Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Molitvena hodnja “Koracima nade u istinu”

20.01.2019. 15:13
Molitvena hodnja “Koracima nade u istinu”


Molitvenom hodnjom pod nazivom "Koracima nade u istinu" 11. godinu zaredom udruga "Žene u Domovinskom ratu" daje svoj doprinos obilježavanju godišnjice oslobodilačke akcije "Maslenica". 
U nazočnosti brojnih udruga okupili su se ispred Zelenog Hrasta te nakon mise u crkvi Marije zaštitnice kršćana u Paljuvu, koju je predvodio vojni kapelan don Ivo Topalović, krenuli na hodnju na relaciji Zeleni hrast, Islam Latinski, Islam Grčki, Kašić, Smilčić, Paljuv, Novigradsko groblje i Pridraga. 
Ispred spomen-obilježja poginulih hrvatskih branitelja i civila zapaljene su svijeće, a počast im je odana i molitvom za žrtvu koju su dali za oslobođenje Hrvatske. 
Predsjedica udruge Žene u Domovinskom ratu, Ivana Haberle, kazala nam je kako svake godine nastavljaju tradiciju hodnje posvećene poginulim braniteljima u akciji Maslenica te članovima njhovih obitelji i svima ranjenima, kao i hrvatskim generalima koji su planirali akciju: 
Simbolična molitva 
– Mi kao hrvatske žene, majke, Hrvatice pokrenule smo ovu inicijativu da bi možda mogle na neki svoj način dati doprinos ovom obilježavanju želeći na neki način oživotvoriti svu žrtvu koju su branitelji dali za nas, a mi koji smo živjeli u našem gradu imali smo osjećaj da nas brane divovi i da zapravo neprijateljska vojska nikad neće ući u naš grad. Marijin križni put je jedna simbolična molitva koju molimo, osjećajući se na neki način kao da smo pod križem zbog svih onih nedaća koje tište hrvatski narod. Rat kao takav je osebujan, međutim danas isto imamo osjećaj da je rat, samo što ne vidimo oružje, ali osjećamo razna neprijateljska djelovanja i ugrozu svega onoga što je Domovinskim ratom izboreno – poručuje Haberle dodajući da stoga na ovaj simboličan način, prolazeći svojim koracima dionicu koju su branili hrvatski branitelji, osjećaju povezanost s njima: 
Dan sjećanja 
– Danas smo mi poveznica između neba i zemlje, između njih i njihove žrtve te na neki način osjećamo zajedništvo sa ljudima iz cijele Hrvatske koji nam se pridruže da u ovom zajedništvu provedemo dan sjećanja – zaključuje čelnica Udruge. 
U hodnji su im se jučer pridružili HVIDR-a Zadar, HVIDR-a Samobor i Sveta Nedjelja te udruge dragovoljaca i branitelja iz Senja, Raba te još nekih mjesta. 
Osim poginulim hrvatskim braniteljima i civilima te hrvatskim ratnim vojnim invalidima, hodnja je, kako naglašavaju u Udruzi, posvećena i umrlim i živim hrvatskim generalima koji su proveli akciju Maslenica: Janku Bobetku, Anti Gotovini, Anti Rosi, Mirku Norcu i Mladenu Markaču. 
U organizaciji hodnje pomogli su im Udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata Pridrage, Općina Novigrad, mjesni odbori Islam Latinski, Paljuv i Smilčić, KUD "Luzarica" iz Pridrage te klapa "Težaci" iz Paljuva.