Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nepovoljne biometeorološke prilike pune Hitnu

19.01.2014. 23:00
Nepovoljne biometeorološke prilike pune Hitnu


Iznadprosječno toplo vrijeme, kao i nepovoljne biometeorološke prilike već tjednima uzrokuju zdravstvene poteškoće mnogim Zadranima. Zbog prevladavajućeg juga i gotovo svakodnevnog pada tlaka zraka kroničnim bolesnicima zdravstveno stanje je pogoršano, a veliki broj inače zdravih osoba žali se na zdravstvene tegobe, što se posljednje vrijeme odražava i na rad zadarske Hitne pomoći.
– Posljednjih dana, pa i tjedana zbog južine i neuobičajeno toplog vremena primjetan je povećan broj dolazaka građana u ambulantu Hitne medicinske pomoći, kao i veći broj kućnih posjeta, kaže dr. Ana Petrović iz HMP Zadar, navodeći kako neprimjereno visoke temperature za ovo doba godine zadaju probleme posebno kroničnim bolesnicima pogoršavajući njihovu osnovnu bolest.
– Na pogoršanje zdravstvenog stanja najčešće se žale srčani bolesnici, kao i oni s reumatskim bolestima, te astmatičari koji zbog ovakvog vremena imaju problema s disanjem. Kod kroničnih bolesnika dolazi i do pojačanog rada srca, pa i nesvjestica, navodi još dr. Petrović, ističući da i na inače zdrave osobe nepovoljno djeluju ovakvi vremenski uvjeti zbog kojih se javlja glavobolja, mučnina ili vrtoglavica.
Stoga liječnici svim kroničnim bolesnicima savjetuju da redovito uzimaju propisanu terapiju, a da se zbog eventulanih nejasnih simptoma obavezno jave svom obiteljskom liječniku koji najbolje poznaje njihovo zdravstveno stanje.
I svima ostalima, ističe još dr. Ana Petrović, preporučuje se uzimanje dosta tekućine i vitamina, kao i ujednačena prehrana s dosta voća i povrća, te odmor i opuštanje.
Inače, prema najavama prognostičara i u danima vikenda najavljuje se nastavak relativno visokih temperatura i južnog vremena.