Winnetouland na Parizevićevoj glavici otvara na ljeto 2018.

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Svečana sjednica Općinskog vijeća

Dan općine Jasenice koja osim mjesta Jasenice uključuje i Maslenicu, Zaton Obrovački, Rovanjsku i Modrič, već petu godinu za redom umjesto 30. rujna, na blagdan svetog Jeronima, obilježava se u povodu vojno-redarstvene Maslenica uspješno provedene prije 23 godine.

Tim povodom jučer je u velebnoj općinskoj zgradi u Maslenici, koja je podignuta prije šest godina sa 10 milijuna kuna, pred velikim brojem gostiju i uzvanika održana svečana sjednica Općinskog vijeća. Nakon uvodnog slova predsjednika Vijeća Šime Marune, načelnik Martin Baričević napravio je rezime rada u protekloj godini i obznanio planove rada za ovu godinu.

Groblje u Rovanjskoj pretijesno

- Mi smo užasno centralizirana zemlja, što nam stvara ogromne poteškoće u radu. Prvo što treba napraviti je decentralizacija. Veliki problem je i Državni ured za upravljanje državnom imovinom koji znatno usporava i zaustavlja realizaciju projekata, kazao je Baričević.

Problem u radu lokalnih jedinica su sredstva EU fondova, kaže, jer se Program ruralnog razvoja nalazi u slijepoj ulici tako da uopće nema adekvatnog natječaja. Sve je, tvrdi, ostalo na razini priprema i iščekivanja.

- Terenski rad na katastarskoj izmjeri u k. o. Jasenice obuhvaća 8.647 hektara površine je završen. Ovo su prve izmjere nakon 150 godina međutim sad je problem sud koji imaju i druge općine u Zadarskoj županiji, jadao se Baričević.

Trebalo je proći 10 godina da se raspiše natječaj za izgradnju tematskog parka Winnetouland na Parizevićevoj glavici vrijednog deset milijuna eura. Park će raditi šest mjeseci godišnje a zapošljavat će oko 70 radnika.

- Ulagači iz Bavarske već su uložili jedan milijun eura. Očekuje se glavni projekt, park bi za sezonu 2018. godinu trebao otvoriti svoja vrata, najavio je Baričević.

Stoljetno groblje kod crkve sv. Jurja u Rovanjskoj je postalo pretijesno. Novo groblje između Rovanjske i Maslenice treba se graditi, međutim izabrani izvođač se našao u problemima. U tijeku je novi natječaj, govori Baričević.

U pripremi su ili su pred realizacijom razvojni i infrastrukturni projekti: uređenje cesta, rasvjete ambulante, vodovodizacija, dječjeg vrtića, pastoralnog centra i obalne šetnice u Maslenici, obalne prometnice u Rovanjskoj, pčelarski dom pokraj crkve sv. Jeronima u starom selu Jasenice.

Dječji vrtić u Maslenici

- Potpore dajemo za novorođenu djecu, prijevoz učenika, stipendije, crkvu, KUD, školu, Crkveni križ i stočarima. Potpore dajemo DVD-u i Civilnoj zaštiti koji su među najboljima u našoj županiji.

U Rovanjskoj, gdje je živio zadnjih pet godina života od pomilovanja u ljeto 2008. do tragične smrti 1. rujna 2013., početkom rujna protekle godine u svečano je otkriven spomenik Zvonku Bušiću Taiku.

- Zašto smo podigli spomenik? Zato jer hrvatski mučenik Zvonko Bušić, njegovo junaštvo, žrtva i ljubav za Hrvatsku, zaslužuje ulicu u svakom mjestu, naglasio je načelnik Baričević.

Govoreći o Jasenicama, župan Stipe Zrilić je rekao kako Zadarska županija nastoji podržati sve razvojne projekte lokalnih jedinica koji su u skladu sa Županijskom razvojnom strategijom.

- Dosad je na području ove Općine riješilo 340 od 730 predmeta tzv. legalizacije objekata, odrađeno je i 19 uporabnih dozvola, kazao je Zrilić te nastavio:

- U tijeku je rješavanje sedam građevinskih dozvola te za vodospremu u Jasenicama, školsku sportsku dvoranu i rekonstrukciju i dogradnju škole. U postupku je i pet lokacijskih dozvola za dvije trafostanice u Rovanjskoj i dječji vrtić u Maslenici, nabrajao je zadarski župan.

Na području socijalne skrbi 14 korisnika s ovog područja uključeno je u Program pomoći starijim osobama kojeg provodi Grad Obrovac, dok je za 24 socijalno ugrožene obitelji financiran ogrjev.

Selektivni oblici turizma

- Usprkos činjenici kako smo imali državnu vlast koja nam nije bila naklonjena, Dom zdravlja je protekle godine sa 300.000 kuna financirao okoliš ambulanti. Za LAG Bura sa sjedištem u Jasenicama osigurano je 430.000 kuna. OŠ Petra Zoranića osigurano je 900.000 kuna, navodi.

Prošle godine na području Općine je boravilo 11.831 gosta koji su ostvarili 116.653 noćenja.

- Ovo područje je bogomdano za razvoj selektivnih oblika turizma. Današnji turisti traže puno više od mora i sunca, traže doživljaj, ističe Zrilić i dodaje:

- Projekt planinskog turizma Sveto Brdo nakon što je dobio tehničku pomoć ministarstva malo je zastao u realizaciji. Vjerujem da će uskoro krenuti dalje prema cilju, poželio je Stipe Zrilić te podsjetio kako su u Prostornom planu osigurali pretpostavke koristivosti obnovljivih izvora energije kojima ovaj prostor obiluje - vjetra i sunca.

U kulturno-umjetničkom programu nastupio je KUD Vila Velebita i Župni zbor Sv. Jeronima. Program je vodio Ante Nadomir Šutra, kninski pjesnik i vijećnik.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno