Lukoranci dobivaju ambulantu, društveni dom i trgovinu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Općina Preko potpisala ugovor o javno-privatnom partnerstvu
Nama je važno da ostatak zgrade ostaje u vlasništvu Općine Preko, a to su prostori u prizemlju namijenjeni liječničkoj ordinaciji i prostori na katu. I oni su nam izuzetno važni za što kvalitetniji život mještana budući da će dio zgrade na katu sadržavati društveni dom kojega će mještani koristiti za javne potrebe i društvena okupljanja, zatim za potrebe različitih udruga, razne manifestacije i ostalo, kaže načelnik Jure Brižić
Arhiva ZL

Na sveopće zadovoljstvo Lukoranaca, njihovo će mjesto uskoro dobiti veleban prostor s više prostora različitih namjena kojima će Općina Preko dodatno unaprijediti život svojih mještana. I ne samo njih, već i turista kojih u ovo atraktivno mjesto na Ugljanu dolazi sve više, osobito posljednje dvije godine kada se traže mjesta što udaljenija od prenapučenih gradova.
Naime, između Općine Preko i tvrtke Bure d.o.o. potpisan je ugovor o javno-privatnom partnerstvu temeljem kojega će se u Lukoranu podići zgrada s brojnim sadržajima. Tu je prije svega društveni dom s multimedijalnom dvoranom i ostalim društvenim prostorima potrebnim za što bolji život otočana, zatim trgovina mješovite robe, ali i ono što je njima izuzetno važno - liječnička ordinacija.

Radovi će trajati godinu dana

Načelnik Općine, Jure Brižić, iznimno je zadovoljan projektom koji će znatno unaprijediti život mještana, a zbog kojega su i ušli u javno-privatno partnerstvo koje će skratiti rokove realizacije ovog važnog plana za život otočana.
- Sukladno navedenom ugovoru obveza tvrtke Bure d.o.o. je izgraditi cijelu zgradu o vlastitom trošku, a dio koji se odnosi na društvene dijelove i ambulantu završiti u roh-bau izvedbi. Radovi bi trebali trajati godinu dana i nakon završetka izgradnje Bure d.o.o. postat će vlasnik onog dijela u prizemlju koji se odnosi na trgovinu. Nama je važno da ostatak zgrade ostaje u vlasništvu Općine Preko, a to su prostori u prizemlju namijenjeni liječničkoj ordinaciji i prostori na katu. I oni su nam izuzetno važni za što kvalitetniji život mještana budući da će dio zgrade na katu sadržavati društveni dom kojega će mještani koristiti za javne potrebe i društvena okupljanja, zatim za potrebe različitih udruga, razne manifestacije i ostalo. A znamo koliko je to važno mještanima otoka koji su zakinuti za kulturna i zabavna događanja u gradu, napominje načelnik Brižić.

Sprječavanje depopulacije

Naime, samo onaj tko živi na otoku, pogotovo onom udaljenijem od Zadra, zna koliko su bitni ovakvi sadržaji koji im omogućuju kvalitetniji život, osobito tamo gdje je starije stanovništvo. Kako napominje Brižić, ambulanta, društveni dom i trgovina nešto su što je u Lukoranu nasušna potreba, osobito ambulanta koja će omogućiti pružanje liječničke pomoći u samom mjestu umjesto odlazaka u ambulantu u Preku.
U svakom slučaju, ovaj sporazum omogućuje podizanje kvalitete života Lukoranaca koji će time dobiti središnje mjesto za druženje kakvoga su oduvijek imala otočna mjesta, ali su u mnogima od njih u međuvremenu postala zapuštena ili i prenamijenjena.
-Ovaj je projekt osobito važan u sveopćem oživljavanju otoka s obzirom da njime mogu direktno utjecati na sprječavanje depopulacije jer kvalitetni infrastrukturni uvjeti omogućuju i bolji životni standard, a time automatski i ostanak stanovništva na otocima, zaključuje načelnik Brižić dodajući kako je već je poznato da Općina Preko ima izvrsne poticajne mjere za ostanak stanovništva na otoku, počevši od naknada za novoređenčad do studentskih subvencija i ostalog.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)