Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Oporba: Smojver je bio suzdržan, a HDZ je krivotvorio zapisnik

19.01.2012. 23:00
Oporba: Smojver je bio suzdržan, a HDZ je krivotvorio zapisnik


Pri odlučivanju o proračunu vijećnik Rozario Smojver je bio suzdržan i to je glas koji je nedostajao HDZ-u da se usvoji proračun, navodi Marko Brala


“HDZ je 20 godina na vlasti u Posedarju, unatoč kriminalu, neodgovornom trošenju novca, krivotvorenju, samovolji načelnika. Posljednji slučaj falsificiranja službenog zapisnika sa sjednice Općinskog vijeća na kojoj nije prihvaćen općinski proračun za 2012. godinu samo, nažalost, navodi na izjavu bivšeg libijskog predsjednika Moamera Gadafija: “Nema predaje vlasti bez krvavih gaća”.
Riječi su to oporbenog vijećnika Roka Brale, jednog od nezadovoljnih vijećnika koji je jučer tvrdio da je na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici Vijeća (ne)pravovaljano (ne)izglasan općinski proračun za 2012. godinu.
U općinskoj zgradi na Trgu Martina Posedarskog vlast i oporba imali su odvojene konferencije za novinare. Na dvije posljednje sjednice Vijeća, ustvrdio je na oporbenoj konferenciji Marko Brala, Izmjene i dopune proračuna za 2011. i Odluka o Proračunu za 2012. godine nisu usvojene zbog nedovoljnog broja glasova, potkrijepivši to kopijama službenih zapisnika. Oporba ističe kako je HDZ odgovoran za krivotvorenje zapisnika sa zadnje sjednice Vijeća održane 23. prosinca, zbog čega su Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnijeli kaznene prijave protiv predsjednika OV-a Šime Žuže.
– Općina je Ministarstvu uprave poslala dva zapisnika s te iste sjednice, istiniti zapisnik i krivotvoreni, kojeg su lažirali u Općini. Pri odlučivanju o proračunu vijećnik Rozario Smojver je bio suzdržan i to je glas koji je nedostajao HDZ-u da se usvoji proračun, navodi Marko Brala, ističući kako drugi zapisnik nije ni potpisala zapisničarka Marina Bolić.
Potrebna većina svih vijećnika
Općinsko vijeće ima 13 vijećnika – sedam ih je iz HDZ-a, pet s Nezavisne liste Marka Brale te nositelj još jedne nezavisne liste, Rozario Smojver. Bez obzira što su nedostajali Marko Šarić s liste HDZ-a i Marina Brala, vijećnica s nezavisne liste Marka Brale, za ovu temeljnu odluku Općinskog vijeća trebala je i dalje natpolovična većina svih vijećnika, sedam glasova.
– Od 11 nazočnih vijećnika na sjednici je za proračun glasovalo šest vijećnika, četiri su bila protiv, a suzdržan jedan vijećnik. Zbog toga proračun nije prošao, pojašnjava Brala. Kako Vijeće nije donijelo proračun, trebalo je donijeti odluku o privremenom financiranju, a ako tu odluku ne donese, Vlada RH ga raspušta, raspisuje izbore za novo predstavničko tijelo i imenuje povjerenika do sastavljanja Općinskog vijeća, ističe Brala.
Juričević: U Ministarstvu rekli da napravimo ispravak
Svoje viđenje cijele situacije jučer su dali načelnik Ivica Juričević, predsjednik OV-a Šime Žuža i općinski pročelnik Žarko Zurak.
– Kako se sjednica održavala u malom prostoru ureda načelnika, pri prebrojavanju glasova potkrala se tehnička pogreška, pa je ispalo kako je vijećnik Rozario Smojver suzdržan, iako je glasovao “za”, tvrdi načelnik Ivica Jurjević, što potvrđuju predsjednik OV-a Šime Žuža i općinski pročelnik Žarko Zurak.
– Naknadno smo utvrdili tu grešku i zatražili mišljenje u Ministarstvu uprave, gdje su nam savjetovali da napravimo ispravak. Na temelju izjava svih nazočnih vijećnika, ispravili smo zapisnik i takav poslali u Ministarstvo uprave, koje sada treba odlučiti što dalje, rekao je Juričević.
Dosad je općinsko čelništvo zbog te sporne sjednice već triput bilo u Zagrebu, a prekjučer su se sastali i s novim ministrom Arsenom Baukom.
– Očekujemo da ministarstvo što žurnije donese odluku jer sada proračunski novac smijemo koristiti samo za hladni pogon, dok se projekti ne mogu provoditi, kao ni sufinancirati udruge i druge stavke, poručio je Ivica Juričević, kazavši kako bi ih novi, prijevremeni izbori za Općinsko vijeće, mogli koštati oko 200.000 kuna.


 SMOJVER: GLASOVAO SAM ZA PRORAČUN




Vijećnik Rozario Smojver iz Slivnice tvrdi da je podržao općinski proračun i tijekom glasovanja na sjednici Općinskog vijeća podignuo ruku “za”.
– Kao oporbeni vijećnik tijekom izrade proračuna s vladajućim HDZ-om sam dogovorio suradnju, prvenstveno zbog toga što su prihvatili moje uvjete da se predvidi više novca za komunalne i infrastrukturne projekte u Slivnici, poput izgradnje kapelice na groblju. U interesu mi je razvoj Slivnice, ali i Podgradine te ostalih mjesta u općini, tako da sam na toj sjednici podigao ruku i glasovao za proračun, kaže Smojver.
Njegove tvrdnje opovrgava Marko Brala.
– To je notorna laž. Pa na sjednici sam sjedio tek jedan metar od njega. Kao je na sjednici bilo nedovoljnih HDZ-ovih šest ruku za izglasavanje proračuna, pri glasovanju sam namjerno gledao u njega jer je zapravo njegov glas odlučivao, kaže Brala.


 NEMA RETROAKTIVNOG DONOŠENJA ODLUKA


 – Radi se o teškom krivotvorenju. Zapisnik se ne može mijenjati i dopunjavati nakon završetka sjednice Općinskog vijeća. Što bi se dogodilo da se u Hrvatskom saboru retroaktivno donose odluke, da se pravovaljane i zakonske odluke sa sjednica Sabora negdje u saborskim uredima samovoljno mijenjaju, zapitao se Marko Brala.


 VERBALNI SUKOB BRALE I JURIČEVIĆA


 
Na kraju konferencije Roko Brala je načelniku Ivici Juričeviću i pročelniku Žarku Zurku uputio optužbe za pogodovanje pojedinim pojedincima i tvrtkama zbog kojih je, tvrdi, učinjena velika financijska šteta Općini. Odmah potom u drugoj prostoriji uzvratio je načelnik Juričević, a sve teške riječi pale su na obje strane.