Dogodine izmjera k.o. Savar, Brbinj i Zverinac

Slika korisnika admin
Autor: 
sali_katastarska izmjena
Načelnik Općine Sali u društvu predstavnika DGU-a i Cadcoma na otvaranju radova u k.o. Sali

U tijeku je katastarska izmjera k.o. Božava i Sali, prije nekoliko godina već je izvršena katastarska izmjera katastarskih općina Verunić, Veli Rat, Žman, Soline, Luka i Dragove, te bi, prema riječima načelnika Općine Sali Zorana Morovića, dogodine bi mogla krenuti izmjera preostale tri katastarske općine na području općine Sali. To su katastarske općine Savar, Brbinj i Zverinac. U svim ovim katastarskim općinama, izuzev Božave koja je sama po sebi relativno mala pa se odmah prišlo izmjeri njenog kompletnog područja, vrši se ili je već izvršena izmjera proširenog građevinskog područja.

- Kad se zaokruži priča, odnosno kad sve katastarske općine na otoku budu imale izmjerena barem proširena građevinska područja, u sljedećoj će se etapi ići na izmjeru preostalog područja pojedinih katastarskih općina. Što se nas tiče, već i sad bi sve skupa išlo brže jer je raspisati natječaj i potpisati ugovor s izabranim izvođačem najmanji problem. No problem je s katastrom i sudom s obzirom na to da obrada svi tih silnih podataka, njihovo uvođenje u katastar i oformljivanje zemljišnih knjiga iziskuje dosta vremena. Naše aktivnosti i planove oko katastarske izmjere moramo tako uskladiti s mogućnostima suda i katastra. Na neki način čekamo red, rekao je dugootočni načelnik Zoran Morović.

U svakom slučaju, sve ono što je na Dugom otoku u zadnjih desetak godina učinjeno na planu nove katastarske izmjere velik je korak. Naime, mnoga mjesta na otoku zemljišne knjige nisu ni imala ili su ih imala još iz doba Austro-Ugarske Monarhije pa vlasnici nekretnina praktički nisu mogli raspolagati svojom imovinom.

No vratimo se na aktualne katastarske izmjere na Dugom otoku. Općina Sali i Državna geodetska uprava su s tvrtkom Cadcom u rujnu potpisali ugovor za obavljanje geodetsko-katastarskih usluga u svrhu izrade katastra nekretnina na području k.o. Božava, a u studenom isti ugovor potpisan je i za k.o. Sali. Prvi ugovor vrijedan je oko milijun kuna, a izmjera će se raditi na cjelokupnom području k.o. Božava površine od 324 hektara. Radovi u k.o. Sali ugovoreni su na iznos od 3,6 milijuna kuna, a izmjera će se vršiti za prošireno građevinsko područje mjesta Sali i Zaglav ukupne površine oko 1.100 hektara.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)