Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ante Delaš spriječio senzaciju

19.02.2012. 23:00
Ante Delaš spriječio senzaciju


Zadrani su protiv Zaboka očekivano došli do osme domaće prvenstvene pobjede, ali put do nje bio je najteži do sada. Umor od polufinala Kupa protiv Zagreba prošle srijede ostavio je traga, a nadovezale su se i ozljede, zbog kojih Aleš Pipan nije mogao računati ni na jednog od trojice šutera, Vrbanca, Vragovića i Batura. Unatoč početnom vodstvu, igra Zadra izgledala je mnogo lošije nego na prethodnim utakmicama, što su gosti znali iskoristiti. U drugom su poluvremenu dugo prijetili, imali čak i osam razlike i tako sve do posljednjih šest-sedam minuta i vodstva 56:61. Tada su Zadrani ipak prebacili u višu brzinu, posebno u obrani i serijom 17-1 riješili utakmicu u svoju korist. Ključna figura bio je Ante Delaš, koji je povukao kada je bilo najpotrebnije, a utakmicu je završio sa 23 poena, osam skokova i šest asistencija.
Dobar početak
Petorka Delaš, Vrkić, Ramljak, Ivanov, Kaštropil, premda bez klasičnog šutera, dobro je počela utakmicu. Delaš i Kaštropil postigli su po četiri, a Ramljak dva poena za početnih +6, 10:4. Centar Zadra je još u dva navrata vratio na šest razlike pa su isto napravili Delaš i Krapić, no gosti su držali priključak. Dvaput su Zadrani imali i +7, ali je prvu dionicu zaključio Lež, koš faulom za 21:17. Kapetan Zaboka je u dobrom ritmu otvorio i drugu četvrtinu. Sa sedam vezanih poena održao je svoje na tri razlike (Šango je na drugoj strani pogodio dvicu i tricu), da bi Perinčić tricom izjednačio na 27:27. Tada je bilo jasno da ovo neće biti jedna od onih utakmica, koju će Zadar riješiti već u prvom poluvremenu. Nervoza domaćih očitovala se i u četirima promašenim slobodnim bacanjima (Krapić 2, Zadnik, Delaš) pa su Zagorci košem Bubala došli do prvog vodstva, 30:31. Zadravec i Pešut poentirali su za 31:35, a onda se dogodila doista nesvakidašnja akcija.
Bašić iz svog reketa
Delaš je u posljednjim sekundama položio, a Bašić sa sirenom bacio loptu iz svog reketa i pogodio. Zadarska ga je publika nagradila pljeskom, ali na veliki odmor se otišlo sa prilično neugodnih 33:38. Zabok je opasno priprijetio u trećoj četvrtini. U petorci Zadra počeo je Toni Brnas i odmah zabio za minus tri, ali su Bubalo (bacanja) i Perinčić (trica) odveli svoje na najviših +8, 35:43. Iako su svi očekivali da je samo pitanje vremena kada će Zadar preokrenuti, ta je razlika potrajala još nekoliko minuta. Pipanova je momčad igrala u velikom grču, dok je gostima iz minute u minutu raslo samopouzdanje i osjetili su da bi mogli prirediti veliko iznenađenje. Tomas je sa pet poena anulirao tricu Delaša i koš Radića (40:48), ali je zadarski dvojac opet uzvratio serijom 5-0 (nova trica Delaša) za 45:48. No, ni to nije slomilo plave. Lež je do kraja treće četvrtine postigao pet poena, Bubalo dva, dok su za Zadar poentirali Krapić (promašio još dva bacanja) i Brnas pa je uoči posljednjih deset minuta igre na semaforu svijetlilo 49:55.
Čupavo do kraja
Sa četiri poena Radića i tricom Šanga, Zadrani su se približili na samo pola koša zaostatka, 56:57, ali nisu iskoristili taj pozitivan ritam kako bi prešli u vodstvo. Kraljević i Krušlin vratili su Zabok na +5, 56:61. U pravi čas tada se ukazao Zadnik. Nakon što je promašio polaganje u kontri pa izgubio loptu, pogodio je tricu iz kuta, na što se nadovezao Ivanov, košem za izjednačenje 61:61, pet minuta prije kraja. Utakmica je postala sve nervoznija, a lopta u napadu sve teža. Črnjević je pogodio jedan, a Delaš oba penala za 63:62, prvo zadarsko vodstvo nakon 17. minute. Domaći su u završnici podigli agresivnost u obrani, probudila se i publika i to je dalo rezultata. Osvojili su nekoliko lopti, natjerali goste na nekoliko promašaja, a Šango u kontri i Delaš povisili su na +5, 67:62. Imao je Zabok još jednu priliku zaprijetiti, ali je Bubalo promašio oba bacanja, što je kaznio Delaš, košem s poludistance na ulasku u posljednju minutu za 69:62, kojim je stavio točku na “i”.


ZADAR – ZABOK 74:65


(21:17, 12:21, 16:17, 25:10)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 700 Suci: Radović (Dubrovnik), Goleš (Šibenik) i Jurčević (Split).
ZADAR: Zadnik 4, Smolić, Ivanov 4, Brnas 4, Radić 8, Šango 11, Kaštropil 8, Delaš 23, Ramljak 3, Krapić 9, Vragović, Vrkić. Trener: Aleš Pipan.
ZABOK: Pešut 2, Zadravec 2, Janković 4, Lež 15, Turk, Bubalo 8, Črnjević 2, Perinčić 6, Tomas 5, Bašić 5, Krušlin 6, Kraljević 10. Trener: Dragutin Črnjević.
Šut za dva: Zadar 24-47, 51%; Zabok 19-34, 56%.
Šut za tri: Zadar 5-18, 28% (Šango 2, Delaš 2, Zadnik); Zabok 5-17, 29% (Perinčić 2, Bašić, Tomas, Lež).
Slobodna bacanja: Zadar 11-20, 55%; Zabok 12-17, 71%.
Skokovi: Zadar 32 (20+12); Zabok 26 (21+5).
Osobne pogreške: Zadar 22; Zabok 25.




A-1 LIGA


Rezultati 17. kola: Zadar – Zabok 74:65, Križevci – Sonik Puntamika 84:70, Darda – Split 90:67, Alkar – Dubrovnik 101:85, Svjetlost Brod – Kvarner 77:64. Jolly – slobodan.
Redoslijed: Zadar 27, Jolly 26, Split 25, Zabok 24, S. Brod, Kvarner 23, Križevci, Sonik P.22, Darda 21, Alkar 20, Dubrovnik 19
Raspored 18. kola: Jolly – Zadar (24. veljače), Sonik Puntamika – Svjetlost Brod (25. veljače), Zabok – Križevci, Kvarner – Alkar, Dubrovnik – Darda. Split – slobodan. Zaostala utakmica 16. kola: Split – Alkar (22. veljače).


Minuta šutnje za Mosora


Prije početka utakmice minutom šutnje odana je počast Miloradu Bibiću Mosoru, nedavno preminulom novinaru i sportskom djelatniku, koji je velik dio svog života posvetio košarci.


Bez Vrbanca i Vragovića


Kao da nemaju dovoljno problema s ozljedama, Zadrani pred utakmicu sa Zabokom ostali i bez Karla Vragovića, koji je zaradio ozljedu zgloba, sličnu onoj Gorana Vrbanca. Na treningu je krivo doskočio pa je susret odgledao s klupe. Tako je Zadar bio bez trojice šutera, jer se još nije potpuno oporavio ni Goran Vrbanc, dok će zbog ozljede ruke još neko vrijeme bit odsutan Ivan Batur.


Brandon Brown na tribinama


Sinoćnju utakmicu s tribina je odgledao Brandon Brown, prošlogodišnji igrač Zadra, koji ove sezone brani boje Terama, trenutačno 15. momčadi talijanskog prvenstva, s omjerom 7-12. Njegov je klub vrlo loše krenuo u prvenstvo, ali je od posljednjih sedam utakmica dobio pet i na dobrom je putu da osigura ostanak u ligi. Stanku zbog održavanja završnog turnira Kupa (Siena je u finalu pobijedila Cantua 88:71), iskoristio je za posjet Zadru, koju mu je ostao u lijepom sjećanju, a po dobrome ga je zapamtila i zadarska publika, koja ga je u poluvremenu nagradila pljeskom. Vjerojatno je i njemu bilo čudno kako je na parketu vidio samo trojicu bivših suigrača, Ivanova i Ramljaka u bijelom dresu, te Ivana Tomasa u plavom. Zanimala ga je situacija u klubu, te je poželio Zadranima svu sreću u nastavku sezone.