Tijekom večeri prezentirano je dvanaest bruschetta, carpaccio, razni rižoti, a sve skupa je bilo začinjeno maslinovim uljem iz privatne uljare Darka Dujele
Bilo je to putovanje Italijom, samo što se ovaj put nije radilo ni o kakvom prijevoznom sredstvu, već o moru okusa iz velikog dijela “čizme”.
Zajednica Talijana Zadar donosi u zadarske restorane tradicionalnu talijansku kuhinju, a za sam početak izabran je restoran Bruschetta. Prva u nizu večeri posvećenih talijanskoj kuhinji održana je sinoć u ovom poznatom zadarskom restoranu, a za nešto više od 20-ak uzvanika jela su pripremali Beatrice di Lallo, Darko Bukarica i Dalibor Pavlović.
– Ovo je samo prva u nizu večeri talijanske tematike koje ćemo organizirati kroz siječanj i veljaču u različitim gradskim restoranima. Degustirat ćemo tipična talijanska jela, a sve skupa će biti popraćena talijanskom glazbom, najavila je Rina Villani, predsjednica Zajednice Talijana Zadar.
Tijekom večeri prezentirano je dvanaest bruschetta, carpaccio, razni rižoti, a sve skupa je bilo začinjeno maslinovim uljem iz privatne uljare Darka Dujele.
– Večeras vas vodimo kroz Italiju, kroz bruschette. Želimo predstaviti neke talijanske specijalitete, prije svega bruschette po svim regijama, kazala je Beatrice di Lallo ponudivši za početak fettuntu, majku svih bruschetta. Od samog početka točilo se vino “Primelune”, iz talijanske regije Abruzzo, a na stolu se nizao dimljeni losos, dimljena mozarella, bolonješka mortadela, balancane iz Sicilije…
Toscana, Puglia, Emilia-Romagna, Liguria, Veneto i brojne druge regije prezentirane su kroz razne bruschette. Degustaciju je u pozadini pratila glazba talijanskih majstora canzone, a svoj nastup imali su i studenti s Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru.
Velimir Žigo, profesor s Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru, pročitao je jednu pjesmu Giusseppeea Ungarettija, na talijanskom i hrvatskom prijevodu, a zatim smo čuli kako zvuči Nokturno Tina Ujevića na talijanskom.
Studentice zadarske talijanistike ponudile su svoju recepturu. Na stolove su stigle originalne talijanske lasagne, iz Abruzza. Kušale su se još tri vrste paprike, sicilijanski sir, gorgonzola…
Na ovoj prvoj večeri predstavljena je i knjiga recepata “Venezia e Dalmazia” na hrvatskom jeziku, u nakladi Zajednice Talijana Zadar.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
SJEDNICA VLADE
Plenković o kupnji Rafalea: “Naša obrambena sposobnost dignuta je na razinu kakvu nikad nismo imali”
Županija
SJAJAN REZULTAT
Učenica iz Obrovca državna prvakinja iz povijesti: ‘Još sam u šoku i ni sama nisam svjesna…’
Košarka
NBA liga
Stephen Curry dobitnik nagrade Jerry West, drugi je DeMar DeRozan
KK Zadar
ČUDO U ZAGREBU
Na današnji dan prije 38 godina košarkaši Zadra srušili su prvaka Europe: ‘I danas nas prolaze trnci…’
Nogomet
Poštuju stav klubova
Šveđani neće uvesti VAR u svoje lige, nogometni klubovi su protiv tehnologije
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
NAVIJAČKA PJESMA
VIDEO Predstavljena ‘Diži se grade’, nova zadarska navijačka pjesma: ‘Nastala je iz ljubavi prema…’
Županija
obavijest hep-a
DONOSIMO POPIS Nekoliko ulica u Zadru i županiji dio petka bez struje
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV