Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ciboni treća sreća

Autor: Roman Morović

19.02.2009. 23:00
Ciboni treća sreća

Foto: Zvonko KUCELIN



Prvi finalist kupa Krešimira Ćosića je zagrebačka Cibona. Igrači Velimira Perasovića sinoć su pobijedili domaćina Zadra nadigravši ga u u svim segmentima igre i kontoliravši utakmicu od prve do posljednje minute. Zadrani su samo triput bili u vodstvu (3-2, 37-36 i 46-45), a nabliže preokretu bili su četiri minute prije kraja kada su se primakli Ciboni na samo pola koša zaostatka, 71-72. Ipak, gosti su se u završnici razigrali, poglavito Prkačin i Anderson, te na kraju došli do potpuno zaslužene pobjede. Nekoliko spornih sudačkih odluka nije utjecalo na konačni rezultat jer su „vukovi” sinoć zaista bili bolji suparnik i pravo je čudo kako utakmicu nisu ranije riješili u svoju korist.
Tornado darivao obitelj Ćosić
Uoči početka utakmice predstavnici Tornada uručili su prigodne poklone supruzi i kćeri pokojnog Krešimira Ćosića po kojemu ime nosi i zadarska dvorana i kup Republike Hrvatske. Nakon Kusove uvodne dvice za vodstvo Cibone, trice su pogodili prvo Perić pa potom i Anderson za gostujuće vodstvo 3-5. Uskoro je usljedila je mini serija Zagrepčana 7-2 koji su se tako po prvi put na utakmici odvojili na +6, 6-12. Bilo je to sredinom prve četvrtine, no Zadrani vrlo brzo uzvraćaju istom mjerom, te tricom Johnsona poravnavaju rezultat na 15-15. Calloway dalekometnim šutom vraća prednost „vukovima”, a minutu i pol prije kraja prve četvrtine Vukušić pogađa novu tricu za 17-23. U završnici Stipčević pogađa prvo tricu, a potom i bacanje nakon čega se na prvi odmor odlazi s rezultatom 23-27 u korist Cibone.
Prvi koš u dresu Zadra Desmon Farmer postigao je na otvaranju druge četvrtine za 25-27, a nakon što Kus i Anderson vraćaju Ciboni +6, Farmer postiže i prvu tricu za smanjenje gostujućeg vodstva na 28-31. Prkačin i Gečevski pogađaju dvice, a Vukušić novom tricom vraća svojima standardnih +6, 30-36. I tada se, četiri minute prije kraja prvog poluvremena Zadar konačno malo probudio. Serijom od sedam uzastopnih poena (Prostran, Farmer, Gečevski trica) Zadrani dolaze do drugog vodstva na utakmici (nakon onoga 3-2) 37-36, a istu su prednost imali i posljednjoj minuti nakon dvije uzastopne trice Damira Rančića za 46-45. Da Cibona na poluvrijeme ipak ode s minimalnom prednošću pobrinuo se Earl Calloway dvicom za 46-47.
Zakazao zadarski napad
Treća četvrtina otvorena je kratkim periodom igre koš na koš nakon kojega se Cibona serijom 6-0 (Andrić, Calloway, Kus) prvi put na utakmici odvaja na +7, 50-57. Nakon koševa Rančića i Rozića, Stipčević tricom smanjuje na 55-59, no ubrzo uzvraća Prkačin dvicom uz dodatno bacanje za novu prednost gostiju od sedam poena. Tu je prednost Cibona održala do kraja treće četvrtine, a u posljednjih deset minuta ušlo se rezultatom 59-66.
Početak četvrte četvrtine bio je sličan cijelom toku utakmice. Koš Zadra pa koš Cibone, približi se Zadar na pet razlike, pa Cibona ponovno pobjegne na sedam i tako se utakmica jednostavno nije mogla dobiti. Najbliže što su se domaći uspjeli primaknuti bilo je nakon serije 6-0 kada su došli na svega pola koša zaostatka 71-72, no tada je Cibona uzela stvari svoje ruke i u završnici bez problema riješila utakmicu u svoju korist. Anderson i Prkačin bili su nerješiva enigma za zadarsku obranu i zahvaljujući njima Cibona je minutu prije kraja utakmice vodila sa visokih +8, 71-79. Zadarski napadi nisu funkcionirali kako treba ili onako kako je trener Sagadin zamislio. Dvije izgubljene lopte i dva olako ispucana i promašena šuta označili su konačnu kapitulaciju Zadrana. U samoj završnici Cibona je došla i do najveće prednosti na utakmici, +10 (71-81), a konačnih 75-83 postavio je Farmer s linije slobodnih bacanja.
Okrenuti se Unicsu
U konačnici možemo tek ponoviti ono već rečeno u uvodu. Cibona je nadigrala Zadar u svim segmentima igre, a naročito se to odnosi na skok u napadu gdje su Zagrepčani uzeli čak devet lopti nakon promašenih šutova. Andersonovih 25 poena dovoljno svjedoči da obrana Zadra na njemu nije bila dobra, a vrlo dobru napadačku partiju odigrali su i Kus, Calloway i Prkačin koje su Zadrani u protekla dva međusobna susreta ove sezone dosta dobro zaustavili. Čak 12 izgubljenih lopti imali su domaći, a neke od tih bile su u prijelomnim trenucima susreta. Gosti su ukrali čak osam lopti više od Zadrana (14-6), a i sama konačna valorizacija 62-91 dovoljno govori koliko je Cibona sinoć bila bolji protivnik. Kada Zadar gubi u pravilu cijela momčad igra loše, a tek nešto bolji od ostalih jučer je bio kapetan Todor Gečevski koji je uz 17 poena ostvario i 8 skokova. Zadar tako neće biti u prilici osvojiti prvi kup Krešimira Ćosića u dvorani Krešimira Ćosića, a igračima Zmage Sagadina sada ne preostaje ništa drugo nego se okrenuti susretu Eurokupa u utorak protiv Unicsa. Dodajmo još na kraju kako je Zadrov idući protivnik jučer došao do velike pobjede u polufinalu ruskoga kupa nad aktualnim europskim prvakom, moskovskim CSKA 61-70.


 ZADAR – CIBONA 75:83


(23:27, 23:20, 13:19, 16:17)
Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja 6000. Suci: Muhvić (Karlovac), Dožai (Zagreb) i Radović (Dubrovnik).
ZADAR: Rančić 10, Perić 11, Stipčević 15, Johnson 7, Prostran 2, Gečevski 17, Olivari, Ružić 2, Macura 2, Farmer 9. Trener: Zmago Sagadin.
CIBONA: Homan 2, Kus 10, Prkačin 9, Troha, Vukušić 8, Andrić 12, Calloway 11, Šundov, Zubčić, Princ, Rozić 6, Anderson 25. Trener: Velimir Perasović.
Slobodna bacanja: Zadar 16-23, 70%; Cibona 15-19, 79%.
Šut za dva: Zadar 16-34, 47%; Cibona 25-51, 49%.
Šut za tri: Zadar 9-21, 43% (Stipčević 3, Rančić 2, Perić, Johnson, Gečevski, Farmer); Cibona 6-14, 43% (Andeson 2, Vukušić 2, Andrić, Calloway).
Skokovi: Zadar 27 (5), Cibona 30 (9).