Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Neopoziva ostavka dr. Orlovića na mjesto ravnatelja Hitne

21.01.2020. 10:00


Dr. Predrag Orlović, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, više nije na čelu te važne ustanove. On je, kako doznajemo, podnio neopozivu ostavku »iz osobnih razloga« dva dana prije sjednice Upravnog vijeća na kojoj se trebalo odlučivati o njegovom razriješenju pokrenutom potkraj prosinca prošle godine.
Novonastalom situacijom ostali su zatečeni u Zavodu, a što i kako će dalje, odlučit će danas, 21. siječnja, putem elektronske sjednice, doznali smo od Vladimira Kovačevića, predsjednika Upravnog vijeća koji je Orlovićevu ostavku zaprimio elektronskom poštom.


Nedorečeni dokumenti Zavoda
– Do raspisivanja natječaja vršitelj dužnosti ravnatelja bit će sadašnji zamjenik Ivica Erlić, kojeg ćemo potvrditi na sutrašnjoj tzv. elektronskoj sjednici. Sjednica zakazana za srijedu je otkazana jer više nema smisla. Sutra ćemo utvrditi i koliki rok imamo, odnosno kad ćemo raspisati natječaj za danas upražnjeno mjesto ravnatelja, rekao je jučer Kovačević, dodajući kako je kao predsjednik UV-a već pokrenuo postupak usklađivanja Statuta i Pravilnika ZZHMZŽ koji nisu dorečeni, te stvaraju konfuziju. A upravo iz toga razloga Kovačević jučer nije sa sigurnošću mogao reći u kakvom je statusu dr. Orlović trenutačno, odnosno ima li on osnovni ugovor koji mu osigurava ostanak u Zavodu ili se, pak, vraća u svoju ambulantu obiteljske medicine. Orlović je, naime, na mjesto ravnatelja imenovan prije nešto manje od pet godina kao kadar MODES-a, a drugi mandat povjeren mu je u travnju 2019. godine.


11 novih kombija u zadnjih je pola godine isporučeno županijskom Zavodu za hitnu medicinu, ali su problemi oko provedbe ovog natječaja bili izravni povod za prijedlog za razrješenje dr. Orlovića




U lipnju iste godine Zavodu je pripojen Sanitet koji je do tada bio pod okriljem Doma zdravlja, a samo spajanje proteklo je prilično burno. Naime, u Sanitetu su već ranije imali hrpu neriješenih problema, od kadrovskih, do onih neophodnih za rad – dotrajale opreme, uniformi i voznog parka u potpunom rasulu. Posljedično uslijedile su pritužbe mahom onkoloških pacijenata kojima je ćesto znao biti uskraćen prijevoz na terapije u Split i Zagreb, ali i niz sudskih postupaka koje su nezadovoljni zaposlenici pokrenuli i protiv Doma zdravlja i Zavoda. Loše stanje s voznim parkom riješeno je tek prije dva mjeseca kada su toj ustanovi isporučena zadnja četiri od naručenih 11 novih kombija.


Istraga nad Erstićem
Zamjenik ravnatelja, a od danas v.d. ravnatelja, Ivica Erlić, na tu je poziciju imenovan u svibnju prošle godine i to umjesto Mirka Erstića, dotadašnjeg zamjenika kojemu po isteku mandata nije povjeren još jedan mandat, jer DORH protiv njega vodi istragu vezanu uz manjak u blagajni Saniteta, ali i zbog činjenice da zadnje dvije godine, suprotno Statutu, nije imao temeljni ugovor.
Iako se još ne zna tko će preuzeti kormilo te važne županijske ustanove, nakon niza nagomilanih problema i smjene predsjednika UV-a Stipe Bjeliša, koja se provela prije nekoliko mjeseci, stvari su se ipak počele pokretati.


JOŠ NEPOZNAT STATUS DR. ORLOVIĆA
Još se ne zna ima li dr. Predrag Orlović sa Zavodom osnovni ugovor koji mu u njemu osigurava ostanak ili se, pak, vraća u svoju ambulantu obiteljske medicine