Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zar bi netko tko želi biti prosvjetni radnik mogao doći u školu s krivotvorenom diplomom?!

20.01.2019. 14:24
Zar bi netko  tko želi biti  prosvjetni  radnik mogao  doći u školu s  krivotvorenom  diplomom?!


Kako su već mnogi mediji pisali, ovih dana Ministarstvo  znanosti i obrazovanja pokrenulo je izvanredan postupak provjere vjerodostojnosti diploma oko 90 tisuća zaposlenih u sustavu obrazovanja i  znanosti. Postupak je pokrenut iz razloga što je unutar te ustanove otkrivena osoba s krivotvorenom diplomom Sveučilišta u Zagrebu. 
U razgovoru s nekoliko ravnatelja zadarskih srednjih škola otkrili  smo što oni o svemu tome misle te jesu li provjere krenule i u njihovim  ustanovama.
Uobičajena procedura 
Ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora, Rade Šimičević, svojih je 50- nastavnika od ukupno 65 zaposlenih u Gimnaziji već gotovo sve podvrgnuo provjeri jer je ta procedura odavno sasvim uobičajena.
– Oni su u svom Ministarstvu našli lažnu dilomu i sad smo svi žrtveni  janjci. Možda bi bolje bilo da svo to uloženo vrijeme i novac ministrica  iskoristiti za povećanje plaća zaposlenih u prosvjeti, našalio se  Šimičević naglasivši kako se u Gimnaziji Vladimira Nazora kontinuirano rade provjere diploma.
– U našoj školi se provjere rade kontinuirano, prije svakog zapošljavanja. Tajnica naše škole tako je već 90% diploma provjerila, ostali su samo oni koji su nedavno primljeni, kazao je Šimičević dodavši kako su  dosadašnje provjere u Gimnaziji V. Nazora procesuirane bez naknade  te kako ne vidi razloga da netko sada koristi trenutak i zarađuje na ljudima zbog jedne lažne diplome. 
– Do sada nimo imali problema s nastavnicima, i ne vjerujem da  ćemo imati i ubuduće. Jedostavno sam mišljenja da nitko tko je odgojitelj, humanist ili prosvjetni djelatnik ne bi mogao doći u školu s krivotvorenom diplomom. S druge strane, vrlo brzo bi se otkrio i kao osoba, radnik, u odnosu prema prema učenicima, radu i sustavu, kazao je  Šimičević konstatirajući da bi ta osoba vjerojatno imala više problema  sama sa sobom nego s diplomom.
Tvrtke često traže provjeru svjedodžbi učenika
Ravnatelju Tehničke škole u Zadru, Denisu Pruscu, provjera diploma  također nije strana i, dapače, pozdravlja tu mjeru.
– Tajnica škole počet će slati zahtjeve za provjere diploma za naša 64  zaposlenika, prema svim ustanovama (fakultetima) na kojima su zaposlenici završili školovanje. Do sada nismo imali nikakvih problema, čak  smo već puno puta dobivali zahtjeve od strane raznih, pa i inozemnih  tvrtki, da im pošaljemo potvrdu o valjanoj svjedožbi naših učenika koji  su tamo zaposleni. Smatram da ova odluka ministrice ne bi trebala biti  nikakva fama. Mnogim je firmama to uobičajena procedura, posebice  u posljednje dvije, tri godine, kazao je Prusac dodavši kako je za tu  mjeru jer ako je svatko pošten i sve je odrađeno u skladu sa zakonom,  onda će to biti samo jedna u nizu običnih provjera.
Papir će na kraju sve reći
Ravnateljica Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka  Ožanića Jelena Gulan, također će pokrenuti postupak provjere za svoja  63 nastavnika.
– U ponedjeljak smo dobili dopis i uskoro krećemo s provjerom. Moramo slušati ministricu, dodala je u šali Gulan.
U “Stanka Ožanića” do sada je bilo sve u redu te je Gulan mišljenja  da nema mjesta brizi. Međutim, papir je taj koji će na kraju sve to i dokazati, stoga nema druge, no pričekati. 
– Kao škola smo već naviknuli na te provjere jer konstantno dobivamo zahtjeve za provjere nekih od učenika koji se zapošljavaju u državnim službama. I zato smatram da je ovo sasvim normalno i pozdravljam odluku, kazala je Gulan. Upitali smo je kako je moguće da se,  unatoč svim provjeravama koje se konstantno vrše u svim obrazovnim  institucijama, dogodilo ovako nešto u Ministarstvu, no Gulan nije htjela prokomentirati. 
Cijenu provjere diploma zadarski ravnatelji nisu nam znali reći, no  prema neslužbenim informacijama saznajemo kako bi se mogle kretati  između 100 i 150 kuna po provjeri.