Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U svakom kućanstvu 17 električnih aparata

19.01.2012. 23:00
U svakom kućanstvu 17 električnih aparata


Udruga Eko-Zadar i Cvit soli organizirale su za učenike Srednje škole Bartula Kašića te Strukovne škole Vice Vlatkovića predavanje o EE – otpadu. Predavači su bili gosti iz udruge Eko-Kvarner Vjeran Piršić i Katarina Kozina.
EE otpad su svi uređaji koji za svoj rad koriste električnu energiju, poput velikih i malih kućanskih uređaja, informatičke i telekomunikacijske opreme, audio i video uređaja i slično. Procjenjuje se da u Hrvatskoj svaki stanovnik u prosjeku posjeduje dva mobitela, dok prosječna domaćinstva posjeduju 17 električnih aparata.
Rapidno povećanje količine e-otpada, ako nije prikladno zbrinut, predstavlja opasnost za okoliš i zdravlje stoga što se toksične tvari (arsen, olovo, živa, krom, fosfor, plastika…) koje takav otpad sadrži, šire kroz tlo, nadzemne i podzemne vode te kroz zrak u obliku dima s odlagališta otpada. Ovi rizici su posebno visoki u područjima gdje su institucije sustava krhke, razina svijesti o nepoštivanju prirode niska, zakonodavstvo nekompletno ili nepostojeće, a što sve rezultira neprikladnim upravljanjem elektroničkim otpadom te dugoročnom štetom po zdravlje stanovnika i stanovnica.
EE otpad se ne baca u smeće. Pri kupnji novog uređaja može se zatražiti od trgovca da preuzme stari uređaj, a za više od 30 kg EE otpada može se nazvati besplatan broj 0800 444110 od 8 do 16 sati, poslati sms na 098/444-110 ili e-mail na [email protected].