Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Talijani ne odustaju od Kruševa

Autor: Velimir Brkić

19.02.2010. 23:00
Talijani ne odustaju od Kruševa


Jedan je od najjačih europskih proizvođača žbuke, vapna i cementa talijanska tvrtka Fassa Bartolo d.o.o. iz Spresiana kod Trevisa u talijanskoj regiji Veneto ipak ne odustaje od izgradnje tvornice žbuke, vapna i cementa u Kruševu, u poslovnoj zoni Brčići na površini od 28 hektara. Priča o talijanskom ulaganju 200 milijuna eura ulaganja u izgradnju tvornice i zapošljavanju 200 radnika započela prije sedam godina izgleda da je ipak ušla u završnu fazu.
Nakon što se gotovo dvije godine nije znalo ništa o toliko najavljivanoj izgradnji tvornice nadomak Obrovcu, zadnjih dana svari su se pomakle s mjesta. Početkom idućeg mjeseca četveročlano izaslanstvo Grada Obrovca i Zadarske županije predvođeno dožupanom Đanom Bunjom odlazi u dvodnevni obilazak novih Fassinih postrojenja u Italiji.
– Županijsko i obrovačko izaslanstvo 3. i 4. ožujka na poziv čelništva talijanske tvrtke Fassa Bartolo d.o.o odlazi u dvodnevni posjet u nove tvornice žbuke, vapna i cementa kako bi se na licu mjesta uvjerilo o utjecaju rada tvornice na okoliš, odnosno na ekološki aspekt proizvodnje, upoznaje nas zadarski dožupan Đani Bunja.
U Fassi, najvećoj talijanskoj tvrtki za proizvodnju žbuke, koja ima 45 posto talijanskog tržišta, desetak tvornica u Italiji, te u Albaniji i Španjolskoj, ne smatraju da bilo što kriju. Talijanska tvrtka protekle godine je zatražila provedbu postupka procjene utjecaja na okoliš za drugu fazu izgradnje tvornice hidrauličkih veziva u zoni Brčić pokraj Obrovca. Taj pomalo nejasan naziv zapravo je zahtjev za suglasnost da se u sklopu izgradnje tvornice gdje će godišnje proizvoditi do 66.000 tona vapna i do 170.000 tona žbuke izgradi i tvornica cementa kapaciteta 3.000 tona dnevno, odnosno 850 tisuća tona godišnje! Naime, zatražena je procjena utjecaja na okoliš za postrojenje za proizvodnju cementa iako je dotad bilo riječi samo o proizvodni žbuke i vapna.
Istovremeno, jedna od najiskrenijih želja Obrovčana je da se ovaj grad, smješten uz rijeku Zrmanju, više ne spominje kao općepoznati sinonim za propale investicije i gospodarske promašaje
– U ovim recesijskim vremenima svako pokretanje građevinskog posla koje bi zaposlilo na desetke građevinara a potom u tvornicu zaposlilo 100-200 ljudi bilo bi od izuzetnog značaja za Grad Obrovac, Zadarsku županiju i Republiku Hrvatsku, istaknuo je gradonačelnik dr. Ante Župan dodajući kako obrovačka vlast pri svakom novom projektu inzistira na redu u prostoru i ekozaštiti po najstrožim svjetskim standardima budući da želi biti u potpunosti sigurna da se neće dogoditi nikakve devastacije prostora.
Izaslanstvo grada Obrovca već su prije 4-5 godina posjetili jedno njihovo postrojenje smješteno u samom parku prirode i bili zadovoljni visokim stupnjem brige o zaštiti okoliša u procesu proizvodnje. Prije dvije i pol godine to isto su učinili i predstavnici zadarskih i hrvatskih medija te se na licu mjesta uvjerilo korištenjem najmodernijih tehnologija i ekoopreme tvornica koji ne stvaraju značajnije probleme u okolišu. To dokazuju i njihove tvornice u Italiji, od kojih su neke usred naselja ili okružene vinogradima.
Oko cijelog projekta puno je nepoznanica, iako je još prije šest-sedam godina najavljen kao “posao stoljeća” i kao investicija koja će obnoviti gospodarski život cijeloga kraja. Obrovac je bio desetljećima sustavno zanemarivan. Kad se i investiralo u ovo područje ulagalo se loše, tako da se danas desetljećima nakon tih pokušaja moraju ispravljati učinjene pogreške. Štoviše, strah od zagađenja okoliša je i opravdan. Primjer za to su neslavna sudbina bazena lužine Tvornice glinice u čije saniranje uloženo. osamdeset milijuna kuna. U Obrovcu ističu da prije svega žele razvoj i novo zapošljavanje, ali ne po svaku cijenu, jer netko tko “se opekao (Tvornicom glinice), puše i na hladno”.
– Tvornicu pokraj Obrovca ćemo svakako graditi. A kako je Vlada RH donijela propise o poticanju ulaganja, odlučili smo krenuti i u drugu fazu projekta u Obrovcu, odnosno u Kruševu, kažu u Fassi.
Tvrtka je u izrazitoj ekspanziji jer su u tijeku projekti gradnje tvornica u još devet država, koji se procjenjuju na čak milijardu eura. Čelništvo tvornice nakon znatnog ulaganja, najprije kupnjom Dalmatinskih rudnika Obrovac od Hrvatskog fonda za privatizaciju, a potom terena i pripremi istog u kruševačkoj poslovnoj zoni, ne misli odustati od izgradnje tvornice čija je početak gradnja bio predviđen krajem 2007. godine a na čelo tvrtke imenovan povratnik iz Italije Marin Gligora iz Zadra.
Međutim, kako je tada objašnjeno u kratkom priopćenju iz sjedišta tvrtke, zbog povećanje investicije u odnosu na ranije planiranu, nekih promjena u tehnološkim rješenjima i drukčijeg razmještaja objekata tvornice na platou na istočnom ulazu u Obrovac, do daljnjeg je bio odgođen početak radova.