Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nisu krivi zbog smrti prijatelja, ali će odrobijati zbog heroina!

Autor: Minja Gugić

19.01.2013. 23:00
Nisu krivi zbog smrti prijatelja, ali će odrobijati zbog heroina!


Riječ je o četvorici Pažana koji su bili optuženi zbog posjedovanja i posredovanja u prodaji heroina što je imalo za posljedicu smrt njihova prijatelja Mate Palčića, 2. srpnja 2007. godine. No, zbog Palčićeva akutnog trovanja alkoholom i opijatima nisu krivi, ali jesu zbog zloporabe opojne droge


Andrija Bulić zvani Splićo, 38-godišnjak s otoka Paga, odrobijat će dva mjeseca manje jer su tako odlučili suci Vrhovnog suda RH prihvaćajući žalbu na nepravomoćnu presudu zadarskog Županijskog suda kojom je on sredinom studenog prije četiri godine osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine i osam mjeseci – zbog droge.
On je u cijeloj priči bio trećeoopuženi, a četvorka s Paga osuđena je zbog posjedovanja i posredovanja u prodaji heroina, što je imalo za posljedicu smrt njihova prijatelja Mate Palčića. Riječ je o Tomislavu Škunci zvanom Mačak (43) kojemu je sada potvrđena presuda od tri godine i deset mjeseci, Nediljku Bukvi Bukiju (34) osuđenom na tri i pol godine zatvora, a uz Bulića kojemu je, dakle, jedinom kazna malo umanjena, Romeu Dražoviću Šurmanu (33) potvrđena je, također kazna zadarskog suda od godine dana boravka iza rešetaka.
Uz zatvorske kazne Bukvi i Buliću izrečena je i mjera obveznog liječenja od ovisnosti.
Presude pravomoćne nakon četiri godine
Nepravomoćnu presudu prije četiri godine izreklo je Sudsko vijeće Borisa Radmana koje je obrazlažući svoju odluku podvuklo kako je tijekom suđenja nedvojbeno utvrđeno da je Mate Palčić umro od akutnog trovanja alkoholom i opijatima, a iskazima svjedoka uključujući i optužene, potvrđeno je kako su nabavili drogu, i zajedno je uživali u obiteljskoj kući Romea Dražovića na Pagu.
No, kako je tada pojasnio sudac Radman, četvorica Pažana ne mogu se kriviti za smrt svog sugrađanina Mate Palčića, jer je on bio punoljetna osoba koja je svjesno i voljno prouzročila svoju smrt.
– Pokojni Palčić je sam sebe ugrozio. Bio je svjestan dosega štetnosti svoje odluke o uzimanju droge, stoga se osuđenicima ne može inkriminirati krivnja, odnosno odgovornost za smrt Mate Palčića – naglasio je među ostalim u obrazloženju presude Boris Radman.
Što se tiče izrečenih kaznenih mjera, sudac je nadalje naglasio kako je Tomislavu Škunci u otegotne okolnosti, Sudsko vijeće cijenilo dosadašnju osuđivanost te poprilična mjesečna primanja u iznosu od 10 do 20 tisuća kuna, jer ima više apartmana koje iznajmljuje, obrt koji mu donosi dodatnu mjesečnu dobit te bezosjećajnost i pohlepnost.
Već osuđivani i bezosjećajni
– Škunca je osoba koja štiti samo svoje interese i nije ga briga za druge ljude. Jedina olakotna okolnost pri odmjeravanju kazne, uzeta mu je u obzir činjenica da je odlikovani sudionik Domovinskog rata – zaključio je sudac Radman.