PREDAVANJE MARKA ČULINE "I neprijatelj je priznao - nije bilo težeg ratišta u Hrvatskoj"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Udruga umirovljenika Jazine 1 Zadar upriličila je sinoć Domovinsku večer. Središnji događaj večeri bilo je predavanje ratnog zapovjednika 112. brigade Hrvatske vojske, umirovljenog pukovnika Marka Čuline o Vojnoredarstvenoj operaciji Maslenica. Neposredno prije početka predavanja predsjednik izvršnog odbora udruge Milan Roviš je rekao kako ovo predavanje nije službeni dio obilježavanja VRO Maslenica, nego dio godišnjeg programa rada udruge.

Nazočnima u prostorijama MO Jazine 1, Čulina je najprije izložio situaciju na ratištu 1991. i 1992. te neposredno prije početka same akcije. Akcija je planirana i provedena u razdoblju od 6. do 22. siječnja kad su započela borbena djelovanja.

- Operacijom Maslenica se htjela provjeriti sposobnost Hrvatske vojske u oslobođenju okupiranih krajeva i odmaku neprijatelja što dalje od Zadra. Posebna teška bila je prometna situacija, a predsjednik Tuđman je inzistirao na oslobađanju Novskog ždrila kako bi se isto premostilo najprije pontonom, a kasnije i mostom. Sve to ne bi bilo moguće da hrvatske snage nisu otprije osigurale cestu Ražanac - Paški most i tako spriječili i doslovno presjecanje Hrvatske na pola. Oslobađanjem Novskog ždrila, odmaknuto je topništvo neprijatelja koji više nije mogao tako precizno gađati sad već puno sigurniju komunikaciju između sjevera i juga Hrvatske, kazivao je Marko Čulina.

Osim Novskog ždrila oslobođena je i Zračna luka te aerobaza Zemunik, a kasnije i brana Peruča koju neprijatelj nije uspio do kraja uništiti. Poseban značaj u vojničkom smislu bilo je očuvanje tajnosti operacije. Tako se po prvi put dogodilo da su 22. siječnja u 07.05 ujutro, napadne snage uvedene u borbu iz pokreta kako neprijatelj prije toga ne bi primjetio pokrete HV-a na terenu. Do 25. siječnja oslobođene je prostor od prilaza Obrovcu, preko Pridrage, Kašića, aerobaze, Crnog a onda su uslijedili pritisci međunarodne zajednice pa su hrvatske snage morale prijeći u aktivnu obranu. Od tad, pa sve do potpisivanja Zagrebačkog sporazuma vode se teške borbe u odbijanju neprijateljskog protunapada gdje je nažalost, samo u jednom dana u Kašiću poginulo 22 hrvatskih vojnika, pripadnika 3. GBR koji su došli iz Slavonije na zadarsko ratište.

- U VRO Maslenica prvi put sudjeluju sva tri roda HV-a: kopnena vojska, mornarica i ratno zrakoplovstvo. Vidjeli smo da možemo provesti i napadajne operacije. Već 1993. počeli smo u oslobođenoj aerobazi obučavati prve mlade hrvatske pilote. Pokazali smo međunarodnoj zajednici da smo odlučni osloboditi okupirane djelove hrvatske države. No vidjeli smo i neke stvari na kojima trebamo poraditi za buduće oslobodilačke operacije. Riječ je bila o obuci zapovjednika desetine, voda i satnije koji su do Maslenice zapovjedali postrojbama koje su djelovale isključivo u obrani. Svi naši branitelji koji su sudjelovali u Maslenici, a i sam neprjatelj je priznao da nije bilo težeg ratišta u Hrvatskoj, pa mislim da danas adekvatno obilježavamo ovu prvu veliku oslobodilačku akciju HV-a, rekao je na kraju Marko Čulina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno