Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Karnevalska bajka u kojoj je sve moguće

19.02.2012. 23:00
Karnevalska bajka u kojoj je sve moguće


Centar benkovačkog karnevalskog događanja bi je na Trgu domovinske zahvalnosti gdje su se u subotu popodne počele okupljati maškarane grupe, a među njima Ukrajinci iz posavskog naselja Šumeće pokraj Slavonskog Broda te grupa iz Donjeg Lapca kao i one iz Nina, Karina Gornjeg, Pakoštana, Biograda na Moru, Benkovca i druge


Po cijeloj županiji krenule su maškarane povorke. Vrijeme je karnevala, kada se iza maske lakše progovara o svemu što tišti i što raduje. Pozitivno veselje u kriznim vremenima, najljepše je što se može vidjeti na svim karnevalima i karnevalićima jer je lijepo barem nakratko živjeti u karnevalskoj bajci u kojoj je sve moguće.
Posjetili smo nekoliko maškaranih svjetova, onaj veliki u Benkovcu, mali u Sukošanu gdje je ulice razveselio karnevalić te “povratnički” u Briševu.
Jedanaest grupa
Zavodljive gusarice iz Udruge žena “Aenona” iz Nina pobjednice su ovogodišnjeg Benkovačkog karnevala. Na maškaranom natjecanju drugo mjesto osvojila je maškarana grupa iz Donjeg Lapca, a treće mjesto benkovačke Indijanke Milke Gende.
U organizaciji Udruge Benkovački karneval maškarane meštrice Dragice Kulesha odazvalo se 11 grupa i veliki broj pojedinačnih maski. Kako su proteklog petka od dogradonačelnika Mirka Erstića preuzele ključeve grada, preuzele su i svu vlast u gradu i okolici.
Centar benkovačkog karnevalskog događanja bio je na Trgu domovinske zahvalnosti gdje su se u subotu popodne počele okupljati maškarane grupe, a među njima Ukrajinci iz posavskog naselja Šumeće pokraj Slavonskog Broda te grupa iz Donjeg Lapca kao i one iz Nina, Karina Gornjeg, Pakoštana, Biograda na Moru, Benkovca i druge.
Program je vodio maškarani radijski voditelj Mihovil Mijo Brkić, dok je ŠRD Sipa spremilo 100-tinjak porcija kuhanog fažola. Veseli i siti osudili su krnju, krivca za sve benkovačke nedaće. Uz ovacije maškara i građana presudio mu je časni sud, a na lomači gas je zapalila meštrica Dragica.
Razdragana i raspjevana karnevalska povorka potom je krenula benkovačkim ulicama do pretijesnog Vatrogasnog doma gdje je uslijedilo još jedno predstavljanje grupa te izbor najboljih.
Uslijedila je karnevalska zabava s plesom pod maskama i bez maski. Za glazbeni ritam je bio zadužen Radio Benkovac. Maškarane ludorije potrajale su gotovo do nedjeljne zore.
Princeze, vile, Crvenkapice, balerine
Za razliku od ovog velikog karnevala u Sukošanu je bio Sukošanski karnevalić – Male maškare 2012.
Stotinjak mališana iz Dječjeg vrtića “Zlatna lučica” iz Sukošana pokazalo je sve svoje umijeće i maštu kada su uz pomoć odgojiteljica svojim roditeljima pokazali šarene i vesele maske. U raspjevanoj koloni od dječjeg vrtića do Doma mladeži prošetali su sukošanskim kalama i kaletama. Brojni mještani nisu mogli odoljeti te su zadovoljni i ponosni pljeskali i veselo dovikivali djeci, s njima plesali i skakali.
U organizaciji dječjeg vrtića, a pod pokroviteljstvom i sponzorstvom Općine Sukošan, Turističke zajednice, Tvornice kruha Zadar, kafića Sunset, župnika don Tomislava Sikirića i roditelja vrtićke djece karnevalsku kolonu je predvodila ravnateljica Milica Ćoso zajedno s još pet teta.
Na oduševljenje malih maškara karnevalsku kontrolu zaustavili su Nevija i Ane Pavić Cico koji su ispred kuće s bogatog stola velikodušno dijelili okrjepu. Djeca su im za zahvalu zapjevala.
Za male maškare iz Dječjeg vrtića “Zlatna lučica” i ove je godine bila prigoda da se predstave sa svojim plesnim i glumačkim nastupima, a istovremeno da se i međusobno provesele. Šteta zbog malog odaziva roditelja, starije braće i sestara, djedova i baki, rodbine i susjeda jer mašte ni ove godine nije nedostajalo.
Prodefilirale su maske kakvih se ne bi posramili ni mnogo poznatiji dječji karnevali i karnevalići. I ove godine djeca su se najviše maskirala u poznate likove iz priča i filmova, pa su dvoranom prolazile princeze, vile, Crvenkapice, balerine, ali i vještice, mali medvjedići, bubamare i, naravno, supermani, batmani, vitezovi, dimnjačari, rokeri.
Uz ples i pjesmu te raznovrsne igre vrijeme je brzo prošlo. Na završetku maskenbala umorni maskirani mali i veliki sudionici sladili su se krafnama, fritulama, kroštulama i sokovima.
Crno-bijeli svijet
Nakon višegodišnje pauze i Briševom su zavladale maškare. Naime, nakon sedam, osam godina mirovanja maškare su u subotu na velika vrata ušle u Briševo. Ujutro rano do velikog mraka 80-ak maškara svih generacija od Mazije do Murvice detaljno su “češljale” svaku briševačku kuću. Uz šalu, svirku, pjesmu, veselje, radost, bučni smijeh i pantomimu. Cilj je bio zabaviti sebe i druge.
Na čelu maškarane svite bila su alegorijska kola, iza njih Davor i Lucijano Maćin na gitarama, a Ante na harmonici, potom raspjevana i razdragana kolona u zanimljivom i atraktivnom maškaranom prikazu “crno-bijelog svijeta”. Poneki su to doslovno shvatili popuštajući kočnice do kraja.
Pod blagoslovom Općine Poličnik i dobronamjernih sponzora, a u organizaciji briševačke Udruge maškara, maškare su zavladale selom. Obilazile su kućanstva, domaćinu bi zapjevali hvaleći mu stanje i imanje, a on bi ih simbolično nagradio. Slučajne prolaznike bi zaustavljali, ljubili, grlili i zadirkivali. Briševom je odzvanjala bučna, vesela glazba popraćena plesom. Maškare su te koje oduvijek kritiziraju loše i hvale dobro, ali, naravno – na svoj način.
Navečer su se maškare počele skupljati u Društvenom domu.
Poslije karnevala u svim mjestima gdje su se maškare popele na vlast traju prepričavanja kako je bilo i rađaju se ideje za nove karnevale…