Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Možemo i hoćemo bolje

Autor: Roman Morović

19.02.2009. 23:00
Možemo i hoćemo bolje

Foto: Zvonko KUCELIN



Nakon poraza od Benettona u Eurokupu košarkaši Zadra sinoć su upisali i drugi domaći poraz ove sezone. Previše izgubljenih lopti, izgubljen duel u skoku i nedovoljna koncentracija u napadu glavni su krivci što je Cibona relativno lako došla do pobjede u polufinalu kupa Krešimira Ćosića. Iako činjenica da je četiri minute prije kraja Zadar zaostajao svega pola koša možda ukazuje na to da Cibona i nije bila toliko dominantna, gosti su agresivnom obranom i efikasnim napadom u završnici otklonili svaku eventualnu dvojbu oko pobjednika. Trener Cibone Velimir Perasović mogao je biti vrlo zadoboljan prikazanom igrom svoji igrača i plasmanom u finale gdje će danas loviti prvi trofej ove sezone.
Zaslužena pobjeda Cibone
– Kao prvo moram reći da se osjetila velika razlika u atmosferi između ove utakmice i one koju smo igrali u NLB ligi početkom godine. Meni kao treneru to nije drago jer se vidjelo da naš kup nema toliko značenje čak niti za ljubitelje košarke u Zadru. Mi smo došli u Zadar sa ciljem da pobijedimo i to smo ostvarili. Nakon dva poraza od Zadra ove sezone najvažnije nam je bilo da dokažemo sami sebi da možemo igrati sa Zadrom i to smo uspjeli. Utakmica je u prvom poluvremenu bila na puno poena, bez čvrstih obrana i bez koncentracije što treneri u pravilu baš i ne vole. U drugom poluvremenu je bila prava muška igra sa obje strane. Mi smo imali više koncentracije, više osvojenih i manje izgubljenih lopti i to je na kraju presudilo – kazao je Perasović na press konferenciji nakon utakmice.
Trener Zmago Sagadin mogao je samo čestitati gostima na zasluženoj pobjedi i ukazati na pogreške koje je njegova momčad sinoć napravila.
– Čestitke Ciboni na pobjedi. Nisam zadovoljan sa igrom svoje momčadi. U prvom poluvremenu igrali smo preslabu obranu. Nismo dobro otvorili utakmicu i dopustili smo Ciboni da se razigra i raspuca. Znamo da ih je tada teško zaustaviti. U drugom poluvremenu smo zaigrali bolju, čvršću i agresivniju obranu što je djelomice urodilo plodom jer je Cibona puno teže dolazila do otvorenih šuteva. Zahvaljujući tome smo tri-četiri minute prije kraja uspjeli uhvatiti priključak. Tada smo promašili nekoliko otvorenih šutova, a bila je i ona jedna sporna situacija sa Rančićem uz aut liniju gdje mislim da nam nije suđen čisti prekršaj. Cibona se tu ponovno odvojila na pet razlike i onda je u završnici rutinski privela utakmicu kraju u svoju korist.
Presudili skok i izgubljene lopte
Presudila je naša inferiornost pod košem gdje smo bili preslabi i nismo se mogli nositi sa njihovim fizički jačim igračima. Oni su bili puno agresivniji što je rezultiralo sa naših 12 izgubljenih lopti, a to je puno i previše. Tu je bila glavna razlika. Mislim da u budućnosti možemo i hoćemo igrati bolje, a naročito kad dođe neko pojačanje pod košem – komentirao je Sagadin svoj prvi poraz na klupi Zadra.
Koliko je u igri Zadra nedostajao Dejan Ivanov budući da je jedan od ključnih elemenata Cibonine pobjede bio napadački skok, gdje je Zadranima nedostajao upravo jedan igrač tipa Ivanova.
– Nedostajali su njegovi skokovi i poneki poen. Jasno je da pod hitno trebamo jedno kvalitetno pojačanje pod košem. Mnogo stvari ne štima u našoj igri i na tome ćemo raditi na treninzima. Greške se mogu ispraviti samo treningom i mi ćemo ih ispravljati u hodu – priznaje Sagadin.
Kao ni pod košem niti u organizaciji igre Zadra sinoć nije sve funkcioniralo kako treba. Previše izgubljenih lopti i previše ukradenih lopti Cibone, naročito u završnici moralo se odraziti na konačnom rezultatu.
– Stipčević je domaći igrač koji je već mnogo puta pokazao da može igrati dobro. Jasno, radi neke pogreške, ne snalazi se u nekim situacijama ali i on će, kao i cijela momčadi, iz utakmice u utakmicu biti sve bolji i bolji. Oba naša mlada playmakera su na dobrom putu i vjerujem da će za mjesec dana ispraviti neke greške koje su radili na proteklim utakmicama – zaključio je Sagadin.