Načelnik Ražanca prijavljen da je kredit od 850.000 kuna vratio u četiri mjeseca!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Odbačene prijave protiv Nikole Miletića
U jednoj od prijava navodi se da je načelnik u razdoblju od lipnja do rujna 2015. podmirio dug prema OTP banci na ime stambenog kredita u iznosu od 850.000 kuna te se postavlja pitanje odakle mu novac, kažu u Povjerenstvu koje je pak utvrdilo da je kredit ovako brzo otplaćen novcem od prodaje nekretnina
VELIMIR BRKIĆ
Nije kršio Zakon kako su neki sumnjali - Nikola Miletić, načelnik Općine Ražanac

U situaciji kada se krediti od više stotina tisuća kuna vraćaju desetljećima, načelnik Ražanca Nikola Miletić banci ga je vratio za - četiri mjeseca. To je nekome bilo sumnjivo te je načelnika prijavio Povjerenstvu za sukob interesa.
I ne samo to. Miletić je Povjerenstvu prijavljen i zbog nepotizma nakon zapošljavanja nećakove supruge u mjesnu knjižnicu te, kao treće, za pogodovanje nekim tvrtkama i pojedincima. O ove tri prijave Povjerenstvo je odlučivalo na svojoj zadnjoj sjednici, a kako su nam kazali nakon sjednice - sve su tri prijave odbačene.
- Povjerenstvo je na sjednici donijelo odluku da se postupak protiv dužnosnika Nikole Miletića, općinskog načelnika Općine Ražanac, neće pokrenuti. Pojašnjavam da su protiv navedenog dužnosnika zaprimljene tri prijave koje su zaključkom spojene u jedan predmet. S obzirom da prijave sadrže niz navoda, Povjerenstvo je ispitivalo samo one okolnosti iz prijava koje upućuju na moguću povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Povjerenstvo je tako ispitivalo navod da je dužnosnik suprugu svojeg nećaka imenovao za v.d. ravnateljice knjižnice Jurja Barakovića Ražanac. Vezano za navedeno, Povjerenstvo je zauzelo stav da supruga dužnosnikovog nećaka sama po sebi nije s dužnosnikom interesno povezana osoba ukoliko se ne utvrde dodatne okolnosti koje bi ukazivale na povezanost takve prirode da bi mogla utjecati na dužnosnikovu nepristranost, kaže nam glasnogovornica Martina Jurišić, dodajući kako je Povjerenstvo također uzelo u obzir da je supruga dužnosnikovog nećaka na raspisanom natječaju bila jedina kandidatkinja za ravnateljicu knjižnice te s obzirom da nije ispunjavala uvjete nije izabrana za ravnateljicu.

Zaposlio nećakovu suprugu

- Nadalje, Ured državne uprave u Zadarskoj županiji proveo je nadzor nad zakonitošću rada Knjižnice Jurja Barakovića u Ražancu te u svom nalazu navodi da sukladno tumačenju Ministarstva uprave, a na temelju članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj, odnosno regionalnoj samoupravi, ovlast za imenovanje ravnatelja knjižnice u ime jedinice lokalne i područne, regionalne samouprave ima općinski načelnik, gradonačelnik, odnosno župan te je naložio dužnosniku da odmah, a najkasnije u roku od osam dana, imenuje v.d. ravnatelja knjižnice. S obzirom da knjižnica nije imala drugih zaposlenika, dužnosnik je za v.d. ravnateljice imenovao jedinu osobu koja se javila na natječaj. Slijedom navedenog, postupanje dužnosnika ne ukazuje na povredu odredbi ZSSI-a, pojašnjava Jurišić.


Općina Ražanac očitovala se da je dužnosnik Nikola Miletić imao otvoren zaštićeni račun u razdoblju od 1. kolovoza 2013. do 4. travnja 2017. godine te je dostavila zahtijevanu dokumentaciju

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

No, najintrigantnija je druga prijava protiv Miletića, ona koja se odnosi na kredit, a koji je prema podnositelju prijave, ekspresno vraćen. Povjerenstvo pak ni tu nije našlo elemenata kršenja Zakona o sukobu interesa, a evo i zašto:

Nije prijavio zaštićeni račun

- U jednoj od prijava se nadalje navodi da je općinski načelnik u razdoblju od lipnja do rujna 2015. godine podmirio dug prema OTP banci na ime stambenog kredita u iznosu od 850.000 kuna te se postavlja pitanje odakle mu novac. Također se navodi da dužnosnik nije prijavio zaštićeni račun, odnosno ako ga je prijavio da je u suradnji s pročelnicom u Općini dizao cijeli iznos plaće, a što nije smio. Vezano za navedeno, Povjerenstvo je utvrdilo da je dužnosnik u imovinskoj kartici od 8. srpnja 2013. godine u dijelu podataka o nekretninama, između ostaloga, naveo stan u Zadru površine 73 metra četvorna koji je stekao zaduženjem kod banke, procijenjene vrijednosti 750.000 kuna, a u dijelu podataka o obvezama dužnosnik je naveo kreditno zaduženje u iznosu od 500.000 kuna. U imovinskoj kartici od 3. svibnja 2016.g. dužnosnik više ne navodi predmetni stan u Zadru niti kreditnu obvezu. Uvidom u informacijski sustav Porezne uprave također utvrđeno je da je dužnosnik u kolovozu 2014. godine navedeni stan prodao po cijeni od 652.755,65 kuna. Slijedom navedenoga, može se zaključiti da je dužnosnik iznosom dobivenim od prodaje stana zatvorio kreditno zaduženje, stoji u odgovoru Povjerenstva.

Zatražili očitovanje Općine

Napominju još kako su, vezano za ovu prijavu, zatražili i očitovanje Općine o tome ima li dužnosnik Nikola Miletić otvoren zaštićeni račun na koji mu se isplaćuje dio plaće koji je izuzet od ovrhe.
- Općina Ražanac očitovala se da je dužnosnik imao otvoren zaštićeni račun u razdoblju od 1. kolovoza 2013. do 4. travnja 2017. godine te je dostavila financijsku dokumentaciju, isplatne liste za svaki pojedini mjesec iz navedenog razdoblja iz kojeg je vidljivo koji dio plaće je isplaćen na zaštićeni račun, a na kojem dijelu plaće je provedena ovrha i po kojoj osnovi. Slijedom navedenoga, nije utvrđena osnovanost navoda iz prijave, najnoviji je zaključak Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Odbačena i prijava o pogodovanju tvrtkama i pojedincima

Treća prijava protiv načelnika Ražanca odnosi se na pogodovanje pravnim ili fizičkim osobama s kojima je dužnosnik politički povezan. A o tome zašto je i ona odbačena, u Povjerenstvu kažu:
- Povjerenstvo kroz svoju dosadašnju praksu zauzelo stav da se članstvo dužnosnika i druge fizičke osobe u istoj političkoj stranci ili izbornoj koaliciji, samo po sebi, ne smatra okolnošću prema kojoj se ta druga osoba smatra osobno interesno povezanom s dužnosnikom u smislu članka 4. stavka 5. Zakona o sprječavanju sukoba. Naime, okolnost da su određene osobe članovi iste političke stranke ili koalicije stranaka ili da su kandidati iste političke stranke ili koalicije stranaka za određenu javnu dužnost, bilo na državnoj, bilo na lokalnoj ili regionalnoj razini, sama po sebi nije dovoljna da bi se opravdano smatralo da su se iste osobe politički povezale radi korištenja javne dužnosti u svrhu međusobnog pogodovanja s ciljem ostvarenja njihovih osobnih koristi. Naime, za utvrđivanje interesne povezanosti, osim političkog, potrebno je utvrditi postojanje jasnog i nedvosmislenog osobnog interesa. Prijava nadalje sadrži navode koji nisu u nadležnosti Povjerenstva, niti upućuju na povredu neke od odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa te ih Povjerenstvo nije posebno razmatralo, kaže glasnogovornica Martina Jurišić.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno