Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Liječnici i sanitet dali velik doprinos u VRO Maslenica

21.01.2020. 07:30


Ovaj skup je potreban kako bi se primjereno utvrdio doprinos hrvatskih liječnika u toj vojno- redarstvenoj operaciji, ali i u cijelome obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu, kazao je u ponedjeljak prof.dr. Josip Faričić, prorektor Sveučilišta u Zadru pozdravljajući nazočne na znanstvenom kolokviju »Liječnici i sanitet u vojno- redarstvenoj operaciji Maslenica«.
Kolokvij je održan povodom obilježavanja 27.obljetnice VRO Maslenica u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u organizaciji Odjela za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru, Hrvatskog liječničkoga zbora Podružnice Zadar te Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990-1991. i Opće bolnice Zadar.


Poziv na slogu
– Ovim kolokvijem, kao i drugim znanstvenim aktivnostima Sveučilište u Zadru odaje počast svim hrvatskim braniteljima, njihovim zaslugama u nametnutom ratu, ali i njihovim doprinosima u miru, istaknuo je Faričić koji je pozvao sve nazočne na slogu i uvažavanje svih razlika koje obogaćuju kako bi se očuvao mir i promicala ljubav.
– Odlučno se suočimo s nedaćama kojima su izloženi siromašni i drugi nemoćni, sa zloćama korupcije i bezobzirne eksploatacije prirodnoga i kulturnog blaga naše domovine, posvemašnje materijalizacije i komercijalizacije našega društvenog okoliša, poručio je Faračić, te je apelirao na izlazak iz atmosfere malodušja i sitnodušja tražeći u svakom i svačem samo ono loše.


Vrline hrvatskih liječnika nisu, nažalost, imali liječnici u službi agresora, već su svojim postupkom pokazali sasvim suprotne osobine koje su na sramotu liječničke struke i svog naroda
Dr. Petar Lozo




Predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Podružnice Zadar i Organizacijskog odbora znanstvenog kolokvija, doc.prim.dr.sc. Petar Lozo, dr.med., je, pak objasnio kako je ovaj skup nastavak istraživačkog rada u kojem se sustavnim multidisciplinarnim, znanstveno metodološkim pristupom istražuju uloga i značaj saniteta tijekom Domovinskog rata.
– Ovakav pristup je jedan od rijetkih hrvatskih izuzetaka, za razliku od pristupa uspješnih i razvijenih zemalja, koji ne samo što daju pravi značaj svojim, već prate i ove naše rezultate, pa čak i dijelom mijenjaju svoju vojnu sanitetsku doktrinu na temelju hrvatskih rezultata, naglasio je Lozo, te je podsjetio kako je najteži problem u istraživanjima nedostatak sustavne potpore, a posebice nedostatak izvornih dokumenata koji su uglavnom dostupni na faks papiru, pa su već izblijedili ili su nečitljivi.


Preoblikovanje vrijednosti
Ovaj liječnik je posebno objasnio zbog čega su znanstveni radovi bitni i što oni dokazuju, te koja je njihova uloga i potreba kod studenata medicine koji se ne mogu identificirati s časnim i moralnim djelima hrvatskih liječnika, jer su više od četvrt stoljeća bili izloženi agresivnom preoblikovanju društvenih, nacionalnih i kršćanskih vrijednosti.
– Na najbolji mogući način svojim djelom su hrvatski liječnici pomogli srušiti i razotkriti najopasniju laž o »urođenoj hrvatskoj genocidnosti«, naglasio je doktor Lozo, te je dodao kako vrline hrvatskih liječnika nisu, nažalost, imali liječnici u službi agresora, već da su svojim postupkom pokazali sasvim suprotne osobine koje su na sramotu liječničke struke i svog naroda.
Ostala tematska predavanja o ulozi saniteta u Domovinskom ratu i oslobađanju Maslenice održali su prim. mr. sc Želimir Maštrović, dr. med., prof. dr. sc. Boris Dželalija, dr. med. i prof. dr. sc. Neven Skitarelić, dr.med.