruto dobiti

Slika korisnika admin
inkubator_3
Vedran SITNICA
Zadarski poduzetnici u (ne)zlatnoj sredini

Poslujući u posljednjih deset godina u dosad najtežim uvjetima, hrvatski su poduzetnici u prvih devet mjeseci 2009. godine ipak relativno uspješno poslovali. Poduzetnicima su prihodi vrijednosno bili veći od rashoda pa je ostvarena ukupna bruto dobit od 21,8 milijardi kuna, ali manja za 30,1% od 31,2 milijarde kuna bruto dobiti iz devetomjesečnog poslovanja u 2008. godini.

Ostvarena je bruto dobit, odnosno ukupni prihodi bili su veći od ukupnih rashoda u 20 županija, i to od 40 milijuna kuna u Virovitičko-podravskoj do 11,8 milijardi kuna u Gradu Zagrebu, a samo u Sisačko-moslavačkoj županiji rashodi su nadmašili ukupne prihode, i to za 191 milijun kuna.

Zaposleni kod poduzetnika obveznika poreza na dobit primili su u prvih devet mjeseci ove godine prosječne mjesečne neto plaće od 4.549 kuna. Iznadprosječne plaće od 5.432 kune (za 19,4% veće od prosjeka), imali su samo zaposleni kod poduzetnika u Gradu Zagrebu. U svim ostalim županijama zaposleni su imali prosječne mjesečne neto plaće manje od prosjeka svih poduzetnika, i to od 1,9% kod poduzetnika Istarske županije pa do 28,4% kod poduzetnika Virovitičko-podravske županije.

Ti su rezultati odraz gospodarske strukture Hrvatske po županijama i velike koncentracije broja zaposlenih u Gradu Zagrebu, u kojem ih je 350 tisuća od 900 tisuća ukupno zaposlenih kod poduzetnika, i to, između ostalih, u financijskom sektoru, poslovnim uslugama i telekomunikacijama, u kojima se uobičajeno isplaćuju iznadprosječne neto plaće.

Prosječne mjesečne neto plaće poduzetnika Hrvatske u devet mjeseci 2009. godine, prema onima iz istoga razdoblja 2008. godine, povećane su za 3,1%, i to u svim županijama (od 1,1% u Dubrovačko-neretvanskoj do 6,9% u Karlovačkoj županiji), osim u Koprivničko-križevačkoj, u kojoj su smanjene za 1,0%.

HGK - Gospodarska komora Zadar već je sačinila analizu gospodarskih  kretanja u Zadarskoj županiji u devet mjeseci, a mi smo je i prenijeli.

Sada se s ovim pokazateljima Fine pruža mogućnost usporednog  pogleda, odnosno odnosa Zadarske županije prema ostalima u Hrvatskoj  barem u ova dva važna segmenta poslovanja - bruto dobiti i kretanju  prosječnih plaća.

Temeljni zadarski podaci kažu da je Zadarska županija, odnosno njeno  gospodarstvo iskazalo 364 milijuna kuna bruto dobiti, odnosno time su  ovdašnji gospodarstvenici sudjelovali sa 1,7 % u bruto dobiti gospodarstvenika u zemlji. Uvijek volimo kazati da je ova županija ipak oko  nekih tri posto zemlje pa bi u tome trebala biti i s dobiti. Naravno da ovakve  analize ne uvažavaju da mnoge tvrtke u centraliziranoj zemlji registrirane u  Zagrebu ipak ostvaruju dobit na osnovi poslovanja u nizu drugih područja.  Dakle, ako Konzum ili Ina imaju dobit sigurno je njen dio ostvaren i u Zadru  iako se pripisuje Zagrebu. Kada je u pitanju kretanje u odnosu na prošlu  godinu i tadašnjih devet mjeseci bruto dobit zadarskih poduzetnika bilježi  indeks - 79,7, odnosno za 20,3 posto je niža od tadašnje. Kako je prosječna  dobit u zemlji padala za 30,1 posto (indeks je 69,9) ispada da je Zadarska  županija prošla bolje od prosjeka. No sve se odnosi na godinu koja je bila  loša i za Hrvatsku i za Zadarsku županiju.

Kad su u pitanju apsolutni iznosi dobiti od 21 županije i Zagreba, Zadarska  županija je s naznačenim iznosom na desetom mjestu po bruto prihodu u  zemlji. Više osim astronomskog Zagreba ima i fenomenalna Istra sa 2,5  milijardi dobiti, a potom Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska i  Zagrebačke županije (sve preko milijarde), Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Karlovačka (iznad 500) te Međimurska (392 mil.). Dakle, Zadarska  županija prema stanovništvu 13 u zemlji prema ovim podacima je 10. To bi  ispalo - bolja od prosjeka. No napominjemo da je udjel ove županije u bruto  dobiti u zemlji daleko ispod njenog udjela u stanovništvu.

 ZADARSKE PLAĆE

Kada su plaće u pitanju iz članka je razvidno, a i iz iskustva svima onima koji prate  gospodarstvo, da su sve plaće u zemlji ispodprosječne osim zagrebačkih. Ono što treba  razriješiti u startu je da su plaće kod poduzetnika - dakle, u gospodarstvu manje od  prosječnih plaća u zemlji. Dok je prosjek u državi prelazio 5.500 kuna ove su plaće na  4.549 kuna. Poduzetnici u Zagrebu isplaćuju u gospodarstvu plaće iznad 5.400 kuna.  Blizu prosjeka je Istra sa 4.500. Zagrebačka županija je na 4.400, a preko 4.300  isplaćuju prosječno poduzetnici u Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj  županiji.

Gdje je u ovom Zadarska županija?

U Zadarskoj županiji prosječna plaća kod poduzetnika je 3.962 kune! U odnosu na  prošlu godinu (devet mjeseci) ona je 2,4 posto veća. Kod prosječnog poduzetnika u  zemlji veća je 3,1 posto, dakle, ovdje je u sporom rastu rasla još nešto sporije. No ona  je i na - 12,9, dakle, gotovo 13 posto manja od državnog prosjeka plaća kod  poduzetnika. Dakle, 11 županija ima manje prosječne plaće u gospodarstvu od  Zadarske županije, a devet ih ima veće prosječne plaće od Zadarske županije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika logardino
U zadarskoj županiji je prosječna plaća kod poduzetnika nerazumljivo niža nego u drugim gradovima. Zašto? Što se tiče 364 milijuna kuna dobiti - dobar <a href="http://www.posao-hr.com/">posao</a> u ovim vremenima. Treba priznat i da se Zadar kao grad razvio u posljednjih nekoliko godina, još samo da i plaće porastu...