Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

HSLS će 2015. zauzeti prostor HNS-a

19.02.2012. 23:00
HSLS će 2015. zauzeti prostor HNS-a


HNS-a će izbore dočekati u stanju u kojem je HSLS dočekao izbore 2003. Bit će naprosto samljeven kao koalicijski partner. Prostor na političkom centru moći će popuniti HSLS


Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ovog je vikenda ponovno izabran za predsjednika stranke. U razgovoru za naš list objašnjava na koji način misli konsolidirati stranku šokiranu gubitkom parlamentarnog statusa nakon više od 20 godina.
– U idućih 14 mjeseci čekaju nas dvije važne stvari. Prva je daljnje promoviranje našeg gospodarskog programa i nastojanje da on na pravi način ugleda svjetlo dana. Očito je da sadašnja Vlada nema dovoljno hrabrosti da provede mjere nužne za gospodarski oporavak zemlje. Druga je stvar priprema za lokalne izbore. Široj je javnosti možda manje poznato da HSLS diljem Hrvatske ima stotinjak vijećnika, tridesetak gradonačelnika i načelnika, tri dožupana, te dvadesetak predsjednika gradskih i općinskih vijeća.
Možete li ponoviti i povećati broj glasova koje ste dobili na parlamentarnim izborima?
– Siguran sam da će se snaga HSLS-a puno bolje vidjeti na lokalnim nego na parlamentarnim izborima. Vjerujem da će se naših 73 tisuće glasova koje smo dobili na parlamentarnim izborima spustiti i na lokalnu razinu. Moguće je i da se ta brojka i poveća. Naša je nesreća na parlamentarnim izborima bila ta da su se naši glasovi raspršili, i zbog toga nismo osvojili ni jedan mandat. Na lokalnim će izborima biti sasvim druga priča.
SDP nije konkurent
Hoće li godina dana do lokalnih izbora biti dovoljno vremena za konsolidiranje stranke?
– Lokalni su izbori 2013. godine, za više od 14 mjeseci. To je sasvim dovoljno vremena za konsolidaciju i pripremu za izbore.
Razgovarate li o kakvim koalicijama za te izbore?
– Ne. Još je prerano. A i naši ogranci na terenu imaju autonomiju u tome s kim će surađivati na izborima. Tako da je moguće da negdje idemo samostalno, a negdje idemo u koalicije. A one mogu biti razne, ovisno o političkoj situaciji na terenu i drugim okolnostima.
Nije li politički prostor na centru na kojeg pikira HSLS već zauzet? Tu su HNS, a dijelom i SDP koji su trenutno na vlasti na državnoj razini.
– SDP ne doživljavamo kao konkurenta na političkom centru. A što se tiče HNS-a, on će parlamentarne izbore 2015. dočekati u stanju u kojem je HSLS dočekao izbore 2003. godine. Bit će naprosto samljeven kao koalicijski partner kao što se to dogodilo i nama 2003. godine. To znači da će na političkom centru biti itekako puno prostora koji će moći popuniti HSLS.
Hoće li Dražen Budiša ostati aktivan u stranci?
– Dražen Budiša bio je samo gost na našem izbornom saboru. Nije bio aktivan u unutarstranačkoj predizbornoj kampanji. Organizatori izbornog Sabora pozvali su ga, i to je bilo normalno i pristojno. On ostaje član stranke, ali više neće biti javno politički aktivan.
Donacije članova
Stranka je gubitkom saborskih mandata ostala i bez financijskih sredstava iz državnog proračuna. Koliko će to biti problem u daljnjem funkcioniranju?
– Želim naglasiti da HSLS faktički nije parlamentarna stranka od srpnja 2010. godine kada su nas napustila naša dva saborska zastupnika. Ali to nas nimalo nije sprečavalo da i dalje politički djelujemo, dajemo prijedloge, organiziramo potpisivanje peticija i budemo jedna od politički najaktivnijih stranka. A što se tiče novaca, točno je da ćemo ostati bez sredstava iz državnog proračuna. Ali ni to neće predstavljati problem jer je i na zadnjim parlamentarnim izborima 90 posto donacija dolazilo do članove stranke. Na neki način mi smo donirali sami sebe. I tako će biti i ubuduće. Mi nikada nismo imali nikakvu FIMI mediju ili donatore koji bi bili kooperanti državnih tvrtki. Našu su kampanju u najvećoj mjeri financirali naši članovi i tako će biti i ubuduće. Moram reći i to da sam ponosan na svoje članove i njihove predstavnike na saboru jer su me, i nakon što je stranka ostala bez saborskog mandata, podržali s tri četvrtine glasova i dali mi povjerenje da ponovo vodim stranku. To je i priznanje da smo u zadnje dvije godine radili dobar posao.


Otišlo tek pedesetak članova




Je li bilo osipanja članstva nakon izbornog neuspjeha?
– U zadnja dva mjeseca napustilo nas je oko 50 članova. To je neznatno s obzirom da imamo oko 18 tisuća aktivnih članova. Trenutno razgovaramo s nekoliko vrlo uglednih ljudi i moguće je da će neki od njih ući u stranku i angažirati se na lokalnim izborima 2013. godine. Uskoro bi moglo biti ugodnih iznenađenja iz HSLS-a.