Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ZEBRA DALMATINKA Pješački prijelaz s pjegama dalmatinca bio bi turistički atraktivan

20.01.2021. 15:32


Prije nekoliko godina Zadarski list prvi je pisao o »zebri dalmatinki«, jednom posebnom pješačkom prijelazu sa šarama dalmatinera koji se trebao implementirati na zadarskom Poluotoku i velikim potencijalom koji bi imao u dodatnom brendiranju Zadra i Dalmacije. Idejna začetnica je zadarska poduzetnica Sandra Babac koja je, podsjećamo, predložila da se u Ulici Zadarskoga mira 1358., na potezu od Foruma prema mulu i obrnuto, gdje trenutačno nema pješačkog prijelaza, iako je to mjesto lokacija najčešćeg prijelaza turista u okviru obilaska grada, postavi specifična zebra na pjege psa dalmatinca, kao ne samo, kako je objašnjavala, nužan pješački koridor, već i turistička atrakcija.


Ideju o zebri dalmatinki prenijela španjolska televizija
– Zahvaljujući Waltu Disneyu i priči o 101 dalmatincu, ova pasmina postala je svjetski poznata, ali malo tko zna da je dalmatinac dobio ime po regiji u kojoj je nastao. Moju ideju o zebri dalmatinki prenijela je i španjolska televizija da bi, nekoliko mjeseci kasnije, u tamošnjoj pokrajini Galiciji, čuvenoj po kravama i mliječnim proizvodima, osvanula zebra na šare krave – paso de vaca, prisjeća se Babac.
Senzibilizirana za tematiku dalmatinskog psa, nekim čudnim algoritmom, u bespućima društvenih mreža često je nailazila na objave pod imenom – Zadar, uz koje su se, uz popratni tekst na španjolskom, mogle vidjeti i lijepe fotografije kuje dalmatinke.
Otkrila nam je zanimljivosti koje se kriju iza tih objava. Naime, vlasnica psa živi u Madridu, zove se Patricija, a ime Zadar izabrao je njezin otac Fernando jer mu se, od svih gradova u Dalmaciji, najviše svidjelo upravo ime našeg grada, premda ga nikad nije vidio. A obišao je jug Dalmacije, od Splita do Dubrovnika, štoviše, bio u jedinicama SFOR-a u Mostaru sredinom 90-tih. Kažu da se Španjolcima ime Zadar jako sviđa premda je neobično, posebno, kao i njihova kujica.


Dalmatinac imena Zadar
– Zadar sad ima godinu dana, a po nju su prošle zime otišli u Toledo sa željom da je poklone prijateljima. Poznato je da se dalmatineri odlično slažu s konjima i da bi im dobro došao na njihovom ranču. Međutim, štene se čudno ponašalo, nije reagiralo na zdjelu s vodom i tad su ustanovili da je slijepa. Na selu pas koji ne vidi ne bi bio od velike koristi, pa su je odlučili zadržati, tim više jer su se u nju, onako nespretnu, neizmjerno zaljubili. Šetnje sa Zadar su fantastične, mirna je, za razliku od drugih pasa dalmatinaca koji su uglavnom živahni i zahtjevni, prepričava Babac.
Dodaje da je ova pasmina omiljena u Španjolskoj, svi joj se vesele, posebice djeca, ali Patricija pretpostavlja da nisu toliko zastupljeni jer s dalmatinerom treba puno raditi.
– Kaže da malo tko zna da se u Hrvatskoj nalazi regija Dalmacija iz koje su ti psi potekli i na kraju potvrđuje da je španjolska zebra na šare krave iznimno popularna, ideja fantastična i da joj se, kao u slučaju dalmatinskog psa, najviše vesele djeca, ali i turisti, upozorava Babac na slabu upoznatost s činjenicama, kao i na mahom pozitivne povratne informacije.




Podrška ideji i ostvarenju
Kao što se već pisalo, Udruga turističkih vodiča »Donat«, čija je članica i Babac, suglasna je s mišljenjem da postoji potreba za zebrom na tom mjestu.
Također, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Zadra, Robertino Dujela pokazao je otvorenost za argumentirane inicijative te podržao čitav put od ideje do ostvarenja.
– Upravni odjel za komunalne djelatnosti pružio je i pružit će svu potrebnu podršku inicijativi implementacije »zebre dalmatinke« s ciljem realizacije zamišljenog projekta, bilo da je riječ o uspostavljanju kontakta i komunikacije s resornim ministarstvima ili u konačnici nakon dobivenih potrebnih suglasnosti i same izvedbe, odnosno realizacije. U suradnji s gospođom Sandrom ustrajat ćemo, u okviru zakonskih regulativa, pronaći ispravan put da ova dobra zamisao zaživi, govori Dujela.
Sve u svemu, dok šare ovih prekrasnih psića ne ukrase zadarski pješački prijelaz, sretni smo što je naš grad, u međuvremenu, dobio svoje leglo dalmatinera, i to prvo u Dalmaciji nakon više od 10 godina.