Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Tradicija varanja kupaca maslinova ulja duga je koliko i tradicija proizvodnje

19.02.2011. 23:00
Tradicija varanja kupaca maslinova ulja duga je koliko i tradicija proizvodnje


Na edukaciji maslinara i proizvođača maslinova ulja dosta je napravljeno u zadnjih desetak godina i još je uvijek potrebno raditi, no edukacije konzumenata maslinova ulja nisu, nažalost, tako česte. Vrlo zanimljivo i odlično posjećeno predavanje uz degustaciju triju uzoraka maslinova ulja održano je u petak u Zajednici Talijana Zadar.
Predavanje i degustaciju održao je Darko Dujela, vlasnik uljare “Dujela”. Tradicija maslinarstva na našem je području duga dva tisućljeća, o čemu svjedoče i ostaci uljare u mjestu Muline na otoku Ugljanu. Stari su Rimljani stoljećima otkrivali tajne ove svete mediteranske biljke i imali su čak pet klasa maslinova ulja dok ih mi u Hrvatskoj danas proizvodimo samo tri.
Jedno od najcjenjenijih ulja bilo je liburnsko ulje, koje su mogli priuštiti samo imućni rimski patriciji, i koje se na području od rijeke Krke do rijeke Raše počelo intenzivnije proizvoditi u 1. stoljeću nakon Krista. To je ulje, kako je naglasio Dujela, bilo toliko cijenjeno da su se zahvaljujući njegovoj popularnosti, pojavili i oni koji su ga patvorili.  “Rimski pisac Sapicije u jednoj svojoj knjizi, uz još desetak recepata, otkriva tajnu kako patvoriti liburnsko ulje, što znači da je tradicija varanja kupaca također duga”, napomenuo je Dujela te dodao kako se danas pod nazivom “maslinovo ulje” prodaje sve i svašta te kako ono ulje koje primjerice košta 35 kuna nikako ne može biti čisto djevičansko maslinovo ulje. 
Postoje i razne metode kako otkriti je li riječ o patvorini ili originalnom proizvodu, no iskusni kušači čak znaju prepoznati i koliko je ulje kvalitetno i zdravo. Dujela kaže kako je formula proizvodnje kvalitetnog maslinova ulja u preradi maslina koje nisu odležale u moru. To je,  kako ističe, u našim krajevima još dio duge i pogrešne tradicije, jer se od takvih maslina dobiva samo masnoća, a sva ona najbolja ljekovita i aromatična svojstva nestaju.
Većini naših kupaca ne sviđaju se gorka maslinova ulja, koja peckaju nepce na okus, a upravo su takva ulja bogata polifenolima, odnosno antioksidansima koji su lovci slobodnih radikala u načem tijelu, naglasio je Darko Dujela te dodao kako su se kod nas ljudi, nažalost, zbog višestoljetne tradicije naviknuli na okus manje kvalitetnog maslinovog ulja koje stručnjaci smatraju jedva jestivim.
 “Ne kažem da je takvo ulje opasno za konzumaciju, dapače, potpuno mi je jasno zašto ga ljudi vole. Kod nas jednako postupaju i domaćice i restorani, jer ako serviraju takvo ulje uz salatu, ribu ili neku vrstu mesa, oni znaju da neće pogriješiti. No, pravilno sljubljivanje jela i određene vrste maslinova ulja može potpuno promijeniti okus jela i poboljšati njegov okus, jednako kao što ga može i pokvariti ukoliko se ne držite pravila”, rekao je Dujela.
Još je naglasio kako su u Hrvatskoj u proizvodnji maslinova ulja najdalje otišli Istrani, koji su zahvaljujući upravo zajednicama Talijana puno naučili. “Prije dvadesetak godina zajednice Talijana u Istri počele su organizirati predavanja o uzgoju maslina i degustacije maslinova ulja, te dovodili najbolje stručnjake, a domaće stanovništvo prihvatilo je savjete te je od svojih domaćih sorti započelo uzgoj i proizvodnju. Danas Istrani proizvode neka od najboljih maslinovih ulja na svijetu”, rekao je Dujela koji je ovom prilikom nazočnima demonstrirao i kako se ulje kuša na ispravan način, a da ih je zainteresirao, dokazali su i sami posjetitelji degustacije koji su predavaču postavljali brojna pitanja.