Početna cijena zakupnine 109 tisuća kuna godišnje

Slika korisnika admin
lisane_opcina
Velimir BRKIĆ
U zakup bi se na 20 godina dalo poljoprivredno zemljište koje je sada neobrađeno i najveći dio zimskih mjeseci potopljeno

Općinsko vijeće Općine Lišane Ostrovičke donijet će na današnjoj sjednici odluku o najboljoj ponudi između tri preostale koje su pristigle na natječaj za davanje u zakup 218 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Na natječaj je ukupno pristiglo jedanaest ponuda, od kojih je osam otpalo zbog nevažeće ili nepotpune dokumentacije. U igri su ostali Braniteljska zadruga Agro Lišane iz Lišana Ostrovičkih, De Georgiis d.o.o. Damira Jurjevića te još jedna tvrtka iz Kaštel Novoga.

- Očekujem da će Vijeće svoju odluku donijeti u skladu sa zakonom, istaknula je načelnica Općine Ivana Dević.

Riječ je o poljoprivrednom zemljištu koje sada stoji neobrađeno i najveći dio zimskih mjeseci potopljeno. Od neobrađenog polja nitko nema koristi, najmanje stanovnici ovog nerazvijenog dijela Zadarske županije.

Njegovim davanjem u zakup konačno bi krenuo razvoj poljoprivrede, a i kada bi bio poznat krajnji korisnik Hrvatske vode bi imale interes izgraditi sustav za navodnjavanje. Lišanci se na planiranom zemljištu namjeravaju baviti povrtlarskom proizvodnjom, Jurjević ima namjeru saditi vinograd, a Kaštelanci bi proizvodili višnje i šljivu i sadni materijal za te kulture. Pobjednik natječaja dobiva zemljište u zakup na rok od 20 godina s tim da ga ne smije davati u podzakup, mora ga obrađivati i obavezan je u roku od tri godine krenuti u provođenje svog poljoprivrednog programa. Početna cijena zakupnine je 109.000 kuna godišnje. Zakupac će morati plaćati i 25 posto troškova održavanja sustava za navodnjavanje kada se on izgradi.

Nakon današnje sjednice vijeće sve ponude zajedno s odlukom o najpovoljnijem kandidatu šalje Ministarstvu poljoprivrede na davanje suglasnosti. Prije konačnog potpisivanja ugovora suglasnost za natječaj treba dati i Županijsko državno odvjetništvo. U Općini očekuju da bi cijela procedura mogla biti gotova za nekoliko mjeseci, ako sve protekne bez zastoja.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno