Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U SURADNJI SA ZADRA NOVOM Zaposleni kroz projekt “Zaželi pomoć” dobit će besplatan tečaj i vozački ispit!

20.01.2021. 14:36


Općina Kali privodi kraju jedan izniman projekt kojeg provode u suradnji sa županijskom agencijom Zadra Nova. Riječ je o zapošljavanja žena kroz program "Zaželi pomoć" financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda. S obzirom da se o funkcioniranju ovog programa u praksi, unatoč brojnim informacijama, zapravo malo zna, u Općini Kali provjerili smo što on konkretno u brojkama donosi njihovu mjestu.
Ono što smo saznali od načelnika Marka Kolege otkriva da je riječ o projektu izuzetno važnom za njihovo mjesto i ostanak ljudi na otoku s obzirom da donosi – besplatnu edukaciju i vozački ispit!
Naime, žene koje će se na godinu dana zaposliti kroz ovaj projekt mogu birati tečajeve za čak 15 zanimanja s kojima će se kasnije moći i zapošljavati s verificiranim tečajem.


Biraju između 15 zanimanja
Osim Zadra Nove koja Općini Kali pruža i svu tehničku pomoć, partneri na projektu "Zaželi u Kalima" su Centar za socijalnu skrb Zadar te Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ravnateljica Zadre Nove, Marina Dujmović Vuković, u Kalima je čak osobno predstavila ovaj projekt, ističući pritom dobru suradnju na projektima s Općinom Kali.
Evo pak što o zapošljavanju njihovih sumještankim i ostalim benefitima koje će im donijeti projekt kaže načelnik Marko Kolega:
– Najvažnije nam je da su osobe koje ćemo na ovaj način zaposliti stanovnici naše općine. Drugi uvjet natječaja bio je i da su nezaposlene i starije od 50 godina. A sama ideja programa je dvojaka: prva je pomoć starijim i nemoćnim osobama, a druga ta da će osobe koje ćemo zaposliti kroz ovaj projekt dobiti edukaciju po svom izboru. Dakle, osim što će raditi godinu dana, dobit će i besplatnu eduklaciju te čak mogu birati hoće li se educirati za kuhara, pomoćnog kuhara, slastičara, prodavača gerontodomaćicu ili neko drugo zanimanje. I zato je korist ovog projekta dvostruka, ističe načelnik Kali, navodeći i ostale pogodnosti ovakvog zapošljavanja:


Višestruka korist projekta
– Kasnije mogu raditi čak i kao profesionalni vozači, što dovoljno govori o važnosti ovog projekta. S druge strane, nemjerljiva je korist ovog projekta i za naše starije sumještane jer će čak 30 domaćinstava dobiti pomoć, budući da svaka gerontodomaćica brine o šest domaćinstava. Tu je vrlo važan i socijalni aspekt jer će se one i družiti sa starijima, osim što će im pružati svu pomoć, pojašnjava načelnik, poručujući kako ovaj projekt ima još jednu prednost, a to je znatno lakše zapošljavanje svima koji su završili tečajeve.
– I to je ta višestruka korist ovog projekta jer će naše domaćice nakon besplatne edukacije i vozačkog ispita drugi put lakše naći posao jer će biti konkurentnije na tržištu rada. Tečaj koji završe ima čak 200 sati, što je zapravo jedan dobra škola koja će im donijeti kvalitno znanje s izabranih područja edukacije, zaključuje načelnik.




Počinju raditi 1. ožujka
U realizaciji ovog projekta važno im je i stopostotno financiranje iz fondova Europske unije te da Općina ne mora izdvajati vlastita sredstva, ističe voditelj projekta, Petar Kolega,
– Ovom se prilikom zahvaljujem i agenciji Zadra Nova koja nam je jako puno pomogla za prijavu projekta. Naše sumještanke tako već u veljači započinju s edukacijom i to na način da su dvije izabrale tečaj za gerontodomaćicu, još dvije za kuharice, a jedna za njegovateljicu. Radni odnos zasnovat će 1. ožujka, a njihove dužnosti uključuju pomoć starijima i nemoćnima u dostavi namirnica i lijekova te naručivanje kod liječnika, kao i pospremanje i razgovor s korisnicima, zaključuje Petar Kolega dodajući da su njihovi mještani prezadovoljni i kažu da je šteta što ovaj projekt nisu i ranije imali.