Sadržaj septičkih jama prazne u prirodu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Zagađivanje "Kotarke" koja je povezana i s Vranskim jezerom

Članovi EKO-Udruge "Ravni kotari" ovih dana obišli su mjesta u okolici Zemunika Donjeg i zatekli niz zagađenja, posebno slučajeva kada pojedinci koji crpe septičke jame, umjesto da ih saniraju na ispravan i zakonski način, nekontrolirano prazne sadržaj u prirodu, u blizini plodnih polja, te u jaruge i potoke koji su povezani sa ostalim vodotocima u okolini, a neki od njih i sa Vranskim jezerom. Sadržaj septičkih jama prazni se tako u jarugu Novak koja je povezana s Kotarkom, pa i u samu Kotarku.

- Obilaskom terena uvjerili smo se da se otpad i sadržaj septičkih jama bacaju i na području Tromilje, posebno na područjima zvanim Brig i Dešpet. Takvim postupcima treba odlučno stati na kraj, poručuju iz udruge.

Sanitarna inspekcija i Inspekcija zaštite prirode proglasile su se nenadležnim za takve slučajeve, te uputili na prijavu policiji i izradu službenog zapisnika da bi se mogla podići prijava protiv prekršitelja. Udruga je stoga napravila fotodokumentaciju te poziva nadležne službe na reakciju.

- Taj problem pražnjenja septičkih jama prisutan je i u većini susjednih općina pa je potrebno hitno izraditi program zbrinjavanja istog. Općina Zemunik Donji počela je s pripremama izgradnje "pročistača" čime će problem biti konačno riješen. Do izgradnje tog projekta treba hitno napraviti dogovor svih zainteresiranih, pa i osoba koji vrše pražnjenje septičkih jama, da se odredi privremeno i pogodno mjesto za istovar sadržaja septičkih jama.

Ističu i kako su predškolska djeca i djeca nižih razreda iz Zemunika Donjeg sami uzeli stvar u svoje ruke, stavljajući prepreke na putove kojima se služe cisterne za pražnjenje septičkih jama.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika buljat
Sto se tice ispraznivanja septickih jama to je sasvim tocno pojedinci koji imaju traktore sa cisternama samo misle na sebe i zaradu,naime ja sam se uvjerijo kako tip ispumpava crnu jamu i vozi 200 metara dalje i ispraznjava pored puta da bi se te iste fekalije mijesale sa pitkom vodom ili podzemnim vodama di tu ima zdravog razuma i sve to za ca. parstotina kuna ko sisa prirodu nije moja duznost da se brinem za nju ali sve sto bacamo ili radimo nista ne nestaje tu je oko nas samo mijenja stanje ili se kamuflira u nasu okolicu i steti svima.I NASA DICA BI NASLIJEDILA MALO CISTE PRIRODE NEMOJTE BITI EGOISTI I NEZNALICE SVI SE MORAMO BOJATI ZA PRIRODU CUVATI JE a ne misliti na onih parsto kuna sto smo zaradili.hvala