Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarski Reformisti ipak će s HDZ-om

20.01.2021. 10:01


Kada je naš list proteklog tjedna otkrio pregovore o novoj koaliciji koju okuplja načelnik Vira, Kristijan Kapović priznao nam je da pregovara s HNS-om, HSLS-om, HSS-om i nezavisnim načelnicima općina, no nije tada spominjao Čačićeve Reformiste. Jučer pak Kapović obznanjuje kako je u pregovorima i s njima, iako su Reformisti u dugogodišnjoj koaliciji s HDZ-om.
Što je onda točno oko pregovora s Kapovićem, odnosno pridružuju li se Reformisti novoj koaliciji spomenutih stranaka (mada je upitno tko će tu na kraju ostati), ili ostaju u partnerstvu s HDZ-om, pitali smo predsjednicu Županijskog odbora Narodne stranke – Reformisti, Vesnu Sabolić:


Pregovori nisu završeni
– Imam informaciju da su, na inicijativu gospodina Kristijana Kapovića, započeli razgovori o zajedničkom izlasku na izbore, no odluke još nisu donesene. Temeljem statuta naše stranke svaka lokalna organizacija na svojim tijelima donosi odluku s kim će koalirati, s tim da, naravno, vodi ponajprije računa o interesima građana u toj lokalnoj sredini, o razvojnim projektima i zajedničkoj viziji razvoja svih dijelova naše županije. Pregovori, dakle, nisu završeni, vode se i s nekim drugim strankama i nezavisnim kandidatima jer ovo je vrijeme pregovora, pa se pregovara i s gospodinom Kapovićem. Izrazio je želju da razgovara s nama, a mi smo spremni za razgovore na svim razinama. Konačnu ćemo odluku ipak donijeti na stranačkim tijelima, kaže čelnica županijskih Reformista.
Što je u tom slučaju s koalicijom s dugogodišnjim političkim partnerom HDZ-om koji im je i na zadnjim lokalnim izborima na listi osigurao dovoljno visoka mjesta s kojih su uspjeli ući u Županijsku skupštinu.


Puno krokodila, mala bara
Sabolić, pak, odgovara kako je njihova suradnja s HDZ-om i dalje vrlo korektna.
– Vjerujem da o tome imamo jednako mišljenje te da ćemo započeti pregovarati i o toj koaliciji, a o tome što ćemo na kraju dogovoriti izvijestit ćemo javnost. U svakom slučaju, otvoreni smo za sve pregovore i prijedloge u interesu ravnomjernog razvoja cijele naše županije, poručuje Sabolić.
Koalicija Reformista i vladajućih ipak je puno izglednija od one s Kapovićem, HNS-om, HSLS-om i nezavisnim načelnicima. Evo zašto.
Ukoliko se na kraju i postigne suradnja ovako velikog broja stranaka i nezavisnih lista, doći će do uobičajene predizborne priče o puno krokodila i maloj bari. Jer pitanje je tko će zadovoljiti apetite ovolikog broja kandidata?
Teško da bi to uspjelo i novoj koaliciji koja se najavljuje kao »treći put« kontra HDZ-a i SDP-a s obzirom da bi i nezavisni načelnici, ali i HNS, HSLS i HSS tražili visoka mjesta na listama. A za toliko pretendenata na gradska, općinska vijeća i Županijsku skupštinu – mjesta nema.