Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Život je maskenbal

Autor: Željana Gardijan

19.02.2009. 23:00


Upravo u karnevalsko vrijeme guverner Željko Rohatinski odlučio je skinuti maske bankarima i upravo u snježno vrijeme istaknuti kako kuna mora biti na ledu.
U isto to vrijeme Slovenci su nastavili referendumsku sagu oko ulaska Hrvatske u NATO pretvarajući na trenutke svoju političku scenu u neshvatljivu predigru nekog EU karnevala.
Istodobno se u snijegom zametenoj zemlji osjećala zebnja zbog svega što izgovaraju političari, gospodarstvenici, sindikati, ekonomisti.
Hoće li pasti kuna, rasti kamate, zapljuštati otkazi, porasti cijene, tko će dobiti lokalne izbore, tko će u utrku za Mesićevog nasljednika, kako će okončati slovenska ucjena, sve su to pitanja koja dobivaju različite odgovore s različitih strana. Što je istina i tko je navukao masku, a tko pokazao pravo lice?
Ako je život maskenbal, onda će možda navlačenjem maski u organiziranim karnevalskim povorkama na vidjelo izaći barem iskra istine izrečene bez straha od posljedica. S obzirom da je, nažalost, nastupilo vrijeme u kojemu je sve manje onoga što se može hvaliti, a sve više onoga što bi se u liku Krnje trebalo zapaliti, vlast i oporbu trebalo bi posebno zanimati što to građani imaju reći i tko je žrtvena lutka. S obzirom da političari često budu na klupi karnevalskog suda, možda oni, mada je karneval prije svega zabava, s posebnim iščekivanjem očekuju hoće li im maskirano mnoštvo strgnuti krinku s lica ili se, pak, tješe činjenicom da su pripreme za karnevalske svečanosti i priče o snijegu na obali nakratko zaledile uzavrelu gospodarsku situaciju koja postaje sve teža.
Vruće se teme, sada je posve jasno, ipak neće moći lako ugasiti, a kako se pretpostavlja, rasplamsat će se potpuno poslije lokalnih izbora kada će se, čini se, otpustiti sve kočnice na putu u grotlo recesije koja se, kako sada izgleda, može pobijediti – zapaliti jedino na karnevalu.
 O kritikama kako se kasni s donošenjem učinkovitih recesijskih mjera mogla bi se odigrati cijela karnevalska predstava, a u njoj bi uloge podijelili i vlast i oporba. Možda bi Sanader i Milanović koji u politici imaju velike ambicije, kao i njihovi financijsko-gospodarski oslonci Šuker i Jurčić mogli biti prikazani u bezuspješnom hvatanju ugrožene kune. No, spomenutim hvatačima kune, prema aktualnim političkim pravilima i tada će ipak biti najvažnije da uhvate vlast i nastave uobičajeni “bal”.
Velike stranke trebaju položiti test na lokalnim izborima, a onda krenuti u potporu svom predsjedničkom kandidatu, a za to im treba na tisuće maski, pripremljenih fraza i uvjerljivih govora na koje će, naravno, građani “progutati” podijeljeni u suprotne tabore potvrđujući još jednom kako laž i istina imaju više lica, a u političkim izborima i više autora.
Dok traje politički bal, Rohatinski može u vjetar slati riječi kako iz krize treba izaći što manje ranjen, otpušteni radnici mogu zazivati samo Spasitelja da ih obdari s čudesnim moćima preživljavanja i otići na karneval kako bi izbacili iz sebe ogorčenje koje se nakupilo u njihovim životima kao posljedica svjetskih i domaćih, političkih i gospodarskih maskenbala i kriminala.
I kada završi karneval, nastavit će se maskenbal!