NIJE EGZODUS 80 % onih koji su "otišli" zbog novog zakona prijavili prebivalište u BiH i Srbiji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova privremeni odlazak iz Republike Hrvatske u 2014. godini prijavilo je ukupno 59.590 građana. Od tog broja najviše se odnosi na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, i to 12.049 odjavljenih građana, a odmah iza njih slijedi PU zadarska koja je prošle godine evidentirala ukupno 5.371 odjava privremenog prebivališta s područje Zadarske županije. Dakle, od 170 tisuća stanovnika koliko broji Zadarska županija, ovaj broj odjavljenih građana čini ukupno 3,1 posto stanovništva, što je, gledajući samo ovako statistički, zazvonilo na uzbunu i bojazan kako ostajemo bez značajnog dijela stanovništva. Kako smo u posljednje vrijeme, posebno od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, sa svih strana zasuti podacima i primjerima odlaska mladih ljudi iz Hrvatske, prvenstveno zbog ekonomskih razloga, ovi podaci samo su potkrijepili teoriju da se u Hrvatskoj više ne da živjeti.

Dakle, prema ovim podacima, nakon Zagreba, građani najviše iseljavaju iz Zadarske županije, kako je u ponedjeljak prenio portal Lupiga.com. Pokušali smo doznati što se krije iza tako velikog broja odjavljenih građana, posebno s područja naše županije. Došli smo najprije do podatka kako je čak 80 posto od broja odjavljenih građana s cijelog područja Hrvatske, kao mjesto svog stalnog prebivalište prijavilo u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Naime, status prebivališta prijavom privremenog odlaska reguliraju osobe koje već duže rade u inozemstvu (kao i članovi njihovih obitelji), a ne samo oni koji sada prvi puta odlaze.

- Primjenom novog Zakona o prebivalištu koji je stupio na snagu 29. prosinca 2012. godine građani moraju prijaviti prebivalište policijskoj upravi ili postaji Ministarstva unutarnjih poslova, nadležnoj prema mjestu u kojem se trajno nastanio radi ostvarivanja svojih prava i obveza vezanih za životne interese kao što su obiteljski, profesionalni, ekonomski, socijalni, kulturni i drugi interesi, pojašnjava Elis Žodan iz PU zadarske, dodajući kako se osobe, za koje se utvrdi da ne žive na adresi prijavljenog prebivališta, ne brišu iz baze podataka o prebivalištu i boravištu, nego im se evidentira datum kada im je po službenoj dužnosti odjavljeno prebivalište. Dakle, od dana odjave po službenoj dužnosti osoba nema više prebivalište na području Republike Hrvatske. Odjavom prebivališta osoba ne gubi hrvatsko državljanstvo, nego i dalje ostaje hrvatski državljanin, ali bez prebivališta u Republici Hrvatskoj.

Velika je vjerojatnost, dakle, kako se iza ovako velikog broja od 5.371 odjava prebivališta s područje Zadarske županije u prošloj godini, krije primjena novog Zakona o prebivalištu, po kojemu građani moraju prijaviti stvarno mjesto prebivališta, a ne ono formalno.

opširnije u današnjem tiskanom izdanju
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno