Retro - komedija za vječnost

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
hamlet
Filip BRALA
Nakon zagrebačke i riječke, evo i splitsko - šibenske verzije Brešanova 'Amleta'

U četvrtak, 18. veljače u 20h, u HNK Zadar odigrana je u dramskoj pretplati komedija "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" Iva Brešana, ovoga puta u izvedbi Gradskog kazališta mladih iz Splita. Redatelj je bio Vanča Kljaković, a igrali su Filip Radoš, Franko Strmotić, Jasmina Žiljak, Jolanda Tudor, Vinko Mihanović, Vladimir Davidović, te Antonio Franić. Nakon zagrebačke i šibenske te riječke verzije, ova je verzija "Amleta2 igrala prošle godine na Zadarskom kazališnom ljetu.

Retro Hamlet za bolje sutra

Živimo otužno vrijeme veselih reklama, pa je retro stil i nostralgični povratak na sedamdesete, osamdesete ili bilo koje druge godine manija trenutka nezadovoljnog samim sobom. Zašto onda ne ući sa zrnom nostalgije u jedan od najvećih hrvatskih dramskih klasika Brešanovog Hamleta u selu Mrduša donja, pa se već na početku prisjetiti originalnog podnaslova te drame: Nezapamćena predstava „Hamleta" u selu Mrduša Donja općine Blatnik, održana u organizaciji Mjesnog aktiva Narodnog fronta, Poljoprivredne zadruge i Mjesnog aktiva Partije, uz samoprijegoran rad i nesebično zalaganje drugova. Umjesto Elsinora poprište je hrvatskoga socijalizma bila Mrduša, kraljeve su tada zamijenili partijski sekretari, a kraljice lokalne udovice lakog morala. Igrati danas Brešanovog Hamleta može se postavljajući ga u suvremenost i zaboravljajući vrijeme u kojem se događao. No, namjera je ove predstave čitati ga, četiri desetljeća nakon nastanka, iz perspektive u kojoj je i napisan, bez ikakvog osuvremenjivanja i nasilnog pokušaja promjene vremenskog okvira.

Groteskna komedija

Primitivizam je danas, u potrošačkom društvu, možda nešto bolje prikriven, ali nije ništa manje primitivan i jednako uspješno dominira Hrvatskom, uz samoprijegoran rad i nesebično zalaganje drugova, pardon, gospode na vlasti. Sve je isto, nostalgija ovdje neće podsjetiti na neko bolje jučer, ona, bojim se, najavljuje naše lošije sutra. I tu nastaje nova tragedija, jednako ozbiljna i tragična kao i sam Hamlet, onaj pravi. No, za razliku od vremena koje živimo Shakespeareovoga smo Hamleta prepoznavali kao tragediju, Brešanov je izgledao groteskan, a ovaj je, „benti realističan.

I zbog svih tih razloga publika će uvijek, pa tako i naša, zadarska, rado dolaziti na Brešanovog "Hamleta", ma koliko da je vremena prošlo od danas već povijesne 1971.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno