Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U Kneževom dvoru uskoro gradska uprava

19.01.2012. 23:00
U Kneževom dvoru uskoro gradska uprava


U ovoj posljednjoj fazi radova uređuje se kat kako bi se sjedište gradske uprave preselilo tamo gdje je gradska uprava bila četiri stoljeća, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić


Djelatnici tvrtke „Fidal” iz Rijeke obavljaju završne radove na uređenju Kneževog dvora izgrađenog u 15. stoljeću na središnjem trgu u Pagu. Radovi na uređenju Kneževog dvora počeli su 2005. godine i od tada je obnovljen krov, uređena je fasada, atrij, unutrašnjost prizemlja i kata, a u južnom krilu uređena je Galerija paške čipke.
Završni radovi obavljaju se na katu gdje će biti Gradska vijećnica, ured gradonačelnika te uredi djelatnika gradske uprave. Nakon završetka radova, u Knežev dvor će se preseliti sjedište gradske uprave koje se nalazi u zgradi na Branimirovoj obali. Knežev dvor je jedan od najvažnijih dijelova spomeničke baštine Paga. U njemu je od 15. stoljeća do 1797. godine bilo sjedište kneza, Velikog vijeća, kancelara, bilježnika i drugih gradskih dužnosnika, a od 1797. do 1905. godine u Kneževom dvoru je bilo sjedište gradske uprave. Dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća u Kneževom dvoru je bilo sjedište brojnih sportskih društava i udruga, a u njemu je bila osnovna škola i prvo kino na otoku. Nakon preseljenja škole i kina Knežev dvor je prodan riječkoj tvrtki „Brodokomerc” koja je u njemu uredila prvu robnu kuću na otoku. Za vrijeme pretvorbe i privatizacije „Brodokomerc” je zatvorio robnu kuću, otpustio radnike i napustio Knežev dvor koji je godinama propadao.
Smatrajući kako tako vrijedan dio spomeničke baštine treba zaštititi, Grad Pag je 2002. godine od tvrtke Brodokomerc kupio Knežev dvor, a tri godine poslije počeli su radovi na njegovom uređenju. Knežev dvor će imati polivalentnu namjenu. U prizemlju će se održavati izložbe i razni kulturni programi, u atriju će se održavati koncerti i predstave, a na katu će se nalaziti Gradska vijećnica i uredi.
– U Kneževom dvoru se već nekoliko godina održavaju razne manifestacije i kulturni programi jer je najveći dio radova napravljen. U ovoj posljednjoj fazi radova uređuje se kat kako bi se sjedište gradske uprave preselilo tamo gdje je gradska uprava bila četiri stoljeća, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
Radovi na uređenju Kneževog dvora odvijaju se pod nadzorom Konzervatorskog odjela iz Zadra.