Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nikad više preko Velog Ždrelca!

19.01.2011. 23:00
Nikad više preko Velog Ždrelca!


Za Dugootočane, Ravljane i Ižane i djelomično otvorenje kanala (riječ je o plovnom koridoru širine 40 metara i dubine 4 metra) znači jako puno jer do svojih otoka više neće ploviti okolnim i u nekim slučajevima (plovidba do Sali i Zaglava) dvostruko duljim putem preko Velog Ždrelca


Od danas je morski tjesnac Mali Ždrelac ponovno otvoren za plovidbu malih te brzolinijskih brodova i katamarana. Trajekti će kroz kanal moći tek nakon konačnog završetka radova koje se očekuje na ljeto ove godine.
Za Dugootočane, Ravljane i Ižane i djelomično otvorenje kanala (riječ je o plovnom koridoru širine 40 metara i dubine 4 metra) znači jako puno jer do svojih otoka više neće ploviti okolnim i u nekim slučajevima (plovidba do Sali i Zaglava) dvostruko duljim putem preko Velog Ždrelca.
Kako smo doznali u splitskom Plovputu, nositelju projekta, kanal se više neće zatvarati, a završni radovi na proširenju tjesnaca na 56 metara i produbljenju na 5 metara odvijat će se paralelno i neće ometati plovidbu koridorom.
Podsjetimo da su radovi na proširenju kanala i rekonstrukciji mosta izgrađenog 1979. godine započeli u studenom 2008. godine. Od tada pa sve do srpnja 2010. godine kanal je bio potpuno zatvoren za plovidbu. Tijekom ljetnih mjeseci kanalom su mogli ploviti brodovi širine do 5 metara, a od sredine rujna 2010. godine do danas ponovno je bio potpuno zatvoren.