Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

“Requiem in mig maggiore” o najtežim ratnim strahotama u Zadru

19.01.2012. 23:00
“Requiem in mig maggiore” o  najtežim ratnim strahotama u Zadru


To nije samo puki obični dokument o Zadru, zapis ima sve elemente poetsko-dokumentarnog mementa, koji ima svoju gradaciju u efektnim kadrovima od, na početku filma, prirodnoga mira koji je nagovještava nešto strašno, do onoga kada neprijatelj ruši i razara sve pred sobom, kada grad gori i nestaje u plamenu, pa sve do završnog čina, škabrnjske tragedije


U prigodi obilježavanja 19. obljetnice velike oslobodilačke akcije  Maslenica, Matica hrvatska  Ogranak Zadar organizirala  je prikazivanje filmskog zapisa iz Domovinskoga rata  autora Miljenka Dujele. U  četvrtak navečer dvorana  Matice bila je puna Zadrana  koji su se prisjetili najtežeg  razdoblja tijekom Domovinskoga rata u Zadru i njegovoj okolici. Miljenko Dujela, televizijski novinar,  montažer i režiser, živio je u  Rimu, ali kada je njegov rodni grad napadnut, dolazio  je i nastojao što više toga  filmski zapisati, kako bi se  svijetu pokazalo što se to  događa u Zadru i Hrvatskoj.
Miljenko Dujela je prvi  ratni dokumentarac snimio  o Zadru pod nazivom “Zadre, moj galebe, moja slobodo” i više puta ga cijelog ili  u dijelovima prikazivao na  talijanskoj televiziji, ali su se  i te kazete u 200 tisuća komada umnožene, slale na tisuće adresa diljem svijeta.  Taj film je ponovno prikazan  u Zadru i ujesen prošle godine o dvadesetoj godišnjici  početka rata, a Miljenko je  svojedobno iz njegova materijala sačinio i jedan kraći  zapis, koji govori o strahotama što su se ovdje događale od Kruševa do Škabrnje. Taj zapis je nazvao  “Requiem in mig maggiore” i  pokazao ga prvi put Zadranima preksinoć. U naslovu  se autor zabavio igrom riječi,  a asocira na zloglasni avion  mig koji je prije početka rata  preletio nisko zadarskom  uvalom, čiji je major pokušao zastrašiti Zadrane i  poručiti im što ih čeka…   Takav mig je porušio, između ostaloga i glavni  odašiljač u Grbama, ostavivši cijelo područje u informativnoj blokadi, a bilo je  i niz drugih strahota od migova i majora, kako je kazao  sam autor.
Nakon odavanja počasti  minutom šutnje našim poginulim braniteljima, autora  i njegov bogati rad posjetiteljima je predstavio predsjednik Matice hrvatske,  Ogranka Zadar Božidar  Šimunić, televizijski novinar  koji je usput podsjetio kako  Zadar ima malo sačuvanih  filmskih zapisa, koje je za  potrebe Hrvatske televizije i  sam stvarao u najtežim ratnim danima, pa su Dujelini  dokumenti još i značajniji.  Šimunić je ovaj filmski zapis  ocijenio vrhunskim, kakav  mogu napraviti samo najbolji stvaratelji poetskoga  senzibiliteta.
– To nije samo puki obični  dokument o Zadru, zapis  ima sve elemente poetsko-dokumentarnog mementa, koji ima svoju gradaciju u efektnim kadrovima  od, na početku filma, prirodnog mira koji je nagovještava nešto strašno, do  onoga kada neprijatelj ruši i  razara sve pred sobom, kada  grad gori i nestaje u plamenu, pa sve do završnog  čina, škabrnjske tragedije.  Identifikacija žrtava ispred  zadarske bolnice, a prati je  bol, ljudska tuga, plač, ali i  pitanje kako je moguće da  čovjek postane životinja, kako je to kazao predsjednik  zadarskoga Ogranka Matice  hrvatske Božidar Šimunić.
Kao i ostali dokumentarci  Miljenka Dujele i ovaj je  potresan do bola posjetiteljima opet izmamio suze, a  nekima i prvi put pokazao  što se događalo vani, dok su  oni bili u skloništima.