Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Javnost o bijegu obaviještena nakon 3 dana

Autor:

19.02.2009. 23:00
Javnost o bijegu obaviještena nakon 3 dana


– Odbjegli Knežević je visok 176 centimetara, jače je tjelesne građe, smeđih očiju i kose, rekla je glasnogovornica Maoduš apelirajući na građane da uoliko imaju saznanja o bjeguncu odmah jave najbližoj policijskoj postaji.


Za Marinom Kneževićem (45), osuđenikom za silovanje PU Ličko-senjska raspisala je potjernicu, nakon što se nije vratio u zatvor u Gospiću s izvanrednog dopusta. Knežević je pušten iz zatvora 13. veljače, a trebao se vratiti 15. veljače do 17 sati. Nakon što se nije vratio, upravitelj zatvora je izdao nalog za raspisivanje potjernice PU Ličko-senjskoj, a ostaje pitanje zbog čega javnost nije odmah upoznata sabijegom potencijalno opasnog zatvorenika. Glasnogovornica PU Ličko-senjske Kristina Maoduš kaže da su odmah po zaprimanju dojave djelatnici Policijske uprave raspisali potjernicu s mjerom uhićenja.
– Potjernica je poslana svim Policijskim upravama i poduzeli smo sve što je u našoj nadležnosti, rekla je Maoduš.
– Odbjegli je visok 176 centimetara, jače je tjelesne građe, smeđih očiju i kose, rekla je glasnogovornica Maoduš apelirajući na građane da uoliko imaju saznanja o bjeguncu odmah jave najbližoj policijskoj postaji.
Ostaje pitanje zbog čega nije objavljena slika bjegunca, s obzirom da je javnost sa slučajem upoznata tek u četvrtak.
Miroslav Mihoci, ravnatelj Središnjeg ureda, Uprave za zatvorski sustav i Ministarstva pravosuđa rekao je da je 16. veljače upravitelj zatvora u Gospiću izdao nadležnoj policijskoj upravi nalog za raspisivanje tjeralice za Marinom Kneževićem koji se nije vratio s odobrenog izvanrednog dopusta.
– Predmetnom zatvoreniku je sukladno čl. 128. Zakona o izvršavanju kazne zatvora odobren izvanredni izlazak s kojeg se trebao vratiti 15. veljače 2009. godine do 17 sati, kaže Mihoci.
– M.K. je do sada izdržao 1 godinu i sedam mjeseci od ukupne kazne u trajanju od 3 godine i 1 mjeseca. Zatvoreniku nisu odobravane pogodnosti izlazaka, kaže Mihoci dodajući da je navedeni u drugoj polovici 2008. bio na prekidu kazne u trajanju od 35 dana, a tada se uredno i na vrijeme vratio.
U rujnu 2008. godine predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odbija molbu za pomilovanje Marinu Kneževiću, rođenom 1964. godine u Zadru. Kako je Knežević dobro poznat na zadarskom području, kontaktirali smo OKC PU zadarske s pitanjem jesu li provedene istražne radnje i sumnja li se da se Knežević skriva u Zadru.
Djelatnik OKC-a nam je odgovorio da ne smije odgovoriti na ta pitanja. Mnoga pitanja u vezi ovog slučaja ostaju “visiti u zraku”.


 KAKO JE OSLOBOĐEN




Članak 128. Zakona o izdržavanju kazne zatvora tiče se pogodnosti zatvorenika. U zakonu piše da su pogodnosti skup poticajnih mjera usmjerenih na pružanje povjerenja kazneniku, ublažavanje zatvorske stege, smanjivanje negativnih učinaka zatvaranja, održavanje i promicanje odnosa s obitelji, drugim ljudima i javnim službama, kao i poticanje vlastitog sudjelovanja u ostvarivanju programa izvršavanja, jačanje odgovornosti i samopouzdanja radi osposobljavanja kaznenika za život u skladu s pravnim poretkom i ispunjavanjem građanskih obveza.