Čuva, komunicira, istražuje, prezentira, prikuplja, štiti, živi...

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Narodni muzej Zadar personificirano o značaju baštine
Autor: 
Ja, Drevni grad Zadar. Dičim se povijesnim zgradama, crkvenim fasadama i zvonicima, gradskim bedemima i istaknutim bastionima utkanim u zajedničko umjetničko stvaranje bračnog para Tomljanović. Moje su moći u rukama svetaca zaštitnika
NMZ
U prigodnom su tekstu različitim perspektivama istaknuli brojne svoje važne komponente ističući značaj baštine

Narodni muzej Zadar, dionik razvoja javne muzejske djelatnosti koja traje od 1832. godine, pripremio je prigodan retrospektivni tekst. Naime, fundus današnjeg muzeja broji oko 100.000 predmeta i predstavlja baštinski kapital kojim se kroz komunikaciju prirodnih i kulturnih vrijednosti očituje identitet Zadra i Zadarske županije. U prigodnom su tekstu različitim perspektivama istaknuli brojne svoje važne komponente ističući značaj baštine.
»190 godina. 100.000 predmeta. 4 odjela. 3 izložbena paviljona. 2 područne zbirke. 1 muzej. Narodni muzej Zadar.
Čuvam, komuniciram, istražujem, prezentiram, prikupljam, štitim.
Ja sam Vrijeme. 2022. Čast mi je i odgovornost predstaviti Vam svoja lica. Zovem se noć, Noć muzeja. Da su mi samo godinu prije rekli da ću biti zatvorena, ne bih povjerovala. Zato i nisam bila.

Igra sporta i umjetnosti

Ja, palača. Zovu me općinska, namjesnička, guvernerska, Dom kulture, Kneževa palača. Priča je ono što je najbitnije, a za mene kažu da sam dinamična, zabavna i prezentabilna. Lijepa i obnovljena svjedočim o svojoj veličini i važnosti stečenoj kroz stoljeća.
Zovem se Zara. Mademoiselle Zara. Mnogo slika preskočilo je zadarske bedeme i otišlo u svijet, a da grad nije ni znao za njihovo postojanje. Kakav je to osjećaj biti tako često inspiracija? Ne tako davno, krasila sam zidove Istanbula, Milana, Firenze, a onda je slijedilo Tarikovo predanje-toksično crvena boja ljubavi prema meni, voljenom gradu.
Ja sam igra, Igra sporta i umjetnosti, jer teško je odrediti gdje završava umijeće, a počinje umjetnost u gradu naviknutom na medalje, značke, plakete. Zovu me Grad košarke, Europski grad sporta. Veže nas kreativnost, ustrajnost, strast, entuzijazam, vještina i imaginacija.
Ja, Drevni grad Zadar. Dičim se povijesnim zgradama, crkvenim fasadama i zvonicima, gradskim bedemima i istaknutim bastionima utkanim u zajedničko umjetničko stvaranje bračnog para Tomljanović. Moje su moći u rukama svetaca zaštitnika. Zovem se Iadera Christiana. Ja sam bajka. Ti možeš biti princeza, vještica, lovac ili junak. Budući da sam u toliko mnogo priča, u toliko mnogo knjiga, da pomno pratim nepobjedive junake, ja sam, razumije se, često izmišljena.

Obranjeni grad

Zovem se Ples. Novom dimenzijom ispunjavam cijeli prostor Kneževe palače. Da, neki su plesali vani usprkos...ma neću se ponavljati, jer svi već znaju da je moj duh slobodan. Moj duh nema boje, nema određeni oblik ili veličinu.
Ja, žena. Vidim drukčije. Često se ističe kako mi žene uglavnom slikamo portrete, djecu i intimne scene te kako djelujemo nenametljivo i u sjeni. Međutim, moj pogled je čvrst. Zovu me Nouruz. Ja sam prvi dan proljeća. Veličam vrijednost prirode, ljepote življenja i proživljenja.
Ja, Škola, Profesor, Umjetnik, Da se našalim, muko moja pređi na drugog!
Zovu me Obranjeni grad. Bilježim, pamtim, svjedočim. Ne zaboravljam.
Ja sam Zaboravljena baština. Ali nisam.
Ja sam umjetnik. Stvaram i ne pitam.«

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno