Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Branku i Danici Persola iz Sikova toplo u novom domu i toplo oko srca

21.01.2020. 12:30


Humanitarna akcija Gradskog Crvenog križa Biograd na Moru pod nazivom »Pružimo toplinu doma obitelji Persola« uspješno je završena. Obitelj 79-godišnjeg Branka i Danice Persola iz Sikova koja je živjela u kućerku i bez nekih osnovnih uvjeta za život dobila je novu kuću, svoj topli dom.
– Branko i Danica Persola su živjeli u bijedi, u vlažnom kućerku, s dva odrasla sina s poteškoćama i invaliditetom, Marinkom i Antom. Nažalost, tijekom obnove i izgradnje kuće imali smo i smrtni slučaj. Prerano nas je napustio Marinko Persola koji nije dočekao preseljenje u novi dom, kazala je Franka Troskot, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru.
Smrt Marinka Persole ukazala je na to koliko je život u bijedi i neadekvatnim uvjetima utjecao na njegovo zdravstveno stanje. I drugi brat Ante završio je na liječenju koje je srećom završilo uspješno te sad i on živi u novoj kući s roditeljima.


Priča započela još 2008.
– Obitelj Persola se preselila u svoj dom te smo odlučili upoznati javnost i potaknuli ih na razmišljanje o tome koliko smo opterećeni nekim nepotrebnim stvarima dok ljudi oko nas žive u teškim uvjetima i samo im treba ruka podrške da stanu na noge i krenu boljim i ljepšim putem uz osmijeh i neopisivu sreću znajući da nisu sami, navodi Troskot.
Uspješnom suradnjom Crvenog križa i Općine Sv. Filip i Jakov te donacijama raznih ustanova i nesebičnim radom brojnih volontera, ovim projektom i humanitarnom akcijom uspjelo se napraviti i osposobiti novi objekt za stanovanje obitelji koji se nalazi nedaleko od njihovog prebivališta.
– Priča o obitelji Persola krenula je još 2008. godine kada je Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru pokrenulo istu akciju obnove obiteljskog doma kojem je gradnja započela prije 40 godina. Još tada su se uz Crveni križ i Općinu Sv. Filip i Jakov uključili i pojedini donatori te braniteljska udruga s područja općine. Tada smo uz veliku pomoć Općine uspjeli napraviti ploču na kući i tu je nažalost stalo, jer nije bilo više mogućnosti za nastavak radova. Bila su to krizna vremena za sve i obnova se, nažalost, nije nastavila, ispričala je Troskot.
Par godina nakon toga opet uz podršku i pomoć Općine Sv. Filip i Jakov postavili smo prozore i vrata te sve do prosinca 2018. godine nije bilo pomaka.


U uređenju kuće pripomogli Duhovi
– Nemojte misliti da su bili ostavljeni i sami, sve te godine obilazili smo obitelj u sklopu projekta »Pomoć u kući« koji je nakon ministarstva nastavila financirati Općina Sv. Filip i Jakov, a sad već dvije godine u sklopu projekta »Zaželi« kojeg je nositelj Općina. Pomažemo na sve moguće načine našu obitelj Persola, naglasila je Troskot.
Nakon godine dana rješavanja papira za legalizaciju poluizgrađenog objekta Općina je stala uz Crveni križ te su krenuli u golemi zahvat obnove i izgradnje doma obitelji Persola.
– U prosincu 2018. godine otvorena je i humanitarna akcija »Pružimo toplinu doma obitelji Persola« unutar koje je prikupljeno 46.445,69 kuna što u stvarima što novcu. Materijalno su nas pomogli Caritas Zadarske nadbiskupije, Društvo Crvenog križa Zadarske županije, T.O. Dakor kupnjom aparata bijele tehnike te materijala za vodoinstalaterske radove dok su nam Erlić commerce d.o.o. i Lesnina H. d.o.o. izašli u susret popustima za kupnju materijala. Hvala i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Biograd koje nam je osiguralo agregat kako bismo mogli izvršavati radove do uključenja kuće na mrežu HEP-a, kazala je Troskot.
Financijski su ih podržale mnoge tvrtke i obrti s područja djelovanja GDCK Biograd na Moru, mnoga društva Crvenog križa s područja cijele Hrvatske te građani uplatama u skladu sa svojim mogućnostima.
– Sve radove za koje smo mogli osigurati volontere odradili smo volonterski uz pomoć pojedinaca te članova Moto kluba Duhovi koji su svojim volonterskim radom pripomogli akciju postavljanjem instalacija za vodu, bojanjem zidova i ostalih manjih radova te im ovim putem zahvaljujemo na uloženom vremenu i trudu, istaknula je Troskot.




Uz nas niste sami
Također su, kaže ona, osigurali i sredstva u sklopu humanitarne akcije Hrvatskog Crvenog križa »Uz nas niste sami – Za dostojanstven život« za izgradnju i obnovu kuće obitelji Persola u iznosu od 28.583,50 kuna.
– Veliku podršku u cijelom procesu imali smo i od Centra za socijalnu skrb Biograd na Moru koji su se potrudili da iskoristimo sva prava i novčanu pomoć za obitelj Persola koje smo mogli iskoristiti od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Ono što je možda i najvažnije naglasiti da je u troškovima sudjelovala i sama obitelj koja je od svojih sredstava odvajala na mjesečnoj bazi kako bih i sami maksimalno sudjelovali u obnovi svog doma.
– Da naša briga i komunikacija s obitelji Persola ne prestaje nakon završetka i preseljenja u novi dom dokaz je i obilazak članova Kluba mladih GDCK Biograd na Moru koji su u sklopu Tjedna solidarnosti prikupljali namirnice kako bi osigurali pakete hrane u ovom blagdanskom periodu, naglasila je Troskot dodajući kako se u ovoj godini nada novim akcijama, volonterskom angažmanu i pozitivnim pričama.


Filipjanska Općina iznijela najveći teret
Uz svu uloženu energiju, trud, volonterski rad te uključenje pojedinaca iz lokalne zajednice moram naglasiti da, nažalost, ništa ne bih bilo završeno da nismo imali podršku i potporu načelnika Općine Sv. Filip i Jakov Zorana Pelicarića, njegovog tima te komunalne službe Općine koji su iznijeli veći dio troškova i radova na kući. Možemo reći da je Općina na sebe preuzela vanjske radove na kući, postavljanje krova te izgradnju septičke jame, kazala Franka Troskot.


Zoran Pelicarić: Ponosni smo na novu kuću obitelji Persola
Općina brine za žitelje, pa tako isplaćujemo naknade za novorođenu djecu, sufinanciramo rad jaslica, vrtića, a krenuli smo i s izgradnjom novog vrtića u Turnju. Isto tako, sufinanciramo infrastrukturu matične i područnih škola, sufinanciramo stipendije svim redovnim studentima, a posebno smo ponosni što smo poslije niza godina završili izgradnju nove kuće za obitelj Branka i Danice Persola, u suradnji s Crvenim križem Biograd, kazao je Zoran Pelicarić Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov, dodavši kako se humanitarna akcija provodila i skupa sa sudionicima projekta »Zaželi – Sv. Filip i Jakov« kojeg je ova Općina počela provoditi prva u Zadarskoj županiji.


Solidarnost, humanost, empatija, zajedništvo
Kada sada stanemo i osvrnemo se unatrag priča o obnovi i izgradnji doma za obitelj Persola traje već 11 godina i da smo pokrenuli javnu akciju preko nekih televizijskih kuća vjerojatno bi bili puno brže gotovi, međutim, mi smo željeli da unutar lokalne zajednice potaknemo solidarnost, humanost i empatiju i zajedničkim snagama napravimo nešto za naše sugrađane, susjede. Jesmo li mogli više i brže? Možda, ali smo radili u skladu sa svojim mogućnostima. Danas više nije bitno koliko je trajalo, danas je bitno da obitelj Persola u toplini svog novog doma te da napokon imaju uvjete za dostojanstven život, kaže Troskot.


Što je društvena odgovornost?
Nažalost, mnogi ne shvaćaju što je to društvena odgovornost i uvijek misle da su tu institucije čija je odgovornost pomoći obiteljima u ovako teškim situacijama. Postoje institucije kao i udruge koje pomažu i rade svakodnevno sve što je u njihovim mogućnostima da ostvare sva njihova prava i pomognu koliko god mogu, ali nekad kao i u ovom slučaju to nije dovoljno i tad je potrebno da se uključimo svi zajedno kako bismo napravili nešto veliko za nekog malog, poručila je Troskot.