Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Otvorene ceste za Zadar i Gospić, D-1 zatvorena

Autor:

19.02.2009. 23:00
Otvorene ceste za Zadar i Gospić, D-1 zatvorena

Foto: Sebastian GOVORČIN



Za sav promet zatvoren je i dio D-1 Gračac-Knin, a najgori dijelovi su od 18. do 24. kilometra. Na nekim dijelovima je zbog snježne vijavice vidljivost manja od pet metara, kaže voditelj poslova Cesta Zadarske županije ispostava Gračac Stjepan Knežević


Snijeg i bura još uvijek drže dijelom izolirano mjesto Gračac. Veliki dio cesta je zatvoren i zbog snježne vijavice smanjena je vidljivost na cesti na samo pet metara. Prošle noći je u nekim dijelovima općine Gračac palo i novih 10 centimetara snijega, tako da je negdje visina snijega i 35-40 cm, dok je visina sniježnih nanosa ponegdje i dva metra.
U Osnovnoj školi Nikole Tesle ipak je održana nastava, profesori su uspjeli doći na posao. Učenici iz mjesta Donji Srb zbog zatvorene ceste nisu stigli u školu, dok su djeca iz svih okolnih mjesta na nastavi. Mještanima je stigao i kruh koji se dovozi iz Zadra. Nismo uspjeli saznati je li počela stizati pošta jer djelatnici Hrvatske pošte ispostave Gračac ne smiju davati izjave. Mještani su u srijedu zbog kvara na telefonskim odašiljačima ostali bez signala na mobitelima te bez telefonskih linija i interneta. Nisu radili bankomati, kladionice niti bilo koja služba kojoj je potreban internet ili telefon. Razgovarali smo s djelatnikom tvrtke “Odašiljači i veze” koji nam je rekao da njegova tvrtka nije zadužena za telefone, nego za radijski i televizijski program.
– Mještani Gračaca su imali televizijski i radijski program, tako da je naš posao obavljen bez ikakvog problema, kaže djelatnik Odašiljača i veza, dodajući da u slučaju nestanka električne energije oni prelaze na agregat, tako da se za TV i radio ne moramo bojati.
Navodno je kvar na telefoniji nastao zbog kvara na baznoj stanici, a on je uzrokovao prekid napajanja. Oni koji vrijeme provode u kladionici žalili su nam se da su jučer imali sigurne parove i vjerojatno bi dignuli nešto novca, ali ovaj put se dogodilo da nisu mogli uplatiti listić zbog pada internetskog sustava.
Voditelj poslova Cesta Zadarske županije Stjepan Knežević kaže da djelatnici na terenu rade non-stop kako bi ceste koliko-toliko bile prohodne.
– Još uvijek je za sav promet zatvorena državna cesta D-1 na djelu Gračac-Korenica, a najveći problem je bura koja stvara vijavicu. Za sav promet zatvoren je i dio D-1 Gračac-Knin, a najgori dijelovi su od 18. do 24. kilometra. Na nekim je dijelovima zbog snježne vijavice vidljivost manja od pet metara. Dionica D-218 od S. Klanca do Sučevića je isto zatvorena za sav promet. D-506 Dobroselo-Bruvno-Mazin zatvorena je za sav promet, nju ne čistimo jer na dijelu dugom deset kilometara djelatnici zbog slabe vidljivosti uopće ne mogu voziti pa je i čišćenje onemogućeno. Radnici koji ovdje rade od samih početaka govore da su vidjeli svašta, no nikada nešto poput ovih vijavica, kaže Knežević, ističući da su ceste posute kalcijevim kloridom i u slučaju da bura stane, ceste će biti otvorene.
Saznali smo da mještani znaju prolaziti i cestama koje su zatvorene. Tako mještani Srba koji moraju do liječnika ili ljekarne u Gračac često “stavljaju glavu u torbu”. Na cesti prema Kninu prošli su kamioni zaobilazeći zabranu, no u blizini mjesta Otrić stvorila se kolona s desetak kamiona koje su morala izvlačiti dva utovarivača.
Načelnik Općine Gračac Nikola Bolta kaže da je stanje malo bolje nego jučer.
– Neke ceste su još uvijek zatvorene i to nam stvara probleme. Škola danas radi normalno. Mobitel i telefon su mi proradili tek oko 21 sat, kaže Bolta, dodajući kako su mještani Gračaca naviknuli na mnogo jače zime od ove.