Kulturno i emotivno do srca Bečana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
bec7
Damir MARIČIĆ
Župan Stipe Zrilić u nazočnosti Koste Kostova i predstavnika Bugarskog kulturnog centra u Beču pozdravio je okupljene

Zadarska županija predstavila se na specifičan način Bečanima u Kulturnom centru Bugarske, a zahvaljujući našem Kosti Kostovu i dobronamjernosti bugarskih predstavnika i u Beču i u Republici Hrvatskoj.

Stipe Zrilić pojavio se kao promotor, ali i jedan od izlagača likovnih radova kolonija, što udruga Jadertina organizira već 15 godina uz sudjelovanje međunarodnih i domaćih slikara. Zadrani su predstavili izložbu Narodnog muzeja koja uvjerljivo govori o onom dijelu zajedničke nam povijesti, kroz vrijeme od pada Venecije i dolaska Zadra pod Austro-Ugarsku do početka 1. svjetskog rata. Nostalgična izložba podsjeća na projekte koji su realizirani, projekte nerealizirane u vihorima vremena, kao i slike ongo što smo imali, a čega više nema zbog bombardiranja 2. svjetskog rata. Naziralo se ulogu Zadra kao metropole Dalmacije za austro-ugarskog vremena. Naravno da se kroz samu likovnu izložbu, ne ulazeći u umjetničke dosege, nazirala otvorenost i suradnja jednog grada i njegovih ljudi s ljudima iz svijeta pa i Austrije. Župan Zrilić uobličio je to u svom izlaganju, pozdravljajući i pozivajući Bečane k nama.

Vrhunac emocionalnosti uslijedio je uz nastup klape Kontrada, ali i dobre bokune pršuta, paškog sira, inćuna, benkovačkog rosea i ćaskanje o svemu i svačemu.

Nazočili su mu i Ranko Vlatković, direktor Ureda HTZ-a u Beču, Iva Hraste Soco, tajnica za kulturu u Veleposlanstvu RH u Austriji, te Ive Dunatov, direktor TZ Zadarske županije. Čulo se da je teško davati procjene sezone jer s hotelima stanje malo zapinje.

No i Vlatkovića smo podsjetili na novigradske korijene, a našli smo ovdje i neke stare Zadrane poput Ive Oštrića ili Mate Mihaljevica i niz drugih s kojima smo podijelili dio zajedničkih uspomena.

Bogme i mnoštvo Austrijanaca ima već zajedničke uspomene s Hrvatskom i Zadrom, kamo barem okupljeni često svraćaju.

U zimskoj, snježnoj bečkoj noći klapa Kontrada svojim zvucima raznježila je srca Bečana, mnogobrojni prospekti koji će se i ovih dana dijeliti bečkoj publici približili su im toplo more Jadrana. Katarina Škunca je na zanimanje Bečanki plela čipku, kao i stare Pažanke nekad na dvoru Marije Terezije.

Zadarska županija nastoji proširiti svoje kulturne i društvene veze i međunarodnu suradnju, a svaka takva prilika u ovoj je godini posebno i prilika za paralelno predstavljanje naše turističke ponude.

 Beč je toplo primio Zadrane, a i oni su pokazali svoju toplinu. Puno je zajedničkih priča koje tek treba ispričati. Uostalom, sada smo s autocestama ionako susjedstvo na svega šest sati vožnje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno