Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Početna cijena zakupnine 109 tisuća kuna godišnje

19.01.2011. 23:00
Početna cijena zakupnine 109 tisuća kuna godišnje


Na natječaj je ukupno pristiglo jedanaest ponuda, od kojih je osam otpalo zbog nevažeće ili nepotpune dokumentacije. U igri su ostali Braniteljska zadruga Agro Lišane iz Lišana Ostrovičkih, De Georgiis d.o.o. Damira Jurjevića te još jedna tvrtka iz Kaštel Novoga


Općinsko vijeće Općine Lišane Ostrovičke donijet će na današnjoj sjednici odluku o najboljoj ponudi između tri preostale koje su pristigle na natječaj za davanje u zakup 218 hektara poljoprivrednog zemljišta.
Na natječaj je ukupno pristiglo jedanaest ponuda, od kojih je osam otpalo zbog nevažeće ili nepotpune dokumentacije. U igri su ostali Braniteljska zadruga Agro Lišane iz Lišana Ostrovičkih, De Georgiis d.o.o. Damira Jurjevića te još jedna tvrtka iz Kaštel Novoga.
– Očekujem da će Vijeće svoju odluku donijeti u skladu sa zakonom, istaknula je načelnica Općine Ivana Dević.
Riječ je o poljoprivrednom zemljištu koje sada stoji neobrađeno i najveći dio zimskih mjeseci potopljeno. Od neobrađenog polja nitko nema koristi, najmanje stanovnici ovog nerazvijenog dijela Zadarske županije.
Njegovim davanjem u zakup konačno bi krenuo razvoj poljoprivrede, a i kada bi bio poznat krajnji korisnik Hrvatske vode bi imale interes izgraditi sustav za navodnjavanje. Lišanci se na planiranom zemljištu namjeravaju baviti povrtlarskom proizvodnjom, Jurjević ima namjeru saditi vinograd, a Kaštelanci bi proizvodili višnje i šljivu i sadni materijal za te kulture. Pobjednik natječaja dobiva zemljište u zakup na rok od 20 godina s tim da ga ne smije davati u podzakup, mora ga obrađivati i obavezan je u roku od tri godine krenuti u provođenje svog poljoprivrednog programa. Početna cijena zakupnine je 109.000 kuna godišnje. Zakupac će morati plaćati i 25 posto troškova održavanja sustava za navodnjavanje kada se on izgradi.
Nakon današnje sjednice vijeće sve ponude zajedno s odlukom o najpovoljnijem kandidatu šalje Ministarstvu poljoprivrede na davanje suglasnosti. Prije konačnog potpisivanja ugovora suglasnost za natječaj treba dati i Županijsko državno odvjetništvo. U Općini očekuju da bi cijela procedura mogla biti gotova za nekoliko mjeseci, ako sve protekne bez zastoja.