Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Na Pagu se briškula i trešeta sve u šesnaest!

19.01.2012. 23:00
Na Pagu se briškula i trešeta sve u šesnaest!


Nagrada za prvo mjesto iznosi 3.000 kuna, za drugo 2.000 kuna i za treće 1.000 kuna. Organizatori Prvog turnira otoka Paga u briškuli i trešeti su Grad Pag, Centar za kulturu i informacije i Mjesni odbor Pag


Dok se temperatura zraka u Pagu posljednjih dana spušta do prave zimske razine, u ugodnom ambijentu konobe „Bile”, uz kamin u kojem pucketa vatra, nakon blagdanske stanke, nastavljen je Prvi turnir otoka Paga u briškuli i trešeti koji je počeo 9. prosinca prošle godine i na kojem sudjeluje 48 igrača s cijelog otoka. U prosincu, kada je turnir počeo, mnogi igrači su bili ležerniji, no kako turnir odmiče koncentracija igrača je sve veća, a tišina u konobi, dok se igra, sve je dublja. To svjedoči o ozbiljnosti s kojom su i igrači i promatrači ili navijači shvatili natjecanje. Rano je govoriti o favoritima, ali nakon trećeg kola može se nazrijeti koji bi parovi mogli stići do završnog dijela natjecanja. Nakon tri kola, najbolji dojam ostavili su parovi Jure Žunić-Bini Lumezi i Ivan Dabo-Đono – Jure Palčić koji su pobijedili u svih šest partija i osvojili šest bodova. Jednaki broj bodova imaju i parovi Lorenzo Paro -Stanko Skakelja i Damir Pernar-Andreja Crljenko, ali oni su izgubili po jednu partiju. Po četiri boda osvojili su parovi Tino Herenda-Franči Radoslović, Marko Budan-Ivan Budan, Branimir Paro-Vidolin-Marin Fabijanić, Marko Maržić-Ivan Fabijanić, Branko Škoda-Emil Vičević, Neven Zubović-Šime Zubović, Goran Kustić-Marino Škoda, Petar Oštarić-Tihomir Oštarić.
– Odnosi među natjecateljima su jako dobri i prijateljski. Za vrijeme igre su protivnici, ali poslije igre se druže i zabavljaju. Jako je dobro što se organizirao ovaj turnir jer su trešeta i briškula jedna od tradicija Paga, a dobro je i što se turnir održava u konobi jer se i prije igralo u konobama, rekao je jedan od igrača.
Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić kaže kako bi želio da turnir postane tradicionalan.
– Ovaj turnir smo organizirali kako bi oni koje vole stare igre briškulu i trešetu mogli pokazati svoje znanje. Želja nam je popularizirati trešetu i briškulu i pobuditi veće zanimanje za te tradicionalne igre. Zadovoljni smo odazivom igrača i vjerujem kako će iduće godine na turniru biti još više parova, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Nagrada za prvo mjesto iznosi 3.000 kuna, za drugo mjesto 2.000 kuna i za treće mjesto 1.000 kuna. Organizatori Prvog turnira otoka Paga u briškuli i trešeti su Grad Pag, Centar za kulturu i informacije i Mjesni odbor Pag.