Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pješački most nad murvičkom cestom

Autor: Velimir Brkić

19.02.2009. 23:00
Pješački most nad murvičkom cestom

Foto: Velimir BRKIĆ



Pješački nadvožnjak u Murvici na toj će svojevrsnoj “crnoj točki”, izuzetno frekventnoj državnoj cesti, omogućiti znatno veću sigurnost svih sudionika u prometu na ovoj, posebno sigurnost djece, ne skrivajući zadovoljstvo kaže načelnik Davor Lončar


Nakon 1957. godine i izgradnje Jadranske magistrale (D8) jučer prijepodne u sveobuhvatnoj akciji pješačkim mostom premošćena je i ujedno spojena Murvica, naselje u općini Poličnik. Događaj je to koji su Murvičani sanjali i strpljivo čekali čak 52 godine.
Šezdesettonska kamionska dizalica filigranskom preciznošću smjestila je na izgrađene armirano-betonske nosače mostnu konstrukciju dimenzija 12,80 x 3,35 metara i tešku preko 19 tona. Visina od kolnika do pješačkog mosta iznosi točno pet metara. Projekt izgradnje pješačkog mosta preko izuzetno frekventne Jadranske magistrale iznosi 2,5 milijuna kuna koje su osigurali Općina i Hrvatske ceste. Izvođač radova je zadarska tvrtka Ploter d.o.o., dok je nadzor povjeren tvrtki GIM company d.o.o. Zadar.
– Hrvatske ceste za ovu su investiciju darovale dio plutajućeg pontonskog mosta koji je od 1993. godine nakon oslobodilačke vojno-redarstvene akcije “Maslenica” pa sve do završetka novog Masleničkog mosta 1997. godine premošćivao Novigradsko ždrilo u Maslenici. Već prije jedan je ponton ugrađen u nadvožnjak preko Jadranske magistrale u Poličniku na raskrižju Jadranske magistrale s ulazom-izlazom u Poličnik i Suhovare. Pješački nadvožnjak u Murvici na toj će svojevrsnoj “crnoj točki”, izuzetno frekventnoj državnoj cesti, omogućiti znatno veću sigurnost svih sudionika u prometu, posebno sigurnost djece, ne skrivajući zadovoljstvo kaže načelnik Davor Lončar, dodajući da još do potpunog završetka ovog kapitalnog projekta predstoji postavljanje ograde na betonskim stepenicama s obje strane mosta te uređenje pristupnih putova.
Tijekom jučerašnje sveobuhvatne akcije u kojoj su pored izvođača radova, njihovih kooperanata i tehničkog nadzora sudjelovale i Hrvatske ceste, općinski djelatnici kao i prometni policajci PU zadarske, promet tim dijelom državne ceste bio je zatvoren te se odvijao alternativnim pravcima.