Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

HPV infekcija – uzroci, širenje posljedice

Autor:

19.02.2009. 23:00
HPV infekcija – uzroci, širenje posljedice

Foto: Filip BRALA



Cjepljenje protiv HPV virusa preporuča se svim djevojčicama prije stupanja u spolne odnose, odnosno između 13 i 15 godina. Cjepljenje se odvija uvijek uz pratnju i odobrenje roditelja koji će za tri doze morati izdvojiti oko 3.000 kuna


U ogranku Arbanasi Gradske knjižnice Zadar u srijedu navečer održano je predavanje “HPV infekcija uzroci, širenje, posljedice”.
Naime, u GKZ Zadar odlučili su u cilju poticanja brige o zdravlju među mladima pozvati dvije stručnjakinje s tog područja Almu Raljević Baradić, specijalisticu mikrobiologa iz Zavoda za javno zdravstvo i Mariju Paladu-Krpina, specijalisticu ginekologije i porodništva Opće bolnice Zadar koje su održale predavanje o infekciji Humanum papilona virusom, uzrocima bolesti, načinu širenja te posljedicama.
One su upozorile okupljene posjetitelje na opasnost HPV virusa koji je u preko 80 posto slučajeva uzročnik raka grlića maternice, bolesti od koje godišnje u Hrvatskoj oboli 360, a umre stotinjak žena.
 – Preko 80 posto spolno aktivnog stanovništva jednom je u životu bilo zaraženo HPV virusom, ali budući da je to asimptomatska infekcija u većini slučajeva ljudi nisu ni svjesni da su zaraženi. U 90 posto slučajeva ona sama prođe u roku od dvije godine, ali u 5 do 10 posto slučajeva infekcija ostaje i, ako se ne liječi postaje kronična. Ako do toga dođe, kronična infekcija uz neke druge čimbenike koji oslabljuju imunitet mogu dovesti do premalignih i malignih promjena na grliću maternice, rekla je jučer Alma Raljević Baradić. Ona je objasnila da je HPV virus puno opasniji za žene, jer se kod njih može razviti smrtonosan rak grlića maternice.
Liječenje HPV virusa ne postoji, liječe se jedino znakovi, odnosno simptoni bolesti. Jedini način za borbu protiv virusa je edukacija, probir i cjepivo.
Do infekcije ovim virusom može doći spolnim kontaktom, dakle ne mora doći do spolnog odnosa, već i samo dodirivanje zaraženog anogenitalnog područja može dovesti do infekcije.
Postoji preko 150 tipova HPV virusa, od kojih je 40 genitalnih tipova. Oni se dijele na niskorizične tipove koji uzrokuju genitalne bradavice te visokorizične koji uzrokuju promjene na sluznici grlića maternice. Upravo od ovih visokorizičnih, kao najčešći uzročnici raka izdvojeni su tipovi 16 i 18 koji se i nalaze u cjepivu.
 – Postoje dvije vrste cjepiva – dvovalentno Cervarix koje štiti od dva visokorizična tipa virusa 16 i 18 te četverovalentno Gardasil koje uz ove visokorizične štiti i od dva najčešća niskorizičniča tipa 6 i 11 koji samo mogu uzrokovati anogenitalne bradavice, objasnila je Raljević Baradić. Ona je istaknula da se cijepljenje preporuča svim djevojčicama prije stupanja u spolne odnose, odnosno između 13 i 15 godina. Cijepljenje se odvija uvijek uz pratnju i odobrenje roditelja koji će za tri doze morati izdvojiti oko 3.000 kuna.
Ginekologinja Marija Palada-Krpina istaknula je i redovne odlaske na ginekološke preglede i PAPA test kao jedan od važnih načina u prevenciji raka grlića maternice. Naime, ginekolozi prilikom pregleda mogu vidjeti ima li promjena na sluznici, a i na PAPA testu se također mogu vidjeti eventualne promjene, pa se na vrijeme može započeti s liječenjem.