I Zadrani dobra srca pomažu da se do lipnja završi škola za afričku djecu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Mirta Tomas predstavila projekt izgradnje škole u Nigeriji
Svi bi grubi radovi trebali biti okončani kroz sljedeći mjesec. Istovremeno, kreću i radovi na infrastrukturi. Postavljaju se električne i vodovodne instalacije te stolarija, a nakon toga prionut će se i postavljanju pločica te uređenju unutarnjih prostorija. U projekt je uključena i nabavka jednog autobusa i pomoćnog dostavnog kombija, pojasnila je Tomas
Marin GOSPIĆ
Mirta Tomas, predsjednica humanitarne udruge Brižno srce

Zadarska sveučilišna profesorica Mirta Tomas jučer je u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar okupljenima predstavila projekt izgradnje škole na jugu Nigerije.
Od listopada 2021. do siječnja ove godine, obavljeni su grubi građevinski radovi, a uz pomoć prikupljenih donacija radovi idu dalje.
- Zadrani su još jednom pokazali svoje veliko srce, na čemu im se zahvaljujem. Uz njihovu smo se pomoć za još jedan korak približili ostvarenju naše ideje, koja se mnogima na početku činila neizvedivom, istaknula je na početku Tomas i osvrnula se na rad humanitarne udruge Brižna srca.

Izgradnja škole u Esanlandu

- Nakon što sam prije nekoliko godina upoznala svog dobrog prijatelja, nigerijskog novinara i književnika Innocenta Omozokpia i čula njegovu životnu priču, počela je naša suradnja i projekt izgradnje škole u Esanlandu. Kroz godine dobrog prijateljstva, komunikacije i razmjene iskustva počeli smo s ostvarenjem njegovog dugogodišnjeg sna, a to je projekt izgradnje škole u jednom od najugroženijih dijelova svijeta i to za one koji najviše trpe, djecu. Prepoznali smo ga kao projekt nade i oslobođenja od stege neznanja i bijede, projekt je to koji gradi nadu za bolju i uspješniju budućnost, rezimirala je Tomas i dodala kako je projekt odgovor na izazov, jer mijenjati svijet veliki je posao.
- U temelje su ovog projekta utkani postulati vjere i nade, jer se samo vjerom mogu nadići izazovi vremena u kojem živimo, a bez nade nema radosti. Innocent Omozokpia, kao i ja smatra kako se dobrim odgojem može promijeniti život pojedinca i cijele zajednice. On je taj svoj postulat već oživotvorio u svojim književnim djelima, koja su i obvezna literatura za maturante u njegovoj zemlji. Kontinuirano se bori i za uvođenje narodnog jezika Esan kao obveznog predmeta u lokalnim školama, kao bi zaštitio identitet i bogatstvo svog naroda, istaknula je Tomas upoznavajući nas s narodom Esan i njegovom kulturom.

O projektu

- Esanland je zemlja naroda Esan, koja se prostire na visoravni ruralnog teritorija države Edo u Nigeriji. Stoga nam je samo ime naroda Esan poslužilo za igru riječi, koja se lijepo uklopila u cilj našeg projekta. Tako je stvoren San u Esanu. Stoga trenutno radimo na izgradnji škole, s kojom smo započeli u listopadu prošle godine na parceli od 3 tisuće metara četvornih. Projekt je prvotno bio zamišljen kako trojedni projekt izgradnje sirotišta, školskog centra i doma za socijalnu skrb u mjestu Uromi, jer u Nigeriji nema odgovarajućeg sustava socijalne skrbi, kazala je Tomas i dodala kako on predstavlja odgovor na kronični nedostatak osnovne školske infrastrukture, kao i na nemogućnost ostvarenja temeljnih prava za svu djecu Esanlanda, tj. da pohađaju školu, steknu temeljno obrazovanje, kako bi nakon uspješno dovršenog obrazovanja postali odgovorni i perspektivni članovi svoje zajednice.

Svi pozvani da pomognu

- Kako sam već i naglasila, projekt je inicirao sam gospodin Omozokpia, koji je kao predsjednik kulturne organizacije Esan Nokpeholo/Mega Forum prepoznat i cijenjen u svojoj zemlji. No, od ideje do realizacije dug je i trnovit put te mi često nailazimo na probleme u realizaciji projekta. Za njegovo se dovršenje u najvećoj mjeri oslanjamo na donacije te ovim putem još jednom pozivam sve ljude dobra srca da na pomognu, pozvala je Tomas te dodala kako su od listopada prošle godine do danas obavljeni mnogi grubi građevinski radovi, a i kako su već osigurani svi potrebni dokumenti i ishodovana dozvola za otvaranje škole, kao ustanove u javno-privatnom partnerstvu.
- Radovi idu dalje. Trenutno se nabavlja potreban cement i pijesak za izradu blokova, nabavljamo željezo za armiranje te dižemo nosive stupove buduće škole. Svi bi grubi radovi trebali biti okončani kroz sljedeći mjesec. Istovremeno, kreću i radovi na infrastrukturi. Postavljaju se električne i vodovodne instalacije te stolarija, a nakon toga prionut će se i postavljanju pločica i uređenju unutarnjih prostorija. U projekt je uključena i nabavka jednog autobusa i pomoćnog dostavnog kombija, kazala je Tomas i naglasila kako im je cilj da škola bude dovršena u lipnju ove godine, nakon čega će se organizirati primanje i priprema stručnog tehničkog i nastavnog osoblja i upis djece u školu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno