Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Miliša: Vlast provodi indoktrinaciju

19.01.2012. 23:00
Miliša: Vlast provodi indoktrinaciju


Po definiciji slobodno tržište ne poznaje granice. Što će nam onda integracija? Kakva je to demokracija, ako nam se uvjetuje što moramo proizvoditi, a što uvoziti, rekao je Zlatko Miliša


Član Predsjedništva HSP-a “Dr. Ante Starčević” Rudolf Dvorski pozvao je, zajedno s predsjednicima stranke na zadarskoj i županijskoj razini Zlatkom Milišom i Tomislavom Šarićem, građane da na referendumu o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji zaokruže “protiv”, smatrajući kako bi negativna referendumska odluka i posljedična odgoda ulaska u EU donijeli više vremena za kvalitetnu javnu raspravu o prednostima i manama integracije koja je, po njihovom mišljenju, u potpunosti izostala.
HDZ i SDP kao Ivica i Marica
– HDZ i SDP su godinama kao Ivica i Marica išli i posipali za sobom mrvice i sada su došli do kuće u kojoj znaju da živi zla vještica, ali ne mogu natrag, jer su mrvice pojedene, slikovito se izrazio Dvorski komentirajući izjave o tome kako za Hrvatsku nema alternative pristupanju EU.
– Zašto nam govore da Hrvatska nema alternative? Zato što Hrvatska vlada nema ni vizije, ni strategije. Mi smo EU-skeptici i nismo eurofobi, ali EU danas nije ono što je bila; od EEZ-a se pretvorila u političku uniju, u federalnu naddržavu. I ova i prijašnja Vlada zazivaju MMF, a dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Joseph Stiglitz upozorava da MMF radi po diktatu korporacionista. Zabluda je stoga da se Hrvatska neće dalje zaduživati. Uostalom, činjenica je da je veće zaduženje u zemljama EU, nego u onih koje su izvan. Po definiciji slobodno tržište ne poznaje granice. Što će nam onda integracija? Kakva je to demokracija, ako nam se uvjetuje što moramo proizvoditi, a što uvoziti, rekao je Miliša dodajući kako se dosadašnja kampanja provođena od strane vlasti može nazvati samo – indoktrinacijom.
Miliša je osudio i izjavu ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić koja je kazala kako ne uđe li Hrvatska u EU neće biti novca za isplatu mirovina, mirovine smatrajući da je riječ o prijetnji umirovljenicima, dok je član Predsjedništva zadarskog HSP-a “Dr. Ante Starčević” Ante Periša ocijenio kako isticanje ulaska u EU kao jedina alternativa koju Hrvatska ima predstavlja izazivanje panike i prebacivanje odgovornosti na građane za slučaj gospodarskog kolapsa.
Europljani zaduženiji od Hrvata
– Prosječna zaduženost stanovnika EU je četiri puta veća od zaduženosti stanovnika Hrvatske. S jedne nam strane poručuju da nas čeka gospodarski kolaps ako ne uđemo u EU, s druge strane vrlo ugledni ekonomisti, kao i scenariji koje smo vidjeli u Grčkoj, Irskoj i Mađarskoj, pokazuju da nas i nakon ulaska u EU čeka gospodarski kolaps. Što sada? Čini se da nas gospodarski kolaps čeka u svakom slučaju. Nameće se zaključak da ulazak u EU nije relevantan kada se govori ovom pitanju, već da rješenja za gospodarski oporavak treba tražiti drugdje, rekao je Periša dodajući kako su EU fondovi sredstvo kojim birokracija iz Bruxellesa diktira kojim se djelatnostima smijemo baviti.
– Kada se govori o poljoprivredi, točno je da je poljoprivrednicima u Poljskoj bilo bolje nakon ulaska u EU, ali zato što su njihovi poticaji prije ulaska iznosili trećinu od maksimalnih europskih poticaja, a onda su se podigli. Kod nas poticaji već sada iznose europski maksimum, istaknuo je Šarić.


 PERIŠA: FRANCUZI UNIŠTILI MAĐARSKE VINOGRADE




– Bugarska je prije živjela od izvoza voća i povraća, a sada sve uvoze iz EU. Francuzi su niskim cijenama uništili mađarske vinograde, a kada Mađari više nisu mogli vraćati kredite, od banaka su za sitan novac kupili njihove vinograde. U Češkoj je EU prisilila vlasnike šećerana da zatvore tvornice i radnici su završili na burzi i to zato što EU ima previše šećera, jer ga uvozi iz Kube, rekao je Ante Periša.


 ŽIVOTNI TROŠKOVI PORAST ĆE NAM ZA 30 DO 40 POSTO


– Da je Hrvatska sada članica EU morala bi za spas Grčke uplatiti 5 milijardi eura. Po ozbiljnim ekonomskim analitičarima ulaskom u EU životni troškovi će nam porasti za 30 do 40 posto. EU je preskupa. Ukupni godišnji trošak EU iznosi nevjerojatnih 1.147.885.101.616 eura. Toliko moraju izdvojiti zemlje članice, odnosno građani EU. Kamo ide sav taj silan novac? 281.977.916.466 eura otpada na troškove provedbe zakona, 93.992.638.822 eura su PDV i ostale europske porezne prijevare, 46.996.319.411 eura ide za više cijene hrane po Zajedničkoj poljoprivrednoj politici, 35.247.239.558 eura plaća se za EU-službenike u zemljama članicama. 7.049.447.911 eura su troškovi administracije, a 118.665.706.513 eura su ostali troškovi. Tko zbog toga mora sve više trpjeti “bolne rezove”? Ulaskom u EU u vrlo kratkom roku sva će dobra prijeći u vlasništvo krupnog kapitala i naš će narod biti najamna radna snaga, bolje rečeno – roblje, stoji u priopćenju HSP-a “Dr. Ante Starčević” kojeg su dužnosnici stranke podijelili novinarima.