Preminuo profesor Antun Travirka

Slika korisnika admin
Autor: 
travirka1109
Zvonko KUCELIN

Jučer je u 71. godini života, nakon duge i teške bolesti, preminuo dugogodišnji profesor Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru Antun Travirka. Profesor Travirka ostavio je iza sebe neizbrisiv trag u umjetničkom životu Zadra, ne samo u svom radu sa studentima, nego i kao nekadašnji voditelj Galerije umjetnina, koji je triennale "Čovjek i more" organizirao punih 26 godina.

Dr. sc. Antun Travirka rođen je 22. veljače 1945. u Čepinu kod Osijeka. Od 1975. do 1995. radio je kao voditelj Galerije umjetnina u Zadru, te je bio inicijator i organizator šest Triennala slikarstva "Plavi salon", pet Međunarodnih triennala fotografije "Čovjek i more", te brojnih drugih izložbenih projekata u Hrvatskoj i inozemstvu postavivši Zadar na visoko mjesto hrvatske izložbene karte. Od 1980. do 1995. radio je i kao vanjski suradnik u zvanju predavača na Odjelu za povijest umjetnosti zadarskog sveučilišta, a kao redoviti djelatnik nastupio je 1995. u zvanju višeg predavača. Umirovljen je 2010. Predavao više kolegija iz svjetske i nacionalne umjetnosti 19. i 20. stoljeća te Osnove likovnih umjetnosti, Osnove povijesti umjetnosti, Muzeologiju i Hrvatske muzeje izbirke, kao i više izbornih predmeta.

Doktorsku disertaciju pod naslovom Likovna kultura u Zadru tijekom druge austrijske vlasti 1813. - 1918. obranio je 21. srpnja 2005. na zadarskom sveučilištu, pred komisijom u sastavu Tonko Maroević, Vinko Srhoj i Radoslav Tomić, a osim brojnih izložbi i fotomonografija jedno od najznačajnijih njegovih djela, po kojima će ostati upamćen, je i kulturno-povijesni vodič "Zadar: povijest, kultura, umjetnička baština" u kojem su posebno opisane zadarske crkve i samostani, gradske palače i bedemi, ulice i trgovi, muzeji i druge institucije znanosti i kulture. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno