Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

HPGD ZORANIĆ: Brojni nastupi, CD, a uskoro i monografija

Autor: Nenad Marčina

19.02.2010. 23:00
HPGD ZORANIĆ: Brojni nastupi, CD, a uskoro i monografija

Foto: Nenad MAARČINA



“Za nama je godina koja se, iz više razloga, ne ističe jako velikim brojem koncerta”, kazala je u svom uvodnom slovu predsjednica HPGD ‘Zoranić’, Davorka Mezić, na redovnoj godišnjoj skupštini održanoj preksinoć u prostorijama Društva. Ali, ističe, po nekima od nastupa, po veselju i intezitetu pripreme, te uspjehu koji su postigli, ostat će prošla godina u dugom i dobrom sjećanju.
Napori su usmjereni u stabilizaciji zbora, te primanju novih pjevača koji su pronašli dovoljno izazova da postanu stalni dio ansambla i Društva. Također, nadodat će Mezić, i među starim članovima zbora vide se pomaci kad je riječ o pristupanju probama, posebno pred nastupe i nakon najava gostovanja koja se i dalje pokazuje najjačom motivacijom.
Predsjednica Mezić prisjetila se svih nastupa u prošloj godini, od onih prvih, nastupom u crkvi sv. Donata, pa do onih koji kroz nastupe baštine hrvatsku povijest, kao što je nastup na akademiji Zmajskog stola u Zadru povodom obilježavanja mučeničke smrti hrvatskog bana Petra Zrinskog i kneza Frana Krste Frankopana. Zborilo se o iskustvu pjevača kroz nastupe u inozemstvu, spomenuvši Međunarodni festival ‘Cantate Adriatica’, održan u San Marinu, družeći se sa dvadeset i pet zborova iz Italije, Nizozemske, Njemačke, Austrije, Francuske, Engleske, Slovenije i Hrvatske. Pjevali su u ‘Teatru Titano’, u ‘Teatru Nuovo di Dogana’, sudjelovali su na svečanom otvaranju ‘Glazbenih večeri u sv. Donatu’, nastupajući s Festivalskim orkestrom, Vokalnim asamblom ‘Antiphonus’ i više solista uz dirigenta Tomislava Fačinija, ravnatelja Glazbene večeri u sv. Donatu, izvodeći neke od najljepših brojeva iz Verdijeve opere “La Traviata”. Zoranićev dirigent Jurica Šoša imao je i svoj solistički koncert, te je po isteku Fačinijeva mandata imenovan ravnateljem Večeri. Koliko je to značajno za Zoranića govori i činjenica da njegovi dirigenti, najprije maestro Antun Dolički i sada Jurica Šoša, na čelu te ugledne glazbene manifestacije.
Osim toga, zoranićevci su pjevali na svečanoj skupštini uz Dan grada i blagdan svetog Krševana u Hrvatskom narodnom kazalištu. Gostovali su u Virovitici, pjevali na Višnjiku na božićnom gala koncertu, sa Simfonijskom orkrestrom HRT-a, profesionalcima iz zbora splitskog HNK-a, Invom Mula i Tomislavom Mužekom, uz dirigenta Ivana Repušića, nekadašnjeg člana Zoranića kojega je na dirigiranje potaknuo upravo maestro Dolički. Izdali su CD kojim su zadovoljni, a rade i na monografiji.
Na skupštini nadahnuto je zborio i dirigent Jurica Šoša. Pohvala je upućena na novčanoj pomoći Gradu Zadru kao osnivaču Zoranića i Zadarskoj županiji, kao i na njihovoj valorizaciji i priznanju, za štp su primili Grb grada Zadra i Nagradu Zadarske županije.