Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Hrvatski radnici bježe iz Libije

19.02.2011. 23:00
Hrvatski radnici bježe iz Libije


Trinaest zaposlenika Montmontaže, od 500 hrvatskih državljana koji borave u Libiji, obratilo se MVPEI-ju od kojeg traži pomoć pri evakuaciji


Trinaest radnika hrvatske tvrtke Montmontaža zatražili su pomoć Ministarstva vanjskih poslova za evakuaciju iz Libije, u kojoj su krvavi sukobi na ulicama drugog po veličini libijskog grada Benghazija, između prosvjednika koji žele svrgavanje Moamera Gadafija i snaga sigurnosti, prema informacijama Human Right Watcha odnijeli više od 170 života.
Uz pomoć turskog veleposlanstva koje je naše Ministarstvo vanjskih poslova zamolilo za pomoć, a koje također evakuira turske državljane iz nesigurne Libije, hrvatski bi se radnici trebali ukrcati na prvi mogući let za Istanbul, a potom za Zagreb.
– Njih trinaestero, prvi su od ukupno 500 hrvatskih državljana koji borave u Libiji, zatražili pomoć pri evakuaciji. Ostali se još nisu izjasnili za povratak,  objasnio nam je jučer glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Mario Dragun.
Antigadafijevski neredi u Libiji poprimili su jučer razmjere pravog krvoprolića, svjetske agencije jučer popodne javljale su o više od 200 poginulih u sukobima demonstranata na jednoj strani, te snaga sigurnosti i Gadafijevih pristaša na drugoj. Na snimkama koje se pojavljuju na servisu YouTube prikazuju se i požari u vladinim zgradama. Pukovnik Moamer Gadafi Libijom vlada već 41 godinu, od kada je u vojnom udaru 1969. godine srušio kralja Idrisa I. Informacije o masakru u Benghaziju, a navodno i nekim drugim libijskim gradovima, vrlo su šture jer vlasti provode stroge restrikcije nad medijima. Opozicijske grupe i pojedinci koji se javljaju u program svjetskih televizijskih kuća tvrde kako Gadafijevi sigurnjaci strojnicama pucaju po demonstrantima, te da se sprema i akcija elitnih vojnih snaga u pokušaju održavanja Gadafija na vlasti.
U Libiji trenutno boravi petstotinjak hrvatskih državljana, uglavnom zaposlenika dvanaest tvrtki koji posluju u toj afričkoj državi, te članova njihovih obitelji.
 


Tripoli bez hrvatskog veleposlanika




Dođe li do masovnijih zahtjeva za evakuacijom naših državljana iz Libije, problem bi mogla predstavljati činjenica da Hrvatska u toj državi već dulje od godinu dana nema veleposlanika. Od kada je u siječnju 2010. godine dotadašnji veleposlanik Jovan Vejnović povučen u Zagreb, zbog optužbi da je u Libiju uvozio alkohol, inače zabranjen u toj državi. Na relaciji predsjednik Ivo Jospović – premijerka Jadranka Kosor još nije postignut dogovor o imenovanju novog veleposlanika. Nužne poslove tako, u ovoj nimalo jednostavnoj situaciji, u našem diplomatskom predstavništvu u Tripoliju obavlja Vojko Senker, otpravnik poslova.