Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ante Tolić: Na ovom se području rješavala sudbina cijele države

19.02.2012. 23:00
Ante Tolić: Na ovom se području rješavala sudbina cijele države


Akcija Maslenica bila je prva operacija većih razmjera u Domovinskom ratu u kojoj su zajedno sudjelovali i dečki sa sjevera i dečki s juga Hvatske. Da nije bilo Maslenice, ne bi bilo Bljeska i Oluje, rekao je brigadir Ante Tolić


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća šesnaestu godinu za redom, i Općine Novigrad je obilježila akciju Maslenica. Kao što je poznato Novigrad je oslobođen u akciji Maslenica, ali je uslijed žestokih neprijateljskih protuudara 1993. bio jedna od najtežih hrvatskih bojišnica. Stoga su u subotu predstavnici Općine Novigrad, Zadarske županije i veteranskih udruga Hrvatske ratne mornarice i 2. gardijske brigade Gromovi, položili vijence na dva spomen-obilježja. Prvo su to učinili kod spomen-obilježja HRM-a u koji su uklesana imena poginulih pripadnika mornaričko desantnog pješaštva iz Otočkog bataljune, MOMP-a Vanga i MOMP-a Mali Lošinj: Miljenka Zorića, Danijela Grbina, Denisa Špike, Petra Bogdanića, Dragana Špara, Dragana Grabovca, Miljenka Kvesića, Anđelka Kecmana i Muharema Gamzića. Tom prilikom brigadir Ante Tolić rekao je da je nakon 19 godina teško zamisliti da se upravo na ovom području rješavala sudbina cijele države.
– Akcija Maslenica bila je prva operacija većih razmjera u Domovinskom ratu u kojoj su zajedno sudjelovali i dečki sa sjevera i dečki s juga Hvatske. Da nije bilo Maslenice, ne bi bilo Bljeska i Oluje. Danas kad zajedno sjedimo s časnicima NATO-a to činimo s ponosom jer smo sami, bez ičije pomoći, ostvarili svoju slobodu, rekao je između ostalog brigadir Tolić.
Nazočnima se kod spomen-obilježja Gromova gdje su uklesana imena Dragutina Naglaša, Vlade Bebrića, Marijana Mikulina, Ivana Cindrića i Borisa Krivačića, obratio i ratni zapovjednik Gromova Mile Krišto. Krišto je rekao da će se na zboru veteranskih udruga gardijskih brigada založiti da se na državnoj razini provede obilježavanje akcije Maslenice, isto kao i ovogodišnja 20. obljetnica deblokade Dubrovnika.
Vijence se između ostalih položili saborski zastupnik Božidar Kalmeta, zadarski župan Stipe Zrilić, predstavnici gradova Pule i Malog Lošinja te Sisačko-moslavačke županije. Svi oni poklonili su se onim hrvatskim herojima, kako je rekao mjesni župnik Pave Zubčić, kojima je Bog uzeo živote i utkao ih u temelje Domovine.