Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Optužena se opet nije pojavila na sudu

Autor: Minja Gugić

19.02.2009. 23:00
Optužena se opet nije pojavila na sudu


Optužnicom se Antonović tereti zbog posjedovanja i “dilanja”, a Bacalja za kupnju i preprodaju heroina. Ne smatraju se krivima, a jesu li krivi znat će se kad Sudsko vijeće Županijskog suda donese nepravomoćnu presudu


Na Županijskom sudu u Zadru pred Sudskim vijećem kojim predsjeda Boris Babić, jučer je trebalo biti okončano suđenje zbog zloporabe droge protiv Alena Antonovića (36) iz Zadra i Lorijane Bacalja (43) iz Ugljana koji se ne smatraju krivim za kazneno djelo koje im se stavlja na teret. No, suđenje je odgođeno jer se Bacalja opet, po drugi put nije pojavila na sudu.
Alen Antonović je naime, optužen zbog preprodaje i posjedovanja droge, a Lorijana Bacalja za kupnju zbog “dilanja”. Prema optužnici zadarskog tužiteljstva, Antonović je u razdoblju od mjeseca kolovoza, pa sve do početka studenog prošle godine kad je uhićen, u više navrata prodavao heroin Lorijani Bacalja zbog daljnje preprodaje.
Podsjetimo, ni na posljednjoj se raspravi nije pojavila Lorijana Bacalja koju je njezin odvjetnik Frane Grbić opravdao rekavši sucu da je njegova klijentica uganula nogu te da joj je liječnik naložio mirovanje. Da bi dokazala istinitost svoje tvrdnje, Bacalja je sudu putem svog odvjetnika dostavila i liječničku dokumentaciju.
Saslušani su i sudski vještaci, pa je tako vještakinja psihijatrijske struke dr. Vera Klarić okarakterizirala Antonovića kao smanjeno ubrojivog, a s obzirom da je dugogodišnji ovisnik, predložila je mjeru liječenja. Neuropsihijatar dr. Emil Žampera proveo je vještačenje nad drugooptuženom Bacaljom te ju je okarakterizirao kao težu ovisnicu kojoj također predlaže mjeru liječenja. Smatra ju smanjeno ubrojivom, ali ne u znatnoj mjeri.
Lorijana Bacalja je supruga Olivera Bacalje koji je u pritvoru.
U svojoj obrani koju je je iznio pred Sudskim vijećem na prošloj raspravi, Alen Antonović je rekao da je na Ugljan u srpnju prošle godine došao zbog stresa koji je doživio nakon tetine smrti, a boravio je kod druge tete.
S Lorijanom i njezinim suprugom Oliverom se, kako je rekao, počeo družiti jer mu je Oliver sređivao posao na ribarskom brodu.
Antonović je tvrdio da je do dolaska na Ugljan bio samo na heptanonima te da je družeći se s Lorijanom podlegao situaciji, jer je ona često imala kod sebe dozu heroina “za počastiti”.
Prema njegovom iskazu na posljednjoj raspravi početkom studenog prošle godine bio je kod nje te je uzeo drogu za svoje potrebe koja je potom pronađena prilikom pretresa kuće.
– Imao sam i preko tisuću kuna, uglavnom tetinog novca od mirovine, a prije njezine smrti prodao sam braniteljske dionice za 14.000 kuna i povremeno dizao taj novac s banke. Primam i oko tisuću kuna opskrbnice. Ne bih žalio ni dana zatvora da sam “dilao” – rekao je u svoju obranu Antonović koji se nalazi u pritvoru te je na terapiji subotexom.
Frane Grbić, branitelj drugooptužene prigovorio je takvom iskazu prvookrivljenog, jer je koristio pisani koncept obrane na papiru i čitao.
Za svoju klijenticu je rekao da je kriva zato što je od Antonovića kupila drogu i to pet paketića koje je platila 500 kuna, a da je ostalih pet dobila na ime starog duga koji je imao Antonović njezinom suprugu.
Na Antonovićevo pitanje da kaže pred Sudskim vijećem gdje mu je dala tih 500 kuna, nije htjela odgovoriti. Pitao ju je još odakle joj sredstva za drogu kad ima samo dječji doplatak. No, ona je odgovorila da joj je muž ostavio na raspolaganju deset tisuća kuna koje je zaradio ribarenjem.
S obzirom na to da se Lorijana Bacalja koja se brani sa slobode, ni jučer nije pojavila na sudskoj raspravi, predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić bio je prisiljen odgoditi nastavak suđenja za danas, a Lorijana Bacalja morat će opravdati svoje nedolaske.