Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

PPU: Umjesto orkanske bure, bonaca u Starigradu

19.01.2011. 23:00
PPU: Umjesto orkanske bure, bonaca u Starigradu


U hotelu Alan jučer je održana javna rasprava o prijedlogu Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja građevinskog područja Općine Starigrad, odnosno Starigrada, Selina i Tribnja. U nazočnosti preko 100 zainteresiranih općinskih žitelja i vikendaša javnu raspravu je vodio pročelnik Ivan Bušljeta.
Usprkos najavama o mogućoj burnoj, “ratničkoj” atmosferi dogodilo se sasvim suprotno. U gotovo smirenijoj i nadasve tolerantnijoj atmosferi s tek nekoliko povišenih tonova plan je prezentirao i na postavljena pitanja odgovarao, zajedno s načelnikom Krstom Ramićem,  ovlašteni predstavnik izrađivača plana, prostorni planer dipl. ing. arh Stipe Brčić iz tvrtke za arhitekturu i prostorno planiranje “Block-projekt” d.o.o. Zadar.
– Odmah da na početku javne rasprave treba naglasiti izuzetno važnu i nepobitnu činjenicu, ovo nije politički već nadasve stručni i po postojećim zakonima izgrađen PPU. Ovim planom se uopće ne predviđa proširenje građevinskih zona već se hoće maksimalno legalizirati dosad nelegalizirane objekte. Štoviše, kako zbog izuzetno velikog financijskog zalogaja nije bilo moguće realizirati čak 36 predviđena UPU-a, odsad Zakon omogućava znatno blaže uvjete pri izgradnji objekta na neizgrađenom građevinskom području, poručio je u uvodnom slovu Krste Ramić ističući kako će se maksimalno ići ususret građanima, u okviru zakonskih propisa.
Prostor Podvelebitskog kanala čini specifičan geomorfološki krajolik u županiji, s relativno uskim nizinskim pojasom između obale i Velebita. Trenutno važeći Prostorni plan je usvojen u mjesecu travnju 2005. godine.
– Želimo da se s ovog mjesta prema Vladi RH pošalje zahtjev za donošenjem uredbe po kojom će se svi postojeći nelegalizirani objekti legalizirati ili svi nelegalizirani objekti srušiti. Treće opcije ne postoji, ustvrdio je Šime Milovac.
– Rušenje ni u snu, Bože sačuvaj. Sve ono što pozitivni zakonski propisi omogućavaju će se legalizirati, odrješit je bio načelnik Ramić ističući kako će se građevinske zone po Zakonu širiti tek kad izgrađenost bude 80 posto.
Marin Marasović Regan izražavajući svoj stav o legalizaciji izrazio je osobnu zabrinutost o legalizaciji “po svakoj cijeni”.
– Više od 50 posto objekata je izgrađeno znatno više od zadanih gabarita i iskorištenosti terena nego što zakon dozvoljava, naročito građevinsko divljanje vidljivo je kod nas u Selinama, pojašnjavao je Marasović Regan, dok je Marijan Bušljeta ustvrdio kako ‘puno toga na prijedlogu PPU-a nije usklađeno sa stvarnim stanjem.’ 
Mira Antičević bi usto promijenila uvjete i legalizirala objekte.
– Ovim PPU-om stvoreni su zaista liberalniji uvjeti legalizacije, no ubuduće će se morati graditi samo po Zakonu, reći će Ramić ponavljajući kako plan nema veze s politikom, tvrdi, glavna je struka i postojeći zakoni.
Povela se živa diskusija o tome jeli potrebno posebno označavati postojeće tzv. male kampove i one koje se misle izgraditi.
– Kao da sam državni neprijatelj br. 1, uvijek me se zaobilazi. Prethodni PPU je bio čista politika. Uvjeren sam da odsad više tako neće biti, kamp neka se uslika i bude tamo, jasan je bio Petar Marasović.
– Podnesite zahtjev pokrijepljen katastarskim izvodom i kamp će biti ucrtan, ponavljao je Ramić.
Za raspravu su se javljali Zdenka Zuianović, Dragica Jović, Dubravko Batelja, Ive Jukić, Marko Marasović, Milan Čavić, Mićo Ramić, Tihomir Bucić, predstavnici PP Paklenica…
– Ne bi ni bilo pola građevinskih zona da se nismo itekako borili za njih pri izradi PPU-a prije 6-7 godina. Sad moramo biti fleksibilniji i liberalniji a komunalni redar neka svoj posao isključivo radi po zakonu i bit će manje problema na obalnom pojasu i drugdje, naglašavao je Role Dokoza.
Javni uvid i podnošenje primjedaba traje do 28. siječnja. Potom u roku od najviše mjesec i pol-dva dana izrađivač plana će se pismenim putem očitovati o prihvaćanju ili ne prihvaćanju pojedinačnih primjedaba i prijedloga. Međutim, konačno “amenovanje” izreći će nadležno Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.


 PUT BUTIĆA U PLAVOJ KUVERTI


Turistička zone veličine 50 hektara na lokaciji Pod Bucića u Selinama na kojoj su i zemljišta u privatnom vlasništvu izazvala je, moglo bi se reći, najžešću raspravu.
– Umjesto što se reklamira hotel Alan i njegov vlasnik Jako Andabaka ova javna rasprava se trebala održati u Selinama, i tako nas je Selinjana ovdje najviše nazočno, poručio je bivši načelnik Rajko Butić čija obitelj u toj zoni i u neizgrađenim građevinskim zonama ima 42 tisuće metara četvornih zemljišta.
– Zbog ‘plavih kuverti’ ili nečeg drugog Starigrad se rješava na štetu Selina, mišljenja je između ostalog Rajko Butić.
– Od ‘plavih kuverta’ nema ništa. Tko ima bilo kakva saznanja ili sumnje odmah neka se obrati policiji, Uskoku ili Državnom odvjetništvu, pozvao je Ramić.
Istovremeno Tonči Bucić je poručio i izrazio zabrinutost za budućnost opstanka mladeži i mladih obitelji u Podgorju jer se, kako kaže, ‘blokiraju privatni putovi i čuva se zemljište za nekoga nauštrb privatnih vlasnika’.




 KOD POTOKA NEMA IZGRADNJE


U vremenu velikih svjetskih poplava najznakovitije je bilo pitanje Marije Zuanović Veršić.
– Uz potok ‘ispod mosta’ imamo preko tri tisuće metara četvornih terena. Koliko se po zakonu metara moramo odmaknuti od potoka da bi gradili stambeni objekt, zapitala je gospođa Marija.
– Nažalost, morat ćemo vas razočarati. To je poljoprivredno zemljište i nije dozvoljena gradnja. No, kad se građevinsko zemljište izgradi 80 posto i to bi moglo postati građevinsko, navodio je Ramić.


 PRISTUPNIM PUTOM DO GRADNJE


Veliki broj primjedbi bilo je očekivano na izgrađeni i neizgrađeni dio građevinskog područja.
– Najveći problem za legalnu gradnju bili su prestrogi uvjeti za dobivanje potrebnih dozvola. Sad je zakonodavac olakšao dobivanje UPU-a, predvidio je donošenje malih UPU-a. Ako postoji pristupni put i ako je ucrtan u katastarskom planu već se može dobiti lokacijska dozvola. Bez pristupnog puta, koridora od 8 metara, nema dozvole, kaže Stipe Brčić dodajući kako međusobno kapriciranje vlasnika susjednih parcela o uspostavi pristupnog puta neće dovesti do rješenja i dobivanje potrebne dokumentacije.