Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kulturno i emotivno do srca Bečana

Autor: Damir Maričić

19.02.2009. 23:00
Kulturno i emotivno do srca Bečana

Foto: Damir MARIČIĆ



U godini krize svaka je pozivnica gostima dobrodošla, a ova upakirana u kulturnu suradnju popraćena emocionalnom slikom upotpunjenom mirisima, okusima i zvukovima Jadrana, svakako, privlači
Zadarska županija predstavila se na specifičan način Bečanima u Kulturnom centru Bugarske, a zahvaljujući našem Kosti Kostovu i dobronamjernosti bugarskih predstavnika i u Beču i u Republici Hrvatskoj.
Stipe Zrilić pojavio se kao promotor, ali i jedan od izlagača likovnih radova kolonija, što udruga Jadertina organizira već 15 godina uz sudjelovanje međunarodnih i domaćih slikara. Zadrani su predstavili izložbu Narodnog muzeja koja uvjerljivo govori o onom dijelu zajedničke nam povijesti, kroz vrijeme od pada Venecije i dolaska Zadra pod Austro-Ugarsku do početka 1. svjetskog rata. Nostalgična izložba podsjeća na projekte koji su realizirani, projekte nerealizirane u vihorima vremena, kao i slike ongo što smo imali, a čega više nema zbog bombardiranja 2. svjetskog rata. Naziralo se ulogu Zadra kao metropole Dalmacije za austro-ugarskog vremena. Naravno da se kroz samu likovnu izložbu, ne ulazeći u umjetničke dosege, nazirala otvorenost i suradnja jednog grada i njegovih ljudi s ljudima iz svijeta pa i Austrije. Župan Zrilić uobličio je to u svom izlaganju, pozdravljajući i pozivajući Bečane k nama.
Vrhunac emocionalnosti uslijedio je uz nastup klape Kontrada, ali i dobre bokune pršuta, paškog sira, inćuna, benkovačkog rosea i ćaskanje o svemu i svačemu.
Nazočili su mu i Ranko Vlatković, direktor Ureda HTZ-a u Beču, Iva Hraste Soco, tajnica za kulturu u Veleposlanstvu RH u Austriji, te Ive Dunatov, direktor TZ Zadarske županije. Čulo se da je teško davati procjene sezone jer s hotelima stanje malo zapinje.
No i Vlatkovića smo podsjetili na novigradske korijene, a našli smo ovdje i neke stare Zadrane poput Ive Oštrića ili Mate Mihaljevica i niz drugih s kojima smo podijelili dio zajedničkih uspomena.
Bogme i mnoštvo Austrijanaca ima već zajedničke uspomene s Hrvatskom i Zadrom, kamo barem okupljeni često svraćaju.
U zimskoj, snježnoj bečkoj noći klapa Kontrada svojim zvucima raznježila je srca Bečana, mnogobrojni prospekti koji će se i ovih dana dijeliti bečkoj publici približili su im toplo more Jadrana. Katarina Škunca je na zanimanje Bečanki plela čipku, kao i stare Pažanke nekad na dvoru Marije Terezije.
Zadarska županija nastoji proširiti svoje kulturne i društvene veze i međunarodnu suradnju, a svaka takva prilika u ovoj je godini posebno i prilika za paralelno predstavljanje naše turističke ponude.
 Beč je toplo primio Zadrane, a i oni su pokazali svoju toplinu. Puno je zajedničkih priča koje tek treba ispričati. Uostalom, sada smo s autocestama ionako susjedstvo na svega šest sati vožnje.