Jasenice će oživjeti gradnja termoelektrane vrijedne 400 milijuna eura

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Uz ulaganja, mladi su jamstvo bolje budućnosti jaseničkog kraja - sedmaši OŠ "Petar Zoranić"

Općina Jasenice (Jasenice, Maslenica, Rovanjska, Zaton Obrovački, Modrič) drugu godinu zaredom umjesto 30. rujna na blagdan Svetog Jeronima Dan općine obilježava 22. siječnja u povodu vojno-redarstvene akcije "Maslenica", kojoj je cilj bio ponovno povezivanje hrvatskog sjevera i juga nakon što je u studenome 1991. srušen Maslenički most. Teritorij koji do tada bio pod srbočetničkom okupacijom u toj akciji je oslobođen.

Ulaganja unatoč krizi

- Od tog vremena započela je postupna obnova i povratak života na jaseničko područje u kojem danas živi oko dvije tisuće stanovnika, govori načelnik Martin Baričević koji je na čelnom mjestu Općine Jasenice već u četvrtom mandatu, još od 1997. godine.

Jasenice u novijoj povijesti bilježe crne brojke još od kad je u 1. svjetskom ratu život izgubio 31 mladić. Nedaća u nizu koja hvata Jasenice je "španjola", odnosno španjolska groznica koja u malim Jasenicama odnosi oko sto života. A u 2. svjetskom ratu i poraću brojke su još strašnije, 105 vojnih i civilnih žrtava. Toj crnoj statistici svakako treba dodati raseljavanje iz brdovitog kraja u ravničarsku Slavoniju te na Zapad u potrazi za boljim životom.

- Jaseničani su nekad živjeli na velikom prostoru od mora pa do udaljenih velebitskih predjela. Premda su žitelji djelomice obnovili i te svoje velebitske zaseoke, došlo je do još veće izgradnje predjela uz more, prije svega Maslenice, Rovanjske i Modriča, navodi Baričević uvjeren je da je proces obnove dosta dobro završen.

- Za vodoopskrbu s vodospremom Maslenica uloženo je 10 milijuna kuna što će za sljedećih pola stoljeća zadovoljiti potrebe vodoopskrbe ovoga područja. Tu je dovođenjem struje, telefona, asfaltiranjem cesta, izgradnjom poštanskog ureda, zgrade za zdravstvenu i stomatološku ordinaciju, rive u Rovanjskoj, škole, općinske zgrade, autocesta i pratećih objekta, došlo i do zapošljavanja ljudi, kazao je Baričević.

Iako se kriza i recesija osjećaju i u ovoj općini, koja se 1993. godine izdvojila iz obrovačke općine, svi razvojni projekti, iako nešto sporije, nastavljaju se. Osiguravaju se prostorno-planski uvjeti koji su fleksibilni i pogodni za privlačenje i realizaciju investicija, domaćih i stranih.

- Ishođenje svih papira za sportsku dvoranu i vatrogasni dom u središtu Maslenice su pri kraju, kao i za izgradnju novog groblja na lokaciji između Rovanjske i Maslenice. Dječji vrtić ima idejno rješenje što je osnova za lokacijsku dozvolu i preduvjet je za traženje potvrde glavnog projekta, obrazlaže Baričević.

Poslovne zone

Zagrebačka IGH lux energija vrlo je ozbiljno ušla u investicijski projekt izgradnje velike plinske termoelektrane, snage do 500 megavata kod bivše Tvornice glinice pod nazivom TE Bravar Jasenice. Projekt je vrijedan do 400 milijuna eura.

- Izrada studije trebala bi biti gotova do jeseni iduće godine, dok bi sama izgradnja ovog zahtjevnog projekta trajala tri godine, odnosno do 2015. U termoelektrani će posao naći oko 70 ljudi, najavio je Baričević.

Unatoč globalnoj svjetskoj krizi strani investitori i dalje vjeruju Jasenicama, odnosno Hrvatskoj. Slikovito to govori projekt izgradnje tematskog parka Winnetouland na Pariževačkoj glavici iznad rijeke Zrmanje, u koji ulagači iz Bavarske ulažu desetak milijuna eura, a zaposlit će 60-ak ljudi.

- Izvršen je kompletan otkup zemljišta od RH-a za poslovne zone Vulića dolac iznad Maslenice i Jelovac između dva Maslenička mosta. Sa zadarskim Domom zdravlja potpisan je ugovor o otvaranju ambulante opće prakse, kaže Baričević dodajući da je zbog katastarske izmjere i sređivanja zemljišnih knjiga potpisan ugovor s Državnom geodetskom upravom.

S ravnateljem Osnovne škole "Petar Zoranić" iz Jasenica Ivanom Bucićem potpisan je ugovor o pravu građenja, odnosno nadogradnje postojeće školske zgrade na općinskom zemljištu, što će školi uštedjeti milijun kuna.

- Asfaltirano je ulica u vrijednosti 1,5 milijuna kuna. Osim na Tulovim gredama na području općine Jasenice provodi se i projekt razminiranja Mali Alan. Općina u svojim mogućnostima skrbi i brine za sve građane, od rođenja do starosti. Provodimo program pomoći u kući i skrbi za starije osobe pod nazivom 'Naše bake i djedovi'. S po 500 kuna mjesečno stipendiramo 17 studenata i subvencioniramo učenički autobusni prijevoz, za novorođeno dijete pripomažemo sa tisuću kuna, kaže Baričević, zaključujući priču o "buđenju" Jasenica, mjesta koje ima šanse za razvoj.

 U SUBOTU FEŠTA, U NEDJELJU MARATON

Sveobuhvatna svečanost Dana općine sutra u subotu započinje točno u podne polaganjem vijenaca na groblju u Rovanjskoj. Pola sata potom kod vodospreme Maslenica pušta se u rad vodoopskrbni sustav. U 13 sati je svečana sjednica Općinskog vijeća. Svečanost otkrivanja kipa dr. Franje Tuđmana kod općinske zgrade započet će točno u 16 sati. Otkrit će ga Tuđmanov sin, dr. Miroslav Tuđman. Potom uz Puhački orkestar iz Pirovca i tamburaše iz Slavonskog Broda započinje pučka fešta koja će kulminirati velikim vatrometom.

U nedjelju s početkom u 12 sati u crkvi sv. Frane na Podpragu podno Tulovih greda na Velebitu održat će se sveta misa. Pola sata potom započinje tradicionalni maraton Maslenica - Posedarje - Novigrad.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno